16 noiembrie – Ziua Internațională a Toleranței

Sursa foto: UNESCO/facebook

Ziua Internațională a Toleranței (International Day for Tolerance) este sărbătorită, în fiecare an, pe 16 noiembrie. A fost proclamată în 1995, în cadrul Conferinței generale a UNESCO de la Paris, printr-o declarație ce definește termenul de toleranță ca fiind respectul, acceptarea și aprecierea diversității și bogăției culturale, a formelor noastre de exprimare și a calității noastre de ființe umane.

După cum se spune într-o directivă UNESCO, „Educația pentru toleranță ar trebui să urmărească contracararea influențelor care duc la frica și excluderea celorlalți și ar trebui să ajute tinerii să dezvolte capacități de judecată independentă, gândire critică și raționament etic. Diversitatea multor religii, limbi, culturi și etnii ale lumii noastre nu este un pretext pentru conflict, ci este o comoară care ne îmbogățește pe toți.”

Toleranța înseamnă respect pentru drepturile și libertatea celuilalt. „Nimeni nu se naște urând o altă persoană din cauza culorii pielii, culturii sau a religiei sale.” – Nelson Mandela

SCURT ISTORIC

În 1993, la inițiativa UNESCO, Națiunile Unite au proclamat 1995 drept „Anul toleranței”. La aniversarea a 125 de ani de la nașterea lui Mahatma Gandhi, în 1995, UNESCO a instituit un premiu pentru promovarea toleranței și a non-violenței – Premiul Madanjeet Singh.

Acesta recompensează activități semnificative în domeniile: știinţific, artistic, cultural sau de comunicare, ce vizează promovarea unui spirit de toleranță și non-violență și se acordă o dată la doi ani, cu ocazia Zilei Internaționale a Toleranței. Premiul poate fi acordat instituțiilor, organizațiilor sau persoanelor care au contribuit într-un mod deosebit de eficient la toleranță și non-violență.

Autor: Olga Stancu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.