„Cercurile zânelor”, subiect de studiu pentru cercetători!

Sursa foto: youtube

„Cercurile zânelor” este un subiect de studiu pentru cercetători. Formele se află în deşertul Namib. Stephan Getzin, un ecologist de la Universitatea din Göttingen în Germania și șeful echipei de cercetători, a început să studieze cercurile zânelor în 2000.

Echipa a descoperit că apa din cercuri se epuiza repede, cu toate că nu exista iarbă care să o folosească, în timp ce ierburile din afara cercului păreau foarte dezvoltate.

„Am fost foarte norocoși pentru că în 2020 nu a fost prea multă vegetație, aproape iarba a lipsit cu totul, în zona cercului zânelor. În 2021 și anul acesta, în 2022, a fost un sezon umed foarte bun astfel că am putut să urmărim cum creșterea noilor ierburi redistribuia apa din sol.

Cercul este cea mai logică formă geometrică pe care o poți crea dacă ești o plantă care suferă de pe urma lipsei de apă. Dacă aceste cercuri ar fi pătrate sau structuri joase, complexe, atunci ai avea mult mai multe tipuri de ierburi de-a lungul circumferinței. Aceste ierburi ajung să crească în cerc pentru că este cea mai logică structură pentru maximizarea apei disponibile fiecărei plante”, a spus Getzin.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.