RĂZBOI în Ucraina! Antonio Guterres: „Este absolut esențial să se evite escaladarea războiului din Ucraina”!

arhiva

Update 17:30: Ucraina a cerut miercuri acces la locul din estul Poloniei unde două persoane au fost ucise marţi seară de o rachetă despre care oficiali polonezi şi din cadrul NATO afirmă că a fost o rachetă antiaeriană a armatei ucrainene, relatează Reuters şi AFP.

…………………………………………………………………………………………………..

Update 17:00: Berlinul a propus miercuri să susţină Varşovia cu patrule aeriene, după ce o rachetă a căzut în Polonia, ucigând doi oameni, informează AFP.

……………………………………………………………………………………………………

Update 16:30: Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat miercuri, la Varşovia, că ”probabil” că racheta care a căzut marţi pe teritoriul ţării sale şi a ucis doi oameni ”a fost lansată de Ucraina” şi a adăugat că ”nimic nu indică” faptul că ar fi vorba despre un ”atac intenţionat împotriva Poloniei”, transmite EFE.

……………………………………………………………………………………………………..

Update 16:00: Kremlinul a salutat miercuri „reţinerea” manifestată de SUA în cazul rachetei căzute în ajun în Polonia, asigurând că Rusia „n-are nimic de a face cu acest incident”, care a suscitat o exacerbare a tensiunilor, relatează France Presse.

……………………………………………………………………………………………………..

Update 15:30: Papa Francisc a condamnat, miercuri, cel mai recent val de atacuri cu rachete asupra Ucrainei şi a cerut o încetare a focului pentru a se evita riscul unei escaladări a conflictului, potrivit Reuters.

”Am aflat cu durere şi îngrijorare despre un nou atac cu rachete asupra Ucrainei, care a cauzat pagube infrastructurii civile şi decese”, a declarat suveranul pontif în limba italiană.

”Să ne rugăm la Dumnezeu să convertească inimile celor care încă mizează pe război şi să facem ca dorinţa de pace să prevaleze în Ucraina pentru a se evita o escaladare şi a deschide calea către o încetare a focului şi dialog”, a adăugat papa Francisc.

……………………………………………………………………………………………………..

Update 15:00: Preşedintele american Joe Biden le-a spus partenerilor din G7 şi NATO că explozia produsă marţi în estul Poloniei a fost cauzată de o rachetă a apărării antiaeriene ucrainene, a declarat miercuri o sursă din cadrul NATO pentru Reuters.

……………………………………………………………………………………………………..

Update 14:30: Lovitura cu rachetă în Polonia ‘nu este nimic altceva decât un mesaj al Rusiei adresat summitului G20’, a declarat miercuri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski prin videoconferinţă în faţa liderilor grupului reunit în insula indoneziană Bali, în contextul în care versiunea că a fost totuşi vorba de o rachetă a sistemului antiaerian al Ucrainei devine din ce în ce mai plauzibilă, potrivit AFP, EFE şi DPA.

……………………………………………………………………………………………………

Update 14:00:Suedia va livra Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 3 miliarde de coroane suedeze (287 milioane de dolari), cel mai mare pachet de armament defensiv de până acum, ce va include un sistem de apărare aeriană, a anunţat prim-ministrul Ulf Kristersson, transmite Reuters.

………………………………………………………………………………………………….

Update 13:30: Sirenele de alarmă au sunat din nou miercuri dimineaţă în toate regiunile din Ucraina, potrivit unei aplicaţii oficiale a apărării antiaeriene ucrainene, la o zi după lovituri intense cu rachete din partea Rusiei asupra infrastructurilor energetice, soldate cu cel puţin un mort la Kiev, unde două clădiri de locuit au fost lovite, potrivit France Presse.

Pe o hartă a ţării actualizată în timp real, cele 20 de regiuni ucrainene erau în stare de alertă la ora locală 10:03 (8:03 GMT), potrivit acestei aplicaţii.

O zonă de interdicţie aeriană trebuie să fie instituită asupra Ucrainei, a insistat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, în urma unui atac cu rachete soldat cu două decese în Polonia vecină, ceea ce a exacerbat temerile legate de consecinţele invaziei Rusiei în Ucraina, relatează DPA.

…………………………………………………………………………………………………..

Update 13:00: O rachetă care a ucis doi oameni în Polonia ar fi putut fi lansată de apărarea antiaeriană a Ucrainei împotriva unui proiectil rus care se apropia, potrivit datelor din sfera serviciilor de informaţii discutate în cadrul unei reuniuni de urgenţă a liderilor G7 şi NATO, pe marginea summitului G20 din insula indoneziană Bali, a informat miercuri cotidianul britanic Financial Times (FT), preluat de EFE.

……………………………………………………………………………………………..

Update 12:30: China a lansat miercuri un apel la ”calm” după informaţiile privind căderea unei rachete de fabricaţie rusească în Polonia, incident soldat cu moartea a două persoane şi care a fost urmat de plasarea în stare de alertă a armatei poloneze, transmite AFP.

……………………………………………………………………………………………………

Update 12:00: Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat miercuri că presupusul atac cu rachetă asupra teritoriului polonez arată că Occidentul creşte probabilitatea începerii unui nou război mondial, relatează RIA Novosti.

………………………………………………………………………………………………….

Update 11:30: Directorul CIA, William Burns, s-a întâlnit marţi la Kiev cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi responsabili de rang înalt din serviciile de informaţii, a doua zi după discuţiile avute la Ankara cu şeful serviciului de informaţii externe ale Rusiei (SVR), Serghei Narîşkin, transmite AFP, citând un responsabil american.

……………………………………………………………………………………………….

Update 11:00: Un avion NATO care survola spaţiul aerian polonez a urmărit traiectoria rachetei ce a explodat pe teritoriul Poloniei marţi, ucigând două persoane, a relatat miercuri CNN, care citează ca sursă un responsabil militar al Alianţei Nord-Atlantice neidentificat, potrivit EFE.

„Informaţiile serviciilor secrete cu datele radar (ale rachetei) au fost furnizate NATO şi Poloniei”, a adăugat laconic acelaşi responsabil militar al NATO postului de televiziune citat.

…………………………………………………………………………………………………….

Update 10:00: Ţările din grupul G20, reunite într-un summit în insula indoneziană Bali, au adoptat o declaraţie în care majoritatea statelor membre critică dur războiul lansat de Rusia împotriva Ucrainei, relatează DPA.

……………………………………………………………………………………………..

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a afirmat marţi seară că este „absolut esenţial să se evite escaladarea războiului din Ucraina” şi s-a declarat foarte îngrijorat de informaţiile privind explozia unei rachete de fabricaţie rusă în Polonia, transmite miercuri AFP.

Într-un scurt comunicat transmis de de purtătorul său de cuvânt, Antonio Guterres a cerut o „anchetă aprofundată” asupra atacului care a ucis două persoane şi care ar putea marca o escaladare majoră a conflictului din Ucraina, cu implicarea unui membru NATO.

Preşedintele american Joe Biden a declarat miercuri că este puţin probabil ca racheta care a lovit Polonia să fi fost lansată din Rusia, spunând că Washingtonul şi aliaţii săi vor să stabilească cu exactitate ce s-a întâmplat înainte de a decide o reacţie, transmite AFP.

„Este puţin probabil… să fi fost trasă din Rusia”, a declarat reporterilor Joe Biden după o întâlnire de urgenţă cu ceilalţi lideri ai G7, organizată în marja summitului G20, care are loc în Bali, Indonezia.

Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a discutat cu omologul polonez, generalul Rajmund Andrzejczak, după incidentul din proximitatea graniţei Poloniei cu Ucraina în care au murit doi oameni.

„Suntem în contact şi ne informăm reciproc. Armata României rămâne solidară cu Armata Poloniei şi sprijină demersul camarazilor polonezi pentru adoptarea măsurilor aliate necesare, după clarificarea incidentului”, a scris generalul Petrescu pe pagina sa de Facebook.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.