VIDEO: Alimentația rațională, training pentru adolescenți!

Celor care au trăit și înainte de 1989, expresia „alimentație rațională” s-ar putea să le deștepte amintirea unei perioade în care au răbdat de foame. Totuși, conceptul este unul corect și necesar, după cum se poate deduce din toate statisticile privind obezitatea și bolile asociate, din acest moment. Dacă vrem o viață lungă și sănătoasă, trebuie să ne hrănim corect.

Corect, atât din punct de vedere calitativ cât și cantitativ! Noi, românii, avem această problemă: mâncăm prea mult și prost. Cel puțin în perioada sărbătorilor, spune și Gabriella Pascaru Bisi, food blogger, specialist în comunicare și trainer, prezentă În Comunitate.

De aceea, de mai mulți ani, ea organizează un eveniment care a ajuns să aibă o amploare națională: „Alimentația rațională pentru sănătate” în Colegiile Tehnice ce au clase cu profil de gastronomie.

„Un viitor bucătar, un viitor cofetar trebuie să știe baza… pe lângă profesori, au nevoie și de întâlniri cu chefii lor preferați! Anul acesta avem ediția cu numărul 6 acestui eveniment, pe 8 decembrie la Colegiul Tehnologic Viaceslav Harnaj din București. Se pot înscrie elevi din toată țara, va fi un concurs pe echipe, vor fi invitați speciali, workshop-uri, chefi celebri și un concurs de eseuri „Așteptând Crăciunul”.

Este o meserie pe care și-o doresc adolescenții, sunt destule clasele cu acest profil la Colegiile Tehnologice din țară?

„Destul de multe, dar nu de ajuns! Nu atât de multe pe cât ar fi nevoie. În București, de exemplu, nu există nicio clasă de brutari. E foarte grav, pâinea noastră cea de toate zilele trebuie să ne-o pregătească cineva și să fie bună, nu doar din cea industrială.”

Acești tineri au nevoie să fie sprijiniți, să facă practică cu adevărat în restaurante și hoteluri, să poată învăța și trebuie susținuți și cei care își doresc să facă această meserie, dar nu au resurse financiare.

Cum reacționează oamenii, în general, la acest tip de informație, despre viața sănătoasă?

„Unii aleg să mănânce sănătos pentru că sunt conștienți de beneficii și alții doar pentru că e un trend și dă bine în societate. M-au avertizat la început, când am pornit pe această cale, că va fi foarte greu, că nu se face primăvară cu o floare. Eu m-am încăpățânat să le arăt că o floare de la tine, cu una de la mine fac o mică poieniță și apoi de acolo creștem mai departe! Nu o să mă las, o să merg înainte cu proiectul acesta!”, spune Gabriella Pascaru Bisi. „Mi-ar plăcea să fac o caravană cu care să merg prin toată țara!”

Pe scurt, măsura în toate este esențială, nu trebuie exagerate cantitățile de mâncare, nici consumul de grăsimi și zaharuri. Este obligatoriu să facem și mișcare, înot, dans sau mers pe jos, dacă vrem să ne menținem în formă.

Cei care mai doresc să se înscrie la evenimentul din 8 decembrie trebuie să o facă la secretariatul Colegiului Tehnic Viaceslav Harnaj, iar cei din țară pot fi cazați gratuit în căminul colegiului. Există și o pagină de eveniment pe facebook, „Alimentație rațională pentru sănătate”, unde gasiți toate informațiile necesare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.