Dr. Beatrice Mahler: ”Riscul de cancer pulmonar se păstrează timp de 20 de ani din momentul în care s-a renunțat la fumat”

De Ziua Națională fără Tutun, Alex și Andreea au aflat de ce nu este bine să fumăm și cum putem elimina acest obicei din viețile noastre de la Dr. Beatrice Mahler, Managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, invitată în Matinalul „Bună dimineața, București!”, pe 98.3 și live pe Facebook-ul București Fm via Zoom.

”Fumatul este nociv și cred că orice fumător știe asta. Din păcate, este unul extrem de viclean pentru că fumătorul, mai ales în primii ani de utilizare, simte doar beneficiile. Sunt puține, dar există: creșterea tensiunii arteriale, a tensiunii cardiace. Crează o dependență a acestor substanțe pe care le aducem în organism. Există o dependență comportamentală. Sunt fumători pentru că la locul de muncă există pauza pentru fumători. Socializarea pe care o resimt când aprind o țigară cu colegul. Cel care vrea să se lase de fumat e în dificultate, pentru că gestul va rămâne o lungă perioadă de timp. Pe lângă toate astea există dependența de nicotină care aduce cele mai multe repercursiuni. Este substanța care își triplează numărul de substanțe toxice prin ardere”, explică medicul.

Dacă vrei să afli ce spune despre dispozitivele alternative la fumatul clasic, dacă scăpăm de tot ceea ce am introdus nociv în plămâni, de ce este periculos fumatul, vezi VIDEO.

”Este o situație îngrijorătoare pentru că în acest moment tot mai mulți fumători, crezând că se protejează schimbând fumatul clasic cu aceste dispozitive, se expun unor riscuri pe care nu le cunosc; nici noi nu le cunoaștem. După ani de utilizare poate apărea o afectare pulmonară extrem de periculoasă. În plus, se păstrează dependența de gest. Se pare că adolescenții care adoptă aceste țigări electronice trec din zona asta, într-un timp extrem de scrurt, către țigara clasică, pentru că rămâne curiozitatea. Riscul de cancer pulmonar se păstreaza timp de 20 de ani din momentul în care s-a renunțat la fumat. Beneficiile renunțării la fumat se văd din primele zile. Renunțarea la fumat este cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru sănătatea noastră. Principalul element este voința. De peste un an, unul dintre medicamentele utilizate în tratamentul depedenței de fumat nu mai este disponibil în România. Plasturii pot fi cumpărați și fără recomandare, dar lipsa medicației face extrem de dificilă această inițiativă a acestor fumători, mai ales a celor care au o dependență severă”, punctează Dr. Beatrice Mahler.

”Să nu uităm că și cei care nu fumează sunt expuși fumatului pasiv. În România, jumătate din populația care a răspuns unui chestionar a spus că sunt expuși. Trebuie legiferate niște normative care să protejeze persoanele nefumătoare. Singura metodă eficientă este să oprim fumatul brusc. Trebuie să dorești asta și apoi să îți iei o dată limită de la care decizi că în acel moment nu mai fumezi”, concluzionează Managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.