Mihălţan: Tinerii să ştie că atunci când aleg ţigara electronică nu aleg un risc scăzut, ci unul necunoscut
Articol de arionmihaela, 17 noiembrie 2022, 19:28
Specialiştii Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” pledează pentru adoptarea de urgenţă a unor politici integrate care să ducă la scăderea numărului de tineri expuşi la consumul de tutun şi ţigări electronice.
„Suntem la a douăzecea aniversare a Zilei Naţionale fără Fumat, o iniţiativă care merită încurajată şi menţinută, deoarece în România, la ora actuală, există nu doar un asediu din partea industriei tutunului legat de ţigara convenţională, dar şi o ofertă nouă de produse alternative aşa-zise sigure, care reprezintă o nouă provocare pentru sistemul sanitar. Având în vedere sloganul lansat de OMS de Ziua Internaţională Antifumat, considerăm că este important să reiterăm şi la nivel naţional impactul asupra sănătăţii populaţiei României a consecinţelor induse atât de ţigările convenţionale, cât şi al produselor noi: ţigara electronică şi tutun încălzit. Tinerii noştri trebuie să ştie că, atunci când aleg ţigara electronică şi se gândesc că astfel nu fumează, nu aleg un risc scăzut, ci unul necunoscut”, a declarat profesorul Florin Mihălţan, preşedinte al Reţelei Europene pentru Prevenirea Fumatului şi Consumului de Tutun.
Conform statisticilor, în România, 30,7% dintre adulţii cu vârstă de minimum 15 ani (40,4% bărbaţi şi 21,7% femei) consumă curent o formă de tutun: ţigări convenţionale, dispozitive electronice sau produse cu tutun încălzit.
Specialiştii susţin că renunţarea la fumat presupune combinarea următoarelor componente: educaţie terapeutică – explicarea dependenţei de tutun, a consecinţelor asupra sănătăţii, a beneficiilor renunţării la fumat şi a mecanismului de acţiune a terapiei specifice; terapie cognitiv-comportamentală; identificarea factorilor comportamentali specifici; creşterea motivaţiei şi reducerea temerilor; farmacoterapie.
Numărul total de persoane care au apelat linia telefonică Tel Verde – STOP FUMAT în acest an a fost de 4.229. S-a remarcat o creştere exponenţială a numărului total de persoane care au accesat informaţii în mediul virtual, în vederea renunţării la fumat: octombrie 2022 – 69.841 persoane, 2021 – 87.389 persoane, 2020 – 81.826 persoane, 2019 – 37.510 persoane.
Cu toate acestea, numărul total de persoane care au beneficiat de tratament medicamentos la nivel naţional în vederea renunţării la fumat a scăzut semnificativ, comparativ cu anii precedenţi: 2019 şi 2020 – 648 persoane, 2021 – 355 persoane, semestrul I 2022 – 134 persoane.
În cadrul Centrului Antifumat al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” au beneficiat de consiliere psihologică 279 de persoane în perioada ianuarie – octombrie 2022, 133 de persoane în 2021 şi 271 persoane în 2020.
Centrul de la Institutul „Marius Nasta” este singurul în care persoanele dependente de tutun pot beneficia de consiliere psihologică specializată în şedinţe de grup sau individuale.
Dintre cele 279 de persoane care s-au adresat centrului în acest an, 226 au primit terapie de substituţie nicotinică, iar 53% se declară abstinenţi la finalul tratamentului.