VIDEO: Povești de București – Ateneul Român

Ironic, dar Ateneul Român, templul muzicii noastre, a românilor, fost construit de către un arhitect francez, anume Albert Galleron, la dorința unui rege german, mai precis Carol Întâi, pentru un popor care dorea să lepede balcanismul, iar muzica de calitate era una dintre căi!

Și au făcut lucrurile ca la carte!

Astfel, cele 8 coloane ionice de la intrare au proporții similare cu cele ale templului de pe Acropole, un simbol, evident, pentru continuitatea culturii milenare din această parte a lumii…

Și legătura Ateneului cu istoria continuă!
Cinci mari domnitori veghează vizitatorii…Neagoe Basarab, Alexandru cel Bun, Vasile Lupu, Matei Basarab și Carol Întâi.

Puțină lume știe însă că terenul pe care a fost construit Ateneul în perioada 1886-1888 era la marginea orașului în acele vremuri, Bucureștiul nefiind nici pe departe atât de dezvoltat pe cât este în zilele noastre.

O altă curiozitate legată de Ateneu este aceea a formei sale, aceea de cerc perfect…
Ce s-a întâmplat de fapt este că pentru a fi construit mai repede, s-a folosit fundația rotundă a unui manej în care mai funcționa din când în când și un circ!

Banii au fost strânși în mare parte din donații obținute de la bucureșteni în urma unei campanii denumite…”dați un leu pentru Ateneu”…dacă vă sună cunoscut să știți că e normal pentru că a fost reluată după Revoluție…
Și apropo de sunat, nu uitați…în Ateneul Român rasună pe note sufletul românilor!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.