Doi membri ai Boardului Copiilor au vorbit în plenul Senatului!

În contextul Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului – aniversată duminică, 20 noiembrie, Denisa și Yusif, doi copii membri ai Boardului Copiilor susținut de UNICEF, s-au adresat luni plenului Senatului, împărtășind care sunt provocările pe care le au copiii din întreaga țară, precum și soluțiile lor.

Cu aceeași ocazie a Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, a fost constituit Grupul de Prietenie Copii-Senatori, cu scopul de a prioritiza drepturile copilului în legislația națională. Grupul reunește senatori din toate partidele politice și va fi o punte de legătură între copii și senatori, astfel încât propunerile legislative să țină cont de opiniile și nevoile copiilor.

„Mă bucur să anunțăm constituirea Grupului de Prietenie Copii-Senatori. Astfel, ne vom putea consulta periodic cu copiii, vom afla direct de la ei care sunt preocupările, provocările, dar și soluțiile pe care ei le propun. Copiii sunt cetățeni cu drepturile depline și este important ca toate propunerile legislative care îi vizează să țină cont de opiniile lor, a declarat Alina Gorghiu, Președintele interimar al Senatului.

„Sărbătorim și anul acesta Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, fapt care ne face deseori să ne întrebăm De ce? De ce este important să ne implicăm?”. O întrebare simplă cu o sumedenie de răspunsuri, dar cu o singura concluzie: Putem schimba această țară și ne putem contura cu propria noastră putere viitorul a ceea ce numim acasă”, a declarat Denisa.

„Nu există lumea copiilor sau lumea adulților. Există o singură lume, iar copiii fac parte din ea. Cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, vreau să reamintesc faptul că noi, copiii, avem o voce și o opinie.  E și lumea noastră, iar acestea trebuie să fie ascultate. Deși toate drepturile noastre au o importanță la fel de mare, consider dreptul la implicare în deciziile ce ne afectează unul fundamental, cu o respectare precară. Însă împreuna putem schimba asta!”, a afirmat, la rândul său, Yusif.

„Prin parteneriatul cu Senatul României am reușit să le dăm copiilor cuvântul, să stabilim un dialog constant între ei și decidenți, să aflăm care sunt prioritățile și soluțiile pe care ei le identifică pentru respectarea și promovarea drepturilor copilului. Implicând mai mult copiii și tinerii în luarea deciziilor care îi privesc, susținem incluziunea și bunăstarea tuturor celor vulnerabili”, a declarat Anna Riatti, Reprezentanta UNICEF în România.

Anul acesta, de 1 iunie, Senatul României a lansat platforma online senatjunior.ro, un instrument dedicat celor mici, care explică într-un limbaj accesibil ce este Senatul, cum funcționează, ce sunt legile și cum sunt create, dar și multe alte informații despre procesul legislativ. Este primul website al unei instituții din România dedicat copiilor. De asemenea, a devenit o tradiție ca Senatul să își deschidă porțile în fiecare an pentru copii și părinți.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.