VIDEO: „Moș Nic la Circ”!
Articol de Ioana Brusten, 22 noiembrie 2022, 17:51
Însuși Moș Nicolae este cel care îi va aștepta pe copil la Festivalul Integrării, „ConilFest”, de la Circul Metropolitan București, în 3 și 4 decembrie.
Festivalul este un eveniment de tradiție deja, organizat de Asociația Conil care crede în talentul fiecărui copil tipic sau atipic. Mai crede că, dincolo de orice dizabilitate, există o abilitate ce trebuie încurajată și promovată!
De aceea, toți copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani din centre, grădinițe, școli sau cluburi din București sau din țară, sunt așteptați de „Moș Nic la Circ”.
În spectacol vor evolua și copii cu dizabilități proveniți din școli speciale, ONG-uri, asociații și fundații-oricine vrea să își prezinte activitatea într-o manieră unică, interactivă și dinamică.
În foaierul Circului, pe copii îi așteaptă Târgul lui Moș Nic și sunt invitați de asemenea, să contribuie la scrierea Manifestului Prieteniei.
În arena Circului se vor prezenta momente de muzică, dans, momente de sport oferite de copii de la cluburi de karate și judo, într-un maraton artistic care va dura de la 10:00 la 18:00 sâmbătă și de la 12:00 la 18:00 duminică, după spectacolul de circ „ABC-ul Circului”.
Sunt așteptați aproximativ 1500 de copii, înscrierile pentru a participa la spectacol sunt deschise până la finalul acestei săptămâni. Spectatorii nu trebuie să se înscrie, sunt așteptați cu drag, intrarea fiind liberă. Se califică pentru categoria „spectatori” toți copiii între 0 și 99 de ani!
Pe 3 decembrie, când se sărbătorește Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, Conil inaugurează și Camera Senzorială din Școala Conil. Un loc special conceput pentru desensibilizarea blândă a copiilor cu probleme, din școală și din afara ei, copii care suferă din cauza sunetelor puternice sau a unor lumini puternice etc.
Pe lângă toate celelalte activități, în ultima zi de vineri a fiecărei luni se organizează Atipic Party, o mega petrecere pentru toți copiii sărbătoriți în cursul lunii respective. De obicei, copiii atipici sunt izolați, nu sunt integrați în colectivitățile obișnuite. Teama noastră că nu știm cum să ne purtăm cu ei ne face să dăm înapoi, ținându-i la distanță și ei suferă.
Pe de altă parte, copiii, de la o ediție de festival la alta, ajung să se cunoască, să se împrietenească, se îmbrățișează și își fac cadouri.
„Este foarte frumos să vezi cum se schimbă mentalități și cum prin copii, transmitem mesajul și adulților… Și acești copii cu nevoi speciale fac parte din lumea noastră, și trebuie și ei ajutați, integrați”, spune Irina Ismail, director executiv Conil.
„Principiul educației incluzive pe care Conil îl promovează, încearcă să schimbe mentalitatea părinților. Un copil tipic nu pățește nimic dacă stă lângă unul atipic, dacă se joacă cu el. Problemele acestuia din urmă nu sunt contagioase! Poate înțelege asta și părintele mai reticent.”
Vestea cea mai bună este că în acest domeniu, al înțelegerii și empatiei pentru copiii cu dizabilități, de la an la an lucrurile se schimbă: „Poate fenomenul cel mai important care s-a întâmplat este că s-a creat comunitatea Lumea Conil. Lucrăm cu oameni dedicați, specialiști extraordinari, îi susținem pe părinți, pe mame în special, cărora încercăm să le oferim răgazuri pentru a respira liniștite… Încercăm să avem grijă unii de ceilalți și să construim împreună o lume mai bună!”