VIDEO: Povești de București – GARA DE NORD
Articol de Vicentiu Andrei, 28 noiembrie 2022, 18:46
Milioane de romani au trecut macar o data in viata prin Gara de Nord, cel mai mare punct feroviar la tarii, si totusi foarte putina lume stie adevarata poveste a acestui loc…
Gandita initial drept o gara secundara si purtand o alta denumire, Gara de Nord a fost ridicata la initiativa Regelui Carol Intai.
La inceput se numea Gara Târgovişte, insa nu pentru ca de aici ar fi plecat trenuri catre acest oras, ci dintr-un motiv cu muuuult mai simplu…
Calea Griviței de astăzi purta, pe atunci, numele de Calea Târgoviștei si au zis sa ii spuna si garii la fel
De altfel Gara de Nord a ajuns absolut intamplator principalul punct feroviar al Capitalei, edilii Bucurestiului de dinainte de 1900 plănuind ridicarea unei alte gări centrale, pe locul unde astăzi se află Opera Naţională…
Simplul fapt ca nu au avut bani sa duca la bun sfarsit acest plan i-a facut sa investeasca permanent in modernizarea Garii de Nord… Ironic, nu?
Si astfel, Gara de Nord a ajuns sa fie martora multor evenimente istorice însemnate, de la vizita împăratului Franz-Joseph al Imperiului Austro-Ungar la cea a Țarului Alexandrul al II-lea al Rusiei, la întoarcerea în țară a Majestății Sale Regelui Mihai I sau a Mareșalului Averescu.
De asemenea, nu multa lume stie ca in Al Doilea Razboi Mondial Gara de Nord a fost principala tinta pe rand a bombardamentelor americane si a celor germane insa cladirea a rămas în picioare!
Un destin de supravietuitor, am putea spune…
Si a mai fost cineva care a dorit sa stearga Gara de Nord de pe fata pamantului…
Ceausescu, tovarasul Nicolae Ceausescu, programase demolarea garii în 1992, insă ce sa vezi? A venit Revolutia, a căzut comunismul si Gara de Nord a supravietuit.
Inca o data!
Si uite asa, fara sa plece nicaieri, Gara de Nord trece peste timp si ramane unul dintre cele mai cunoscute repere ale romanilor…Drum bun!