O nouă taxă în plină criză energetică: taxa pe soare
Articol de arionmihaela, 4 decembrie 2022, 23:10
USR cere stoparea publicării în Monitorul Oficial şi refacerea ordonanţei care prevede o nouă taxă prin OUG: taxa pe soare.
Conform reprezentantilor USR, Guvernul a emis în seara de dinaintea vacanţei de Ziua Naţională o ordonanţă de urgenţă care inventează o nouă taxă în plină criză energetică: taxa pe soare.
Taxa pe soare vizează cetăţenii şi firmele care au investit în panouri fotovoltaice, produc curent şi îl consumă în propria gospodărie sau firmă. Cetăţenii şi firmele vor fi obligaţi de stat să monteze contoare speciale, diferite de contoarele legate la reţelele naţionale de energie, doar pentru a putea fi taxaţi pentru energia produsă de ei, consumată tot de ei.
USR cere stoparea publicării în Monitorul Oficial a acestei ordonanţe de urgenţă care pune în pericol toate ţintele de investiţii în energie regenerabilă.
Ministerul Energiei a răspuns atat criticilor Opoziţiei cat şi ale PSD, privind taxarea prosumatorilor, în ultima ordonanţă adoptată de Executiv înainte de minivacanţa de 1 Decembrie.
Instituţia precizează că posibilitatea introducerii unei taxe este îndepărtată şi presupune îndeplinirea mai multor condiţii, iar mai mult, la nivelul Comisiei Europene şi a Parlamentului European, se discută despre revizuirea acestei directive prin pachetul Fit for 55, directivă ce va aduce alte modificări în sensul accelerării implementării energiei regenerabile şi a promovării acesteia.
Ministerul menţionează că OUG poate fi modificată în Parlament şi arată că a fost avizată de mai multe ministere PSD: Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Economiei, Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, Ministerul Justiţiei, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării”.
Ministerul precizează că, pentru corecta informare a publicului, prin ORDONANŢA DE URGENŢĂ pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, care a fost adoptată în data de 29 noiembrie, Guvernul României a transpus Directiva (UE) 2018/2001 a Parlamentului European şi a Consiliului din 11 decembrie 2018 (reformare) privind promovarea utilizǎrii energiei din surse regenerabile.
”Modificările erau necesare a fi realizate având în vedere că România risca să intre în procedură de infringement (riscul de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în cauza 2021/0333).
Prin Directiva (UE) 2018/2001 s-a instituit un obiectiv obligatoriu la nivelul Uniunii Europene care să urmărească o pondere de cel puţin 32 % a energiei din surse regenerabile în consumul final brut, obiectiv pentru a cărui îndeplinire este necesară încurajarea în continuare a dezvoltării de tehnologii de producere a energiei din surse regenerabile şi implicit conferirea de stabilitate şi predictibilitate investitorilor în domeniu”, spune ministrul Energiei.