Rafila: Nu e vorba de niciun fel de taxare dublă a pacienţilor din România în proiectul Strategiei Naţionale de Sănătate

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că în proiectul Strategiei Naţionale de Sănătate a României, lansat în dezbatere publică în urmă cu o zi, nu e vorba de niciun fel de taxare dublă a pacienţilor, ci de posibilitatea alegerii profesionistului care oferă servicii de sănătate, în baza unei plăţi reglementate legal şi suportate de beneficiari, după programul normal de lucru al medicului.

„Nu este vorba de nicio taxă suplimentară. Este o minciună. Repet acest lucru: nu e vorba de niciun fel de taxare dublă a pacienţilor din România. A fost prezentat neprofesionist, este vorba doar de un proiect-pilot propus în această strategie, care trebuie să se desfăşoare între 2026 şi 2028. Această strategie este supusă dezbaterii publice şi, în mod evident, dacă Guvernul României nu consideră oportun, acest proiect-pilot între 2026 şi 2028 poate să dispară din acest plan de acţiune  În acesta se prevede pilotarea furnizării anumitor servicii ambulatorii elective în unităţile sanitare publice, cu posibilitatea alegerii profesionistului care oferă servicii de sănătate, în baza unei plăţi reglementate legal şi suportate de beneficiari, precum şi a posibilităţii programării transparente a serviciului respectiv în sistemul electronic de programări. Se precizează asta pentru ambulator, este unul similar şi pentru asistenţa medicală spitalicească, dar aici spune foarte clar. Rezultatul aşteptat: cadrul legal de furnizare de servicii ambulatorii contra cost în unităţile sanitare publice; servicii ambulatorii realizate în unităţile sanitare publice în afara normei de bază programate, adică în afara normei de bază a unui medic”, a declarat  Rafila.

Ministrul Sănătăţii a arătat că acest proiect-pilot ar avea rolul de a stabili dacă într-o unitate sanitară publică, după încheierea programului de lucru, un medic poate să presteze în regim privat o anumită activitate medicală, pacientul plătind la spital faptul că vrea să fie consultat, operat sau investigat de un anumit medic.

El a subliniat că aceasta este doar o idee care trebuie dezbătută, care poate fi sau nu agreată.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.