VIDEO: Coni Chifor – „Fiecare categorie de cititori are locul ei”!

Invitata emisiunii În Comunitate de astăzi a fost Coni Chifor, organizatoarea Târgului de Carte Gaudeamus Radio România.

În prag de sărbători, Radio România aduce iubitorilor de carte un cadou: Târgul de Carte Gaudeamus! Ediția de anul acesta se va desfășura între 7 și 11 decembrie, în Pavilionul B2 Romexpo.

Inaugurarea oficială a ediției va avea loc miercuri la ora 12:00. Târgul va fi deschis zilnic, între orele 10:00 și 20:00, iar la această ediție, toată lumea intră gratis. Este din nou freamăt la Romexpo, după doi ani de pandemie.

Miroase din nou a carte și se va auzi iar răsfoitul paginilor, spune organizatorul evenimentului Coni Chifor.

„Ne-a lipsit freamătul din pavilionul plin de oameni care au venit sa cumpere cărți. Proiectul se derulează din 1994. Merită efortul să-l continuăm așa cum a fost de la început. La Brașov și Sibiu a fost record de public și vânzări, după pandemie. Marea majoritate sunt prieteni vechi, edituri vechi. La fel niște nume mari s-au axat pe online și nu vor mai fi la noi. Dar sunt și proiecte noi, foarte cunoscute și foarte multe proiecte de debut. Sunt 30-40 de participanți noi”.

Edituri și scriitori consacrați își anunță participarea din timp. Sunt însă și ultimii întârziați, care trec mai greu linia de sosire dar nu sunt lăsați în urmă.

„Cele mai grele sunt primele zile de târg. O să mă ating de cărțile pe care le au după 2-3 săptămâni. Este un termen limită și se depășește cu acordul nostru. Dacă mai este un spațiu, să fie ocupat de cineva care-și dorește. Participanții sunt bine veniți. Sunt 600 de evenimente, sunt participanți care mai solicită înscrierea. Aveți programul pe site-ul nostru. Cititorii să vină să se bucure. Se întâmplă lucruri și la standurile participanților. Vor fi câteva puncte info, colaboratorii noștri mai tineri îi vor îndruma pe cititori.”

Mai citește cineva, așa cum se citea cândva? Suntem tentați să îi blamăm pe cei tineri că au uitat dragostea de citit. Nu este însă chiar așa.

„Eu am în vedere statisticile noastre care ne trimit la un public destul de tânăr. Și eu îmi aduc aminte de toate cărțile de povești și apoi am descoperit seria Winnetou; sunt cărți la care nu voi renunța niciodată”.

Gaudeamus este pentru toată lumea. Și cum să insuflăm copiilor dragostea de citit, dacă nu prin evenimente pentru ei. La Gaudeamus nu vor duce lipsă.

„Fiecare categorie de cititori are locul ei. Pentru cei mici vor fi spații dedicate. Unul dintre evenimente va fi cu Opera Comică pentru Copii. Un al doilea spațiu este organizat cu asociația Versus, unde copiii vor învăța o mulțime de lucruri”.

Pentru că este făcut de noi, pentru voi și ai noștri vă aduc cărți. Ioana Brușten și Adelina Tocitu lansează cărți la Gaudeamus și ne crește, un pic, inima.

Noi, București FM, îți prezentăm „9 scriitori din a 9-a Generație” în „Bună dimineața București!” Fiecare își prezintă cartea la 9:30, în matinalul nostru, și te convinge, cu argumente, că a lui este cea mai bună!

Ce este Gaudeamus? „Cel mai mișto loc pentru cineva care iubește cărțile!”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.