VIDEO: Povești de București – Parcul Herăstrău

Poate nu știați, dar Parcul Herăstrău nu este doar cel mai mare parc din București ci este cel mai mare parc în interiorul unui oraș din țoață Europa!

Și apropo, aceasta a fost zona preferată pentru relaxare și plimbare din inima Bucurestiului încă din secolele trecute…
Să știți că și atunci, în urmă cu peste doua sute de ani, în jurul anului 1800, lumea elegantă a Micului Paris se plimba pe malurile lacului Herăstrău.
Deși nu exista un parc propriu-zis, locuitorii Capitalei veneau mai ales la sfârșit de săptămână să se relaxeze pe malurile mlaștinii din zonă.
Și da, aici nu era lacul pe care îl vedem acum, ci o mlaștină formată de râul Colentina, râu care în continuare alimentează acest frumos lac.

Amenajarea parcului a început foarte tărziu, abia în anul 1936, atunci când a fost organizată expoziția „Luna Bucurestilor”.
Cumva ironic, cel mai cunoscut parc al țării nu a fost amenajat pentru că ar fi existat o idee clară în acest sens, ci pentru a găzdui acea expoziție…

Tot așa, la capitolul lucrurilor mai puțin știute despre Herăstrău, haideți să vă spun și de unde vine numele parcului…De fapt este destul de simplu.
În zona podului Herăstrău, pe unde este ieșirea spre DN1, era amplasat un gater foarte mare cu un fierăstrău pe măsură, iar pronunția din secolul 19 era…Hierăstrău, nu Fierăstrău.
Și astfel, balta, mlaștina, era cunoscuta drept „apa de la Herăstrău” și așa i-a rămas și numele!
Și încă o chestiune.
Până și actuala cale a Dorobanților era cunoscută drept „Ulița Hierăstrăului” până la Războiul de independența, atunci când în cinstea dorobanților învingători în 1877 i-a fost schimbat numele!

Revenind la parcul Herăstrău, locul a fost amenajat așa cum îl cunoaștem de-abia între 1930 și 1935, atunci când zona mlăștinoasa a fost amenajată în lacul pe care îl vedem acum, amenajare făcută deodată cu lacurile Floreasca și Tei, cu ecluze între ele de-a lungul râului Colentina, are o suprafață de 77 de hectare, o lungime de peste 3 kilometri și jumătate și o adâncime maximă de cinci metri!

Și tot la capitolul curiozități, știați că în perioada comunistă parcul s-a numit Parcul Stalin?
A fost amplasată dealtfel și o statuie de-a lui Stalin în zona pieței Charles de Gaulle…
Slavă Domnului, acum avem palatul Elisabeta, Gradina Japoneză, aleea Michael Jackson, skate park-uri și Muzeul Satului.
Oferind de toate, pentru toți, Herăstrăul rămâne, după mai bine de două secole, cea mai mare și mai frumoasă oază verde a Bucureștiului!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.