Ascultă Radio București FM Live

VIDEO: România în Schengen, miraj sau realitate?

VIDEO: România în Schengen, miraj sau realitate?

Articol de Monica Liche, 7 decembrie 2022, 20:36

Eurodeputatul Victor Negrescu a fost invitatul lui Răzvan Ursuleanu, în ediția de azi a emisiunii #InComunitate.

Joi, 8 decembrie, este ziua în care românii vor aștepta decizia JAI – Consiliul Justiție și Afaceri Interne, asupra extinderii Spațiului Schengen. România așteaptă de mult timp un vot pozitiv în privința aderării la zona de circulație liberă. Până acum „fumul” a fost negru, dar există și speranțe că românii vor putea să se bucure de un vot pozitiv.

„Acum se discută despre punerea pe pe ordinea de zi a subiectului și sunt premise pozitive. Eu sunt aici cu 50 de colegi, de români veniți din toată țara, tocmai pentru a transmite acest mesaj de solidaritate, a susține echipa României și, la finalul zilei, sperăm că la finalul zilei de mâine România să intre în această zonă de liberă circulație.”, a spus Victor Negrescu.

Amânarea lărgirii spațiului Schengen s-a datorat neîndeplinirii condițiilor de aderare dar, chiar si acum, când acestea sunt îndeplinite, așa cum a precizat și Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne, atunci când a afirmat că statele candidate îndeplinesc ”în totalitate cerințele”, nu vorbim de o certitudine a aderării.

„Eu cred că mai degrabă trebuie să fim concentrați pe acest obiectiv și așa cum ați spus dumneavoastră, Austria a venit cu argumente care nu stau în picioare și nu doar România le-a infirmat, experții Comisiei Europene au fost la Viena, tocmai pentru a prezenta foarte clar aceste elemente, pe care le-am evocat atât eu, cât și dumneavoastră.
În sensul în care iată, da, acei refugiați care sunt astăzi în Austria, nu au trecut prin România, ceea ce arată foarte clar că țara noastră nu poate fi blamată, dacă au trecut, au trecut prin alte state care sunt astăzi în spațiul Schengen.
Interesat este că nimeni nu pune sub semnul întrebării prezența în Spațiul Schengen a țărilor care au eșuat în a proteja frontierele externe.”, a declarat eurodeputatul, Victor Negrescu.

Avantajul de a fi în interiorul spațiului european înseamnă o circulație mult mai simplă și benefică pentru economia țării.

Reprezentanții României continuă negocierile, chiar și în acest moment și speră ca România să primească votul unanim al celor 27 de reprezentanți ai statelor membre. Pentru că, da, este nevoie de un vot unanim.

„Trebuie spus foarte clar că există niște reguli europene pe acest subiect, ce ține de Schengen, votul necesită unanimitate. În cazul acesta, avem nevoie de toate statele membre, ceea ce face decizia un pic mai complicată.
În acest caz, lucrurile sunt mai complicate pentru că avem alte perspective, însă, la finalul zilei, să spunem românilor, celor care ne ascultă astăzi, că aderarea la spațiul Schengen nu va deschide frontierele României, în sens larg, către oricine și oricum. Adică, va fi mult mai greu de pătruns în România, pentru cei care sunt din afara spațiului european, dar în interiorul Uniunii circulația va fi mult mai simplă”, a precizat Victor Negrescu.

Dacă votul primit de România va fi unul negativ, există un plan bine structurat de a readuce acest subiect în dezbatere, cu șanse bune de reușită. Important este ca România să nu renunțe la lupta pentru drepturile ei. Este un plan care are trei etape de lucru și care necesită răbdare și timp.

„Am prezentat și câteva scenarii de lucru pe care le folosim în prezent, ca țară, pentru a obține acest deziderat și o să trec pe scurt în revistă fiecare dintre aceste posibile variante. Varianta principală pe care mergem, este, iată, să insistăm pentru acest vot mâine. Cred că există premise pozitive și în sensul acesta ar fi oportun, să introducem în rezoluția privind aderarea României la Spațiul Schengen câteva componente suplimentare ce țin de clarificarea unor lucruri solicitate de Austria. A doua variantă în lucru este să mergem în Consiliul European, la șefii de stat și de guvern, cum vorbeam și mai devreme și acolo vorbim chiar de discuție politică, care poate conduce la un consiliu extraordinar. Sunt detalii, dar detalii importante și cred că putem să fructificăm această instituție dacă va fi nevoie, în a obține acest deziderat.
A treia variantă de lucru este să ne gândim la viitor. Practic să programăm o ședință ulterioară, la nivelul unei viitoare președinții la Consiliul Uniunii Europene. Urmează Suedia, aici sunt mai puține șanse să avem acest subiect pe ordinea de zi . Ei au prezentat deja programul de lucru pentru următoarele 6 luni și, din nefericire, nu am văzut să aibă ca punct pe ordinea de zi ,acest subiect. În a doua parte a anului avem acest guvern spaniol, care, iată, a exprimat mai multe poziții favorabile României”

Este frustrant să știi că tu, ca stat, ți-ai făcut treaba bine, dar totuși ești întors din drum cu justificări ce nu își găsesc fundamentul în realitate. Totuși, este bine să ne păstrăm optimismul. Uniunea Europeană ne vrea în interiorul spațiului Schengen și depune eforturi în această direcție.

„Ne-am făcut lecțiile, am recuperat decalajele, am luat o notă bună, dar nimeni nu vrea să recunoască faptul că suntem în direcția pozitivă, adică în loc să ne dea o șansă pentru a trece examenul, suntem duși spre repetarea anului, suntem lăsați repetenți.
Sună un pic în sensul acesta, dar din nou din nou, iată că lucrurile evoluează și, din nou, subliniez această perspectivă un pic pozitivă și optimistă în ceea ce ne privește. Din acest considerent, eu vreau să reiterez ceva ce am mai spus, faptul că nu Uniunea Europeană ne blochează în a intra în Spațiul Schengen, ci un guvern politic dintr-un stat membru. Uniunea Europeană este de partea noastră și încearcă să convingă și statele membre reticente.” , a mai adăugat Victor Negrescu.

Rămâne Schengen un miraj pentru România? Devine aderarea la spațiul de liberă circulație o certitudine pentru țara noastră? Două întrebări care își vor primi răspunsul, mâine, pe 8 decembrie.

Actualitate sâmbătă, 29 martie 2025, 15:43

Se va încãlzi

La noapte, Cerul va fi noros, iar vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura minimã va fi de 7…9 grade. Duminicã, Vremea se va...

Se va încãlzi
Actualitate sâmbătă, 29 martie 2025, 13:25

Liniile regionale din nordul Capitalei, deviate de pe DN1, sâmbătă noapte și duminică dimineață

In noaptea de 29/ 30.03.2025, între orele 22.00 – 6.00, va fi restricționat complet accesul pe Drumul Național 1, pentru realizarea unor...

Liniile regionale din nordul Capitalei, deviate de pe DN1, sâmbătă noapte și duminică dimineață
Actualitate sâmbătă, 29 martie 2025, 13:08

Sector 6: Se face curat în Microzona 15

Echipele de la Salubrizare Sector 6 sunt în Microzona 15 (Bd. Iuliu Maniu – Str. Valea Cascadelor – Str. Liniei – Str. Moinești), sâmbătă...

Sector 6: Se face curat în Microzona 15
Actualitate sâmbătă, 29 martie 2025, 12:53

Ilfov: Contrabandă cu ţigări

Doi cetăţeni ucraineni au fost reţinuţi, după ce au fost prinşi de poliţişti în timp ce intenţionau să comercializeze ţigarete...

Ilfov: Contrabandă cu ţigări
Actualitate sâmbătă, 29 martie 2025, 12:40

STB face verificări la autobuzele Otokar

STB a luat decizia de a chema mecanicii turci pentru a face verificările necesare la autobuzele Otokar, după ce unul dintre acestea a fost cuprins...

STB face verificări la autobuzele Otokar
Actualitate sâmbătă, 29 martie 2025, 12:27

Gramul de aur, record de preț!

Prețul unui gram de aur a atins vineri un nou record, de 456,5 lei, conform cotațiilor anunțate de Banca Naționala.  Anul trecut, in Romania au...

Gramul de aur, record de preț!
Actualitate sâmbătă, 29 martie 2025, 12:04

Vremea rea a tinut ‘in priza’ pompierii din Bucureşti-Ilfov

Pompierii din Bucureşti-Ilfov au intervenit la aproape 120 de situaţii cauzate de vremea rea, în 24 de ore. Vântul puternic a dărâmat 40 de...

Vremea rea a tinut ‘in priza’ pompierii din Bucureşti-Ilfov
Actualitate sâmbătă, 29 martie 2025, 11:25

Marș pe motociclete, in Capitală

Sâmbătă, în intervalul orar 11:30–13:00, se va desfăşura un marş pe motociclete, organizat de BlackHelmets. Brigada Rutieră a Capitalei...

Marș pe motociclete, in Capitală