Avortul în condiţii nesigure – principală cauză a mortalităţii şi complicaţiilor legate de sănătatea reproducerii
Articol de arionmihaela, 13 decembrie 2022, 18:10
Politicile de acces la planificare familială, contracepţie, educaţie sexuală şi de sănătate a reproducerii, coerente şi actualizate şi acces gratuit la întreruperi de sarcină la cerere reprezintă unele dintre principalele soluţii pentru creşterea accesului femeilor la servicii de sănătate reproductivă accesibile şi sigure, sunt principalele concluzii care au reieşit în urma unei conferinţe organizate de Asociaţia Moaşelor Independente şi Centrul FILIA.
„Avortul în condiţii nesigure este cauza principală – dar care ar putea fi prevenită – a mortalităţii şi complicaţiilor legate de sănătatea reproducerii. Autorităţile trebuie să asigure politici de acces la planificare familială, contracepţie, educaţie sexuală şi de sănătate a reproducerii, coerente şi actualizate, alături de acces gratuit la întreruperi de sarcină. Cu cât accesul la aceste servicii este mai redus, cu atât vor fi mai multe avorturi în condiţii nesigure. Implicit vor fi mai multe femei care îşi riscă viaţa”, a declarat Irina Mateescu, vicepreşedinta Asociaţiei Moaşelor Independente.
De asemenea, reprezentanţii celor două asociaţii au arătat că principala cauză pentru creşterea avorturilor nesigure este că din ce în ce mai multe spitale nu mai oferă pacientelor posibilitatea de a face avort, invocând motive precum cele religioase, etice sau morale, decizia conducerii şi a medicilor de a refuza sau criza COVID-19.
O altă barieră este legată de costurile ridicate ale acestei proceduri, arătând că preţul unui avort la cerere poate ajunge până la 1.000 – 1.200 de lei în sistemul public, respectiv până la 4.500 de lei în sistemul privat.