Bine de citit: „Și noi am fost pe Conte Verde”
Articol de razvanursuleanu, 13 decembrie 2022, 14:37
Transatlanticul Titanic este și acum unul dintre personajele centrale ale istoriei maritime, în timp ce Conte Verde este doar un nume care nu spune aproape nimic publicului larg.
Și de ce ar fi acest public amator de drame interesat de Conte Verde, atâta vreme cât nu a bătut recorduri în ceea ce privește numărul victimelor, nu s-a dus pe fundul oceanului în sunet de fanfară și nici nu s-a găsit vreun regizor care să realizeze un film plecând de la povestea sa?
Pentru mine însă, superba navă italiană va rămâne întotdeauna una dintre vedetele principale ale istoriei marilor nave ale lumii. Prin comparație cu Conte Verde, Titanicul este un rateu, un fiasco, un munte de metal construit greșit care s-a scufundat împreună cu visele a sute de oameni, în timp ce Conte Verde a fost nava care a îndeplinit cele mai frumoase dorințe pe care le-au avut pasagerii săi.
Toate misiunile sale au fost nobile. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, timp de aproape doi ani, Conte Verde a transportat mii de refugiați evrei ce fugeau de persecuțiile naziștilor. Apoi, când lucrul acesta nu a mai fost posibil, nava a continuat să salveze oameni, ducând pe puntea sa sute de militari americani înapoi acasă, în cadrul unor schimburi de prizonieri acceptate în mod surpinzător de imperiul japonez.
Și, într-adevăr, am fost și noi pe Conte Verde. În vremea în care vopseaua încă strălucea pe coca sa, acest legendar transatlantic a mai îndeplinit un vis, de această dată unul sportiv, ducând în siguranță peste ocean echipa națională de fotbal a României, o călătorie fantastică la capătul căreia tricolorii aveau să participe la primul campionat mondial din istorie.
„Și noi am fost pe Conte Verde” este o carte de excepție, scrisă de Ioan Chirilă, un autor care, la rândul său, de această data, într-un univers al cuvintelor, a îndeplinit cele mai frumoase dorințe pe care le-ar fi putut avea cititorii săi.