Ivan Patzaichin, omagiat la Palatul Parlamentului!

Marți, 13 decembrie, ora 13:00, Salonul de Recepții al Palatului Parlamentului a găzduit evenimentul dedicat memoriei lui Ivan Patzaichin: Omul, iubit de toți cei care l-au cunoscut și campionul legendar admirat de întreaga lume.

Întâlnirea s-a desfășurat, în același timp, sub semnul marcării unei jumătăți de secol de la momentul cu pagaia ruptă petrecut la Jocurile Olimpice de la München din 1972.

Au fost expuse medaliile și distincțiile obținute de-a lungul vieții, alături de legendara pagaie, fotografii și imagini inedite din competiții, dar și din activitățile de antreprenoriat social, educative, de conservare și promovare a patrimoniului, desfășurate de marele campion. Toate acestea întregind imaginea uriașei lui personalități.

De asemenea, a fost expusa și macheta viitorului ansamblu architectural Ivan Patzaichin, ce va fi amplasat anul viitor pe faleza din Tulcea care îi poartă numele, la realizarea căruia lucrează 5 artiști de renume, prieteni ai marelui campion.

A fost lansat și volumul „Un an fără Ivan. In memoriam Omul şi Campionul”. Autoarea Anca Libidov a descris „trăiri, emoții, revelații pe care copilul Ivan le-a trăit alături de bunicul lui, plutind cu barca pe canalele Deltei.”

În semn de omagiu, Romfilatelia a fost prezentă cu panoul și cu elementele filatelice dedicate marelui sportiv.

„Eu cred că succesul lui în viață a venit tocmai de aici pentru că a fost un om și un campion, dar a fost și un om ca un campion și un campion în a fi om”, a spus Ivona Patzaichin, fiica lui Ivan Patzaichin.

„Dacă este să vorbim de tot ceea ce a făcut el în locul său natal. El a sfințit locul, așa cum spune proverbul românesc. Dacă Eminescu spunea „fiind băiet păduri cutreieram”, Ivan Patzaichin fiind băiet cutreiera apele, iar cercurile albe din poezia lui Eminescu, el le-a transformat în cercurile olimpice.

Firul vieții sale este un model pentru noi toți, de multe ori m-am întrebat de unde un suflet așa înalt să îi înțeleagă pe toți, ei bine, din educație, Ivan Patzaichin nu s-a mândrit, nu s-a trufit, era bun prieten cu colegii săi, cu antrenorii săi, știți foarte bine ce perioadă am traversat în regimul trecut, când mulți alegeau să rămână în țările în care poposeau, Ivan nu s-a gândit niciodată la asta și a iubit cu adevărat țara și poporul”– Deputatul Silviu Feodor, președintele Comunității Rușilor Lipoveni din România.

„Ivan ne lipsește, dar… paradoxal este împreună cu noi în fiecare zi pentru că-l avem nu numai în gândurile noastre, ci îl avem și în inimile noastre, iar evenimentul de astăzi confirmă pe deplin acest fapt”– Mihai Covaliu, președintele COSR.

„Pentru mine, domnul Ivan Patzaichin a fost un model. Am cules, cumva, din rezultatele pe care le-a obținut dumnealui. Mi-am extras tot ce are nevoie un campion. Este vorba de dăruința cu care trăgea dumnealui”, Cătălin Chirilă, campion mondial canoe.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.