VIDEO: Parkour, arta mișcării în jungla urbană   

Directorul Tehnic Trampoline și Parkour, Mircea Brînzea, a fost invitatul Ioanei Brușten, în ediția de azi a emisiunii #ÎnComunitate.

Fost gimnast de performanță, cu 11 ani de activitate în gimnastica artistică, cu un palmares impresionant în gimnastica aerobică, a găsit mereu resurse pentru a merge mai departe și are un motto care îi poate inspira și pe cei care cred că este prea târziu să reușească.

 „Am obținut numeroase titluri de campion național și am făcut parte din lotul național de juniori. Din pricina unei accidentări, m-am îndreptat către ramura de gimnastică aerobică. Un sport frumos și dinamic, unde cu foarte multă muncă și pasiune am reușit să obțin numeroase titluri de campion național, de 5 ori titlul de campion mondial și de 4 ori pe cel de campion european.

Palmaresul este bogat, într-adevăr, dar întotdeauna am mers pe premisa că ceea ce contează este ceea ce suntem astăzi”, ne-a spus Mircea Brînzea.

 Trampoline și Parkour, două discipline și o mare provocare. Una pe care a acceptat-o și simte că lucrurile sunt pe un drum bun.

„Și pentru mine a fost și este un „big challenge”, necunoscând aceste două discipline, dar asta nu înseamnă că nu pot și nu îmi doresc sau că nu voi reuși să le duc unde trebuie.

Trampoline este o disciplină olimpică la proba de individual. La noi în țară am început cu un lot național format din foști sportivi la sărituri în apă și am participat în 2021  la un campionat World Age Group Competition.”

Care este cea mai scurtă distanță între două puncte? Linia dreaptă, spunea Arhimede. Cum o putem parcurge cât mai rapid, atunci când în drumul nostru există și obstacole și trebuie să ne bazăm doar pe corpul nostru? Răspunsul l-am primit de la invitatul nostru, Mircea Brînzea, care ne-a vorbit despre prima competiție națională de Parkour, organizată de Federația Română de Gimnastică, „Cupa Parkour”, aflată chiar la prima ediție.

„Parkour este un sport foarte popular și a prins foarte bine atât în grupa copii-juniori, cât și la adulți.  Acum 30 de ani a fost inventat în Franța, a fost introdus acum 3 ani în cadrul Federației  Internaționale de Gimnastică. Parkour este împărțit în două categorii : proba de speed și proba de freestyle.

Sunt foarte bucuros și mulțumesc comunității de Parkour că au înțeles sistemul nostru, pentru că ei vin dintr-o lume liberă, unde nu au reguli. Bineînțeles , intrând în prima noastră competiție și noi trebuie să respectăm atât un cod de punctaj al Federației Internaționale de Gimnastică, cât și pe cel intern, al federației Române de Gimnastică. Toată lumea s-a aliniat, a înțeles și în data de 18 decembrie avem prima noastră competiție oficială.”, a mai adăugat invitatul nostru.

Elementele spațiului înconjurător devin elemente ale mișcării, în Parkour. Cel care practică acest sport se numește traceur/traceuse sau sportiv de performanță, în cazul celui înscris într-un club și  prin antrenament susținut va reuși să își dezvolte competențele fizice precum forța, mobilitatea și coordonarea. Prima ediție a Cupei Parkour are oaspeți de seamă.

„În comunitatea lor, da, se numesc așa, dar noi îi numim sportivi, sportivi de performanță. Așa cum gimnastica artistică, gimnastica aerobică sunt discipline, la fel și Parkour este o disciplină în cadrul Federației. Președintele Federației Internaționale de Parkour , Charles Perriere, a acceptat invitația noastră și va fi alături de noi la debutul primei noastre competiții.”

Sportivul Parkour își învață corpul și mintea să trateze ploaia, ninsoarea, zăpada, căldura, zgomotul sau aglomerația ca pe un alt obstacol de depășit. De aceea antrenamentele se desfășoară în orice condiții, mai puțin în condițiile meteo extreme, ploaie torențială, temperaturi sub -10 grade sau peste 35 de grade.

Acest sport dezvoltă armonios mentalul, astfel creativitatea, capacitatea de adaptare sau de planificare vor cunoaște îmbunătățiri. Zona emoțională, cea care influențează autocunoașterea, toleranța la stres sau depășirea fricilor este și ea ajutată să se întărească.

„Dezvoltă toate calitățile motrice și te ajută foarte mult să te dezvolți și psihic, pentru că trebuie să fii și foarte creativ pe lângă aceste calități, ca să poți înțelege cum să acționezi în fața unui obstacol.

Fiecare sportiv are aptitudinile lui și își alege traseul și felul în care îl parcurge. Nu există două abordări similare. Dacă nu există spații amenajate, ei se antrenează în parcuri, pe treptele de la gura de metrou, orice lucru contează pentru ei și acolo își fructifică antrenamentul. Iarna e mai greu.”, a mai punctat Mircea Brînzea.

Este un sport greu, care implică mult efort și concentrare. Și dacă pentru un adult e dificil, pentru un copil poate fi și mai greu. A antrena un copil presupune și o colaborare foarte strânsă cu părinții. Pentru că acum vorbim despre o disciplină oficiala în cadrul gimnasticii, lucrurile nu sunt chiar atât de periculoase sau dificile.

„ Ca orice altă disciplină, are riscul ei, dar toți ne asumăm acest risc, antrenori, părinți sau sportivi. Datoria noastră este să eliminăm aceste neplăceri printr-un program, bine definit pe parte de pregătire fizică sau tehnică și  așa evităm cât se poate de mult accidentarea, fie ea mică sau mare.”, a mai punctat Mircea Brînzea.

Parkour este arta mișcării libere și rămâne fidel mișcării fluide, fără restricții ori limite. Arta mișcării în jungla urbană.

Mai multe informații despre Cupa Parkour găsiți aici.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.