VIDEO: În performanță, diferența o face știința! COSR si Spitalul Militar își dau mâna pentru creșterea performanțelor sportivilor 

Ieri, sportul de performanță și medicina de specialitate și-au dat mâna. La sediul Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), a fost semnat Protocolul de colaborare dintre COSR și  Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila” (SUUMC).

Dr. Silviu Stanciu, manager al proiectului la nivelul SUUMC, invitatul lui Răzvan Ursuleanu în ediția de azi a emisiunii În Comunitate, ne-a vorbit despre importanța acestui protocol pentru palierul cercetării medicale și despre impactul acestei colaborări la nivelul sportului de performanță.

„Ideea acestui Protocol a plecat de la o prietenie,  pe linie de știință să spun, între Spitalul Militar, doctori din Spitalul Militar și oameni din Comitetul Olimpic. Totul pleacă de la faptul că, de fapt, sportivii de înaltă performanță și performanța pe care, să spun așa, o gestionează Comitetul Olimpic Român ca să dea cât mai mult într-o competiție, ar trebui să aibă un suport medical foarte bun. În momentul de față, înalta performanță se judecă și pe skiluri medicale, mai ales din zona cardiologiei. Într-un efort maxim, într-o competiție, ceea ce limitează un sportiv este sistemul cardiovascular, iar noi ne-am propus ca și pentru sportivii de înaltă performanță din țara aceasta, să găsim niște parametri, să îmbunătățim niște parametri, plecând de la ceea ce se face din timpul antrenamentului, folosind tehnologia de înaltă performanță, pe care noi o avem în spital și care vine mănușă pentru sportivii de înaltă performanță.” , a precizat dr. Silviu Stanciu.

 Orice sportiv de calibru își dorește îmbunătățiri în domeniul în care activează. Pentru asta va depune orice efort și se va antrena chiar și dincolo de limitele sale. Acest lucru îi supune pe sportivi unor riscuri foarte mari. Prevenția salvează vieți. Aici intervine știința și se deschide ușa cabinetului de medicină sportivă.

 „Există o specialitate, numită medicină sportivă, dar nu există un suport atât de bun în această țară, pe linia de cardiologie sportivă.Noi suntem un pic în urma Vestului, să spun așa, iar cardiologia sportivă este, în momentul de față, la nivel european, o competență, o supraspecializare în Cardiologie, care vine mănușă medicinii sportive și ajută medicina sportivă să facă această evaluare completă a sportivului.

Societatea Europeană de Cardiologie a emis un ghid specific în 2020. Noi ne raliem la aceste ghiduri europene și cardiologia sportiva are un rol extrem de important. Pe lângă aceste recomandări, ,nimeni nu face un sport de înaltă performanță fără să fie evaluat, cel puțin un consult cardiac cu o electrocardiogramă și o ecocardiografie pe care o faci la sportivii de înaltă performanță.”, a punctat colonel medic șef de lucrări, dr. Silviu Stanciu.

 Protocolul de colaborare dintre COSR și SUUMC are bineînțeles și o componentă tehnică. Una care să conducă spre performanță. Știința își spune cuvântul, când vine vorba de reglajele fine ale parametrilor de excelență pe care vrea să îi atingă un sportiv olimpic.

 „Două entități, de vârf, care au consimțit să meargă împreună pe un domeniu, al cercetării și inovării în zona de cardiologie sportivă pentru a îmbunătăți, a găsi niște parametri, fini, reglabili, pe care îi putem regla în timpul antrenamentului, astfel încât, în timpul competițiilor, sportivul să dea maximul atunci când trebuie și cum trebuie, fără să se producă un eveniment cardiovascular și astfel încât să-și exploateze maximal funcționalitatea cardiorespiratorie și metabolică.

Eu văd această ramură ca pe o necesitate. De fapt, acesta este mesajul protocolului, avem cu ce să facem lucrurile astea, avem și oameni, avem și aparatele avem și tehnologia, trebuie doar să o punem în slujba sportivului. În performanță, diferența o face știința!”

 Umbrela acestui Protocol îi acoperă, în acest moment, doar pe sportivii de elită, pe cei ce se află în loturile olimpice ale COSR. Există și un alt motiv, dincolo de cel financiar.

 „Obiectivul nostru primar este Paris 2024, ne ocupăm de acești sportivi care deja sunt în lotul  Comitetului Olimpic și care vor participa la următoarea Olimpiadă. Nu sunt atât de mulți, sunt puțini, dar foarte buni. Atenția noastră se concentrează asupra lor, aceștia reprezintă de fapt obiectul nostru de activitate.” , a mai spus dr. Silviu Stanciu.

 Orice început își are sfârșitul, undeva pe axa timpului. Pentru acest Protocol de colaborare există speranța continuității. Totul va ține de performanțele obținute.

 „Protocolul este până în 2024, odată cu următoarea Olimpiadă, dar cu posibilitatea de a se upgrada și a fi regândit. Prietenia odată începută, ne dorim să țină. Există deocamdată o susținere puternică din partea șefilor celor două instituții și a tot ce înseamnă echipă de management. Eu cred că dacă se vor face lucruri frumoase, ele vor dăinui și vor naște alte lucruri frumoase.”, a mai specificat dr. Silviu Stanciu.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.