RĂZBOI în Ucraina! Noi sancţiuni împotriva Rusiei!
Articol de bucurestifm, 16 decembrie 2022, 10:49 / actualizat: 16 decembrie 2022, 16:14
Update 15:00: Parlamentul bulgar a aprobat vineri donarea de armament către Ucraina pentru a ajuta această ţară să reziste în faţa agresiunii ruse, după luni întregi de dezbateri între partidele proruse şi cele prooccidentale din această ţară, singura membră a NATO şi a Uniunii Europene care, alături de Ungaria, nu a trimis până acum un astfel de ajutor, transmite EFE.
………………………………………………………………………………………………………….
Update 14:00: Consiliul European, desfăşurat joi şi vineri la Bruxelles, condamnă din nou ferm războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi reafirmă sprijinul deplin al Uniunii pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a acestei din urmă ţări în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional, precum şi pentru dreptul inerent al Ucrainei la autoapărare. Totodată, solicită Rusiei să înceteze imediat acţiunile care pun în pericol siguranţa şi securitatea instalaţiilor nucleare civile.
……………………………………………………………………………………………………..
Update 13:00: Jucătoarea ucraineană de tenis Elina Svitolina, fostă numărul trei mondial, a afirmat că se teme că oamenii au început să uite de compatrioţii săi, la aproape zece luni de la invazia armatei ruse, care a transformat oraşele în ruine, scrie Reuters.
Unul dintre cei mai celebri sportivi ai Ucrainei, Svitolina contribuie prin statutul ei de vedetă la o acţiune de strângere de fonduri pentru a furniza generatoare electrice spitalelor din Ucraina, în condiţiile în care războiul continuă în lunile grele de iarnă.
…………………………………………………………………………………………………………
Update 12:00: Statele Uniunii Europene ar trebui să cumpere arme în comun pentru a completa stocurile după livrările către Ucraina, transmite Agenţia de Apărare a blocului comunitar, care a mai atras atenţia că este posibil ca SUA să nu poată apăra întotdeauna Europa de ameninţări, relatează Reuters.
………………………………………………………………………………………………………
Update 11:20: Sirenele antiaeriene au sunat vineri în toate regiunile Ucrainei după ce forţele militare ruse au lansat un atac cu cel puţin 60 de rachete asupra mai multor oraşe ucrainene, au informat surse oficiale de la Kiev, citate de EFE.
Publicaţia locală Ukrainska Pravda a relatat totodată că au putut fi auzite explozii în Kiev şi Harkov, al doilea oraş ca mărime al ţării, însă nu a precizat dacă s-au înregistrat victime sau pagube materiale.
………………………………………………………………………………………………………
Update 10:30: Cel puţin opt persoane au fost ucise şi 23 rănite în bombardamente ucrainene asupra regiunii Lugansk controlate de Rusia în estul Ucrainei, a anunţat vineri agenţia oficială de presă rusă TASS, preluată de Reuters, citând o sursă neidentificată din serviciile de urgenţă.
………………………………………………………………………………………………………….
Cele 27 de state membre ale UE au convenit joi seară să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei, ca răspuns la războiul început de Moscova în Ucraina, au declarat pentru AFP mai multe surse diplomatice.
Comisia Europeană a prezentat acest nou pachet de sancţiuni pe 7 decembrie, propunând adăugarea a 144 de persoane fizice şi 48 de companii ruse pe lista neagră a UE, printre care forţele armate ale Rusiei şi trei dintre băncile ţării.
Bruxellesul a recomandat, de asemenea, interzicerea tuturor investiţiilor noi în sectorul minier rus şi consolidarea restricţiilor asupra achiziţiei de produse cu dublă întrebuinţare, civilă şi militară, precum şi de componente electronice şi informatice, substanţe chimice şi agenţi neurotoxici.
Executivul UE a propus, de asemenea, interzicerea exportului în Rusia de componente pentru fabricarea de drone, precum şi suspendarea a patru noi media ruse acuzate că au participat la propaganda Kremlinului.
Acordul asupra acestui al nouălea pachet de sancţiuni europene împotriva Moscovei a fost obţinut în unanimitate între ambasadorii celor 27 la Bruxelles, în marja unui summit al liderilor europeni.
Va trebui să fie adoptat acum prin procedură scrisă, a indicat preşedinţia cehă a UE pe Twitter, fără a oferi imediat detalii despre ceea ce au aprobat statele.
Două ţări, Polonia şi Lituania, au fost în mod deschis preocupate de anumite posibilităţi de derogare oferite de Bruxelles în cadrul acestor noi sancţiuni.
Potrivit unei surse diplomatice, textul aprobat în final menţine posibilitatea derogării de la sancţiuni în numele securităţii alimentare şi a nevoilor de aprovizionare cu îngrăşăminte, în cazul apariţiei unui risc pentru unul dintre statele membre.
Înscrierea pe lista neagră conduce la îngheţarea activelor şi la interzicerea intrării pe teritoriul UE. Deschisă în 2014 după anexarea Crimeei, această listă include deja 1.241 de persoane fizice şi 118 de entităţi.
Aceste noi sancţiuni se vor adăuga în special embargoului total asupra importurilor de petrol rusesc transportat pe cale maritimă, care a intrat în vigoare la începutul lunii decembrie, în paralel cu plafonarea globală a preţului ţiţeiului rusesc decisă împreună cu G7 şi Australia.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că intenţionează să îi telefoneze omologului său rus, Vladimir Putin, în legătură cu bombardamentele şi atacurile ruseşti cu drone în Ucraina şi când va fi necesar să se finalizeze un acord privind securitatea centralei nucleare Zaporojie, notează AFP.
„În prezent, cel mai urgent subiect este acela de a continua să lansăm un apel la armistiţiu în cazul bombardamentelor şi al atacurilor cu drone”, a spus el într-o conferinţă de presă la finalul un summit european la Bruxelles.
„Intenţionez să îi telefonez preşedintelui Putin pe acest subiect, deoarece este foarte clar că o bună parte dintre aceste atacuri sunt crime de război, ele (vizează) infrastructuri civile, chiar civili”, a spus şeful statului francez.
„Nu asta este natura operaţiunii speciale pe care a lansat-o, a războiului pe care l-a lansat la început, care a fost o cucerire teritorială”, a adăugat el.