Putin la Minsk

Presedintele rus, Vladimir Putin este in Belarus pentru convorbiri cu omologul sau, Aleksandr Lukasenko.
O prima runda de discutii a avut loc aseara cu usile inchise.
Desi in octombrie, Belarus a infiintat o forta comuna cu Rusia si gazduieste un numar neprecizat de militari rusi, presedintele Lukasenko a respins in mai multe randuri eventualitatea participarii fortelor sale la interventia din Ucraina.

Vladimir Putin este insotit la Minsk de ministrii apararii si de externe.
Putin a evocat colaborarea economica cu Belarusul dar a respins ideea ca Rusia sa inglobeze aceasta tara.
“Nu avem un asemenea interes. Ideea este lipsita de sens”, a spus presedintele rus care a subliniat alianta si parteneriatul strategic cu Belarusul in toate domeniile, in special in cel al apararii.
“Vom adopta masuri comune pentru a asigura securitatea tarilor noastre”, a subliniat Putin.

Presedintele Lukasenko a spus ca Belarusul si Rusia sunt deschise dialogului cu alte state, inclusiv cu cele europene si i-a indemnat pe occidental “sa asculte vocea ratiunii”.

Ministerul rus al apararii a anuntat ca unitati militare ruse vor efectua exercitii tactice in Belarus, la frontiera cu Ucraina dar nu este precizat exact cand si unde vor avea loc aceste manevre.

Intr-un mesaj video adresat liderilor statelor nordice, reuniti in capitala letona Riga, la summitul „Forta Expeditionara Comuna”, presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski a cerut din nou ajutor militar pentru a invinge Rusia, in special sisteme antiaeriene, tancuri, artilerie si munitii.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.