Moș Crăciun în pași de SWING pe scena ARCUB – Hanul Gabroveni
Articol de bucurestifm, 21 decembrie 2022, 14:53
Seria de concerte Jazz Compas Live aduce împreună muzicieni consacrați ai scenei de jazz românești și concepte inedite de evenimente culturale, propunând de această dată un concert de Crăciun în care muzica swing este vedetă, alături de dansatori de swing și lindy hop.
Jazz Compas Live vă invită să vă bucurați de magia Crăciunului vineri, 23 decembrie, orele 20:00, la ARCUB – Hanul Gabroveni, alături de nume sonore ale scenei locale de jazz: Cătălin Milea ‘Pasăre Măiastră’ feat. Gabriela Costa & Adina Răducan, Sorina Rotaru & Friends. Energia serii va fi amplificată de prezența dansatorilor de Swing și Lindy Hop, membri ai companiei de dans Jazz Roots Bucharest care vă vor aduce cu ei diversitatea ritmurilor în momente de improvizaţie şi virtuozitate, invitându-vă la această petrecere cu… Moș Crăciun în pași de swing!
Prilej inedit de a sărbători și a intra în atmosfera atât de specială a Crăciunului şi Noului An, Moș Crăciun în pași de swing! se adresează iubitorilor de muzică de toate vârstele, fiind o seară de poveste, cu două concerte extraordinare în program, dansatori de swing și cadouri pentru toți cei prezenți la acest regal de Crăciun.
Spectacolul „Moș Crăciun în pași de SWING” debutează la orele 20:00 cu concertul Sorina Rotaru & Friends. Inspirată de improvizație, de interplay-ul dintre muzicieni și de înregistrările legendare ale interpretei Sarah Vaughan, Sorina Rotaru a lansat anul acesta primul album sub nume propriu numit ‘Open Your Wings’. A obținut masterul în compoziție jazz la Universitatea Națională de Muzică din București și este prezentă pe scena jazz din toată țara, colaborând cu muzicieni din noua generație precum Alexandru Olteanu, Iulian Nicolau, Liviu Negru, Oleg Lașcu, Ciprian Pop, Dan Alexandru, Andrea Caruso. Repertoriul ales reunește unele dintre cele mai frumoase ode muzicale dedicate Crăciunului, “White Christmas”, “Let It Snow”, “Santa Claus Is Coming To Town” și compoziții proprii dedicate acestei sărbători cu inspirație.
Al doilea concert al serii este susținut de Cătălin Milea ‘Pasăre Măiastră’ feat. Gabriela Costa & Adina Răducan, un ansamblu ce îi include pe cei mai redutabili muzicieni de jazz de la noi și două prezențe feminine încântătoare: Gabriela Costa, binecunoscută și apreciată pentru prezența și vocea unică și Adina Răducan o tânără cântăreață impresionantă ca prezență și tehnică, cu studii la Berkley School of Music (Boston, U.S.A.) Cătălin Milea ‘Pasăre Măiastră’ propune piese de jazz românesc, un repertoriul ales – ce reunește unele dintre cele mai emblematice creaţii devenite celebre prin interpretări ale Aurei Urziceanu, Ancăi Parghel, de la Johnny Răducanu, Mircea Tiberian, Garbis Dedeian și alții. Cătălin Milea considerat unul din cei mai creativi artiști ai momentului, apreciat ca interpret, compozitor sau profesor, și-a început studiile la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, le-a continuat în Olanda (Conservatorul Prins Claus, Conservatorul din Amsterdam și Haga) și în S.U.A.. (Long Island University – Brooklyn, New York). În perioada 2008-2010 i-a fost acordată bursa Huygens Beurs a Guvernului olandez şi a fost sprijinit de fundaţia Makarov.
‘Remarkable command of his instrument and great ability in his playing’. [Jasper Blom – Conservatorul din Amsterdam, Profesor de saxofon]
Acesta este un fervent susținător al mișcării românești de jazz, fiind inițiatorul primei reviste de jazz românești Jazz Compas, implicat atât în activitatea concertistică cât și pedagogică, oferind workshop-uri și masterclass-uri. A colaborat cu Carlo de Rosa, Eric Revis, Tommy Crane, Nasheet Waits, Anthony Pinciotti, Dick Oatts, Sam Newsome, John Engels, Eugen Gondi, Garbis Dedeian, Mircea Tiberian, Anca Parghel, Johnny Răducanu, Sorin Zlat, Răzvan Cojanu, Sebastian Burneci, Tavi Scurtu, Luiza Zan. A înregistrat albumele „Re-Bop Unit featuring Dick Oatts”, cu participarea unuia dintre cei mai apreciaţi muzicieni ai genului din New York, „Something for Now’ cu trio-ul de muzică improvizată RAM (Rodriguez/Aksunger/Milea) și ‘Evocative’ în duo alături de ghitaristul Dan Mitrofan.
‘De mult n-am mai auzit ceva atât de original şi de interesant, construit cu minuţie de artizan şi de arhitect sonor rar întâlnit.’ [Florian Lungu – Critic de jazz, Prezentator Radio Romania și TVR]
A înregistrat/concertat cu ansambluri ca European Youth Big-Band (Peter Herbolzheimer), European Contemporary Orchestra (ECO), Camerata Ardesko; ca lider, cu trio-ul Synaesthetik, Confluence Quartet (alături de pianistul LucianBan), Re-Bop Unit alături de ghitaristul George Dumitriu, Cătălin Milea Hammond Trip, și poate fi văzut concertând cu Sonoterra Ensemble, Mircea Tiberian Group, Bucharest Jazz Orchestra, Bigband-ul Radiodifuziunii Române, Sorin Zlat Quartet și altele, având o bogată activitate concertistică la cele mai importante festivaluri internaționale.