Sonda marțiană InSight și-a încetat activitatea

Sonda InSight de la NASA a transmis ceea ce ar putea fi ultimul său mesaj de pe Marte, acolo unde a fost trimisă pentru a încerca să elucideze secretele Planetei Roșii.

În luna noiembrie, agenția spațială americană a avertizat că sfârșitul se apropie pentru InSight, pe măsură ce praful continua să se acumuleze și să secătuiască sonda de energie.

Generarea de energie a navei spațiale continuă să scadă pe măsură ce praful continuă să se acumuleze pe panourile sale solare. Sfârșitul este așteptat în câteva săptămâni”, a transmis NASA în data de 2 noiembrie.

Mulțumesc că ați stat cu mine”

Energia mea e foarte scăzută, așa că asta ar putea fi ultima fotografie pe care o trimit. Nu vă faceți griji pentru mine, însă. Timpul petrecut aici a fost atât productiv, cât și liniștit. Dacă voi putea continua să comunic cu echipa misiunii, o voi face, însă vă voi spune La revedere în curând. Mulțumesc că ați stat cu mine”, arată un mesaj dat publicității de NASA pe pagina de Twitter a sondei.

Robotul geolog, înarmat cu un ciocan și un instrument de monitorizare a seismelor, a atins pentru prima dată suprafața regiunii marțiene Elysium Planitia în noiembrie 2018.

De atunci, sonda InSight a efectuat excavări geologice, astfel desfășurând primele măsurători cu seismele de pe Marte folosind un seismometru de ultimă generație, care a fost instalat direct pe suprafața marțiană.

Sper că v-am făcut mândri”

Sonda a ajuns pe Marte în 26 februarie 2018 și planul inițial era să funcționeze timp de 2 ani, însă InSight a continuat să trimită date timp de peste 4 ani.

Spre deosebire de roverele Curiosity, Perseverance sau Zhurong, care se pot deplasa pe suprafața marțiană, InSight era o sondă staționară, trimisă pentru a înregistra cutremurele de pe Marte, pentru a ne ajuta să înțelegem mai bine interiorul planetei.

Un cutremur cu magnitudinea 4, înregistrat în 24 decembrie 2021 s-a dovedit a fi un impact cu un meteorit care avea un diametru între 5 și 12 metri, care a creat un crater nou pe suprafața marțiană, identificat cu ajutorul altor sonde aflate pe orbita planetei, iar în 4 mai 2022, InSight detecta pe Marte cel mai mare cutremur înregistrat vreodată, cu magnitudinea 5.

Din păcate, panourile solare care asigurau energie electrică pentru funcționarea sondei au fost, în timp, acoperite de praful marțian și eficiența lor a scăzut semnificativ.

NASA estimase că, probabil, va pierde legătura radio cu sonda InSight până la finalul acestui an, lucru care s-a și întâmplat: antenele rețelei Deep Space Network nu au mai primit nici un semnal de la sondă în ultima sesiune de comunicații, programată pentru duminică, 18 noiembrie.

Asta înseamnă că NASA a primit ultimul semnal de la InSight în 16 decembrie, iar acum bateriile de la bord s-ar putea să nu mai asigure suficientă energie pentru modulul de comunicații.

Oamenii de știință vor continua să încerce să intre în contact cu sonda InSight.

NASA nu va declara misiunea încheiată până când InSight nu ratează două verificări cu nava spațială care orbitează Marte și transmite informații înapoi pe Pământ, potrivit The Guardian.

Înainte de lansarea sondei în 2018, cercetătorul-șef de la NASA Jim Green a spus că misiunea era de „o importanță fundamentală pentru a înțelege originea Sistemului Solar și a modului în care a devenit așa cum îl știm noi astăzi”.

În 2018, roverul veteran Opportunity a anunțat sfârșitul misiunii sale de 15 ani prin transmiterea unei imagini incomplete cu Valea Perseverenței.

O furtună de praf puternică a întunecat cerul din jurul roverului alimentat cu energie solară, blocând Soarele și lăsând în urmă o imagine cu puncte albicioase. Transmisiunea s-a oprit înainte ca imaginea completă să fie trimisă.

Pe suprafața marțiană mai sunt active în această perioadă roverele americane Curiosity (din 2012) și Perseverance (împreună cu elicopterul Ingenuity, din 2021), dar și roverul chinezesc Zhurong și platforma cu care acesta a ajuns pe Marte, în 19 mai 2021.

Pe orbita planetei Marte avem în prezent active 8 sonde: Mars Odyssey (NASA, 2001), Mars Express (ESA, 2003), Mars Reconnaissance Orbiter (NASA, 2006), MAVEN (NASA, 2014), Trace Gas Orbiter (ESA, 2016), Hope (Emiratele Arabe Unite, 2021) și Tianwen-1 (China, 2021). Recent, la finalul lunii septembrie, a fost pierdut contactul și cu sonda indiană Mangalyaan, aflată pe orbita marțiană din 2014.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.