Ascultă Radio București FM Live

Sonda marțiană InSight și-a încetat activitatea

Articol de Marga Tudor, 21 decembrie 2022, 22:15

Sonda InSight de la NASA a transmis ceea ce ar putea fi ultimul său mesaj de pe Marte, acolo unde a fost trimisă pentru a încerca să elucideze secretele Planetei Roșii.

În luna noiembrie, agenția spațială americană a avertizat că sfârșitul se apropie pentru InSight, pe măsură ce praful continua să se acumuleze și să secătuiască sonda de energie.

Generarea de energie a navei spațiale continuă să scadă pe măsură ce praful continuă să se acumuleze pe panourile sale solare. Sfârșitul este așteptat în câteva săptămâni”, a transmis NASA în data de 2 noiembrie.

Mulțumesc că ați stat cu mine”

Energia mea e foarte scăzută, așa că asta ar putea fi ultima fotografie pe care o trimit. Nu vă faceți griji pentru mine, însă. Timpul petrecut aici a fost atât productiv, cât și liniștit. Dacă voi putea continua să comunic cu echipa misiunii, o voi face, însă vă voi spune La revedere în curând. Mulțumesc că ați stat cu mine”, arată un mesaj dat publicității de NASA pe pagina de Twitter a sondei.

Robotul geolog, înarmat cu un ciocan și un instrument de monitorizare a seismelor, a atins pentru prima dată suprafața regiunii marțiene Elysium Planitia în noiembrie 2018.

De atunci, sonda InSight a efectuat excavări geologice, astfel desfășurând primele măsurători cu seismele de pe Marte folosind un seismometru de ultimă generație, care a fost instalat direct pe suprafața marțiană.

Sper că v-am făcut mândri”

Sonda a ajuns pe Marte în 26 februarie 2018 și planul inițial era să funcționeze timp de 2 ani, însă InSight a continuat să trimită date timp de peste 4 ani.

Spre deosebire de roverele Curiosity, Perseverance sau Zhurong, care se pot deplasa pe suprafața marțiană, InSight era o sondă staționară, trimisă pentru a înregistra cutremurele de pe Marte, pentru a ne ajuta să înțelegem mai bine interiorul planetei.

Un cutremur cu magnitudinea 4, înregistrat în 24 decembrie 2021 s-a dovedit a fi un impact cu un meteorit care avea un diametru între 5 și 12 metri, care a creat un crater nou pe suprafața marțiană, identificat cu ajutorul altor sonde aflate pe orbita planetei, iar în 4 mai 2022, InSight detecta pe Marte cel mai mare cutremur înregistrat vreodată, cu magnitudinea 5.

Din păcate, panourile solare care asigurau energie electrică pentru funcționarea sondei au fost, în timp, acoperite de praful marțian și eficiența lor a scăzut semnificativ.

NASA estimase că, probabil, va pierde legătura radio cu sonda InSight până la finalul acestui an, lucru care s-a și întâmplat: antenele rețelei Deep Space Network nu au mai primit nici un semnal de la sondă în ultima sesiune de comunicații, programată pentru duminică, 18 noiembrie.

Asta înseamnă că NASA a primit ultimul semnal de la InSight în 16 decembrie, iar acum bateriile de la bord s-ar putea să nu mai asigure suficientă energie pentru modulul de comunicații.

Oamenii de știință vor continua să încerce să intre în contact cu sonda InSight.

NASA nu va declara misiunea încheiată până când InSight nu ratează două verificări cu nava spațială care orbitează Marte și transmite informații înapoi pe Pământ, potrivit The Guardian.

Înainte de lansarea sondei în 2018, cercetătorul-șef de la NASA Jim Green a spus că misiunea era de „o importanță fundamentală pentru a înțelege originea Sistemului Solar și a modului în care a devenit așa cum îl știm noi astăzi”.

În 2018, roverul veteran Opportunity a anunțat sfârșitul misiunii sale de 15 ani prin transmiterea unei imagini incomplete cu Valea Perseverenței.

O furtună de praf puternică a întunecat cerul din jurul roverului alimentat cu energie solară, blocând Soarele și lăsând în urmă o imagine cu puncte albicioase. Transmisiunea s-a oprit înainte ca imaginea completă să fie trimisă.

Pe suprafața marțiană mai sunt active în această perioadă roverele americane Curiosity (din 2012) și Perseverance (împreună cu elicopterul Ingenuity, din 2021), dar și roverul chinezesc Zhurong și platforma cu care acesta a ajuns pe Marte, în 19 mai 2021.

Pe orbita planetei Marte avem în prezent active 8 sonde: Mars Odyssey (NASA, 2001), Mars Express (ESA, 2003), Mars Reconnaissance Orbiter (NASA, 2006), MAVEN (NASA, 2014), Trace Gas Orbiter (ESA, 2016), Hope (Emiratele Arabe Unite, 2021) și Tianwen-1 (China, 2021). Recent, la finalul lunii septembrie, a fost pierdut contactul și cu sonda indiană Mangalyaan, aflată pe orbita marțiană din 2014.

Actualitate joi, 15 mai 2025, 20:18

CSM Bucureşti devine campioană în 2025!

Echipa de handbal feminin CSM Bucureşti devine campioană, cu o etapă înainte de încheierea sezonului. Formația din Capitală a învins-o...

CSM Bucureşti devine campioană în 2025!
Actualitate joi, 15 mai 2025, 19:32

Săptămâna Internațională a Muzicii Noi – ediția 34, la Sala Radio

Cea de-a 34-a ediție a Săptămânii Internaționale a Muzicii Noi (SIMN) aduce și în 2025 la Sala Radio două concerte speciale și trei lucrări...

Săptămâna Internațională a Muzicii Noi – ediția 34, la Sala Radio
Actualitate joi, 15 mai 2025, 19:20

Parcarea pentru biciclete din Sectorul 6 poate fi plătită și online!

Parcarea pentru biciclete din Sectorul 6 se poate plăti, de astăzi, 15 mai, și online, anunță Primăria Sectorului 6 pe pagina sa de Facebook....

Parcarea pentru biciclete din Sectorul 6 poate fi plătită și online!
Actualitate joi, 15 mai 2025, 19:04

Eurovision 2025: Tot ce trebuie să știi despre a doua semifinală de la Basel – Favoriți, incidente și momente speciale

Basel, 15 mai 2025 – Seara aceasta aduce în prim-plan cea de-a doua semifinală a Eurovision Song Contest 2025, transmisă în direct din St....

Eurovision 2025: Tot ce trebuie să știi despre a doua semifinală de la Basel – Favoriți, incidente și momente speciale
Actualitate joi, 15 mai 2025, 18:55

Teatrul Național Radiofonic prezintă premiera Doggy!

Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră, joi, 15 mai, de la ora 19:00, la Radio România Cultural: Doggy de Maria Pilchin. Doggy, cartea...

Teatrul Național Radiofonic prezintă premiera Doggy!
Actualitate joi, 15 mai 2025, 18:47

Peste 1.000 de blocuri din Capitală au probleme cu apa caldă!

Peste 1.000 de blocuri din București au probleme cu apa caldă, din cauza avariilor sau a lucrărilor de modernizare a sistemului de termoficare....

Peste 1.000 de blocuri din Capitală au probleme cu apa caldă!
Actualitate joi, 15 mai 2025, 18:28

Vremea se răcește din nou în Capitală!

Vremea se va răci din nou la București, anunță Administrația Națională de Meteorologie. În această noapte, cerul va fi noros, iar...

Vremea se răcește din nou în Capitală!
Actualitate joi, 15 mai 2025, 17:47

O nouă ediție a Festivalului Opera Copiilor!

Timp de patru săptămâni, în perioada 23 mai – 15 iunie 2025, copiii sunt așteptați, alături de părinți, la cea de-a noua ediție a...

O nouă ediție a Festivalului Opera Copiilor!