Ascultă Radio București FM Live

VIDEO: Seniorii României între singurătate și voluntariat

Articol de Monica Liche, 22 decembrie 2022, 19:12 / actualizat: 22 decembrie 2022, 21:17

În România trăiesc aproape 3,4  milioane de vârstnici și mulți dintre ei sunt singuri sau se află în condiții dificile de trai. Cât timp mai avem să-i observăm și câtă disponibilitate sufletească să le ascultăm poveștile? Empatia și implicarea noastră îi pot ajuta pe seniorii României să se bucure de zile senine. Ioana Brușten l-a avut invitat #InComunitate pe Mugurel Mărgărit, directorul Fundației Regale Margareta a României, care ne-a arătat că #împreună putem face minuni.

„Înseamnă să ne apropiem de seniorii din jurul nostru, să încercăm să îi sprijinim sau să găsim o organizație neguvernamentală care să facă asta. Noi facem asta pe toată perioada anului în București și în țară, unde avem organizații partenere pe care le sprijinim, le finanțăm astfel încât să meargă la seniori cu regularitate, să le fie aproape, să simtă că există cineva aproape de ei și, nu în ultimul rând, să le aducă pachete cu alimente și cu ce le mai este lor necesar. Adesea, această singurătate este combinată și cu sărăcie.”

Pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, nevoile și problemele se înmulțesc. Și pentru mulți dintre seniori, chiar și plata întreținerii ori cumpărarea unei pâini se transformă în lucruri imposibil de făcut.

Din păcate, timpul și lucrurile pe care trebuie să le facem, zi de zi, ne pot împiedica să ne implicăm în activități care ne-ar solicita prezența fizică . Putem să oferim, în schimb, donații către o organizație neguvernamentală care va juca rolul de intermediar între fapta bună și beneficiarul acesteia. Pe măsură ce încrederea donatorilor crește, va crește și numărul acestora.

„Toți avem joburi, familii, avem lucruri care ne preocupă în fiecare zi și într-adevăr, de sărbători, e acel moment în care ne aducem aminte că există și oameni mai puțin fericiți și mai puțin norocoși, pe care trebuie să-i sprijinim. Ceea ce este important este că există structuri, organizații, neguvernamentale, numesc aici Fundația Regală Margareta a României, care face asta tot pe toată perioada anului și tot ca să fiu perfect onest, este o foarte bună perioadă în care puteți face o donație sau o sponsorizare către o organizație neguvernamentală, astfel încât să vă asigurați că în anul 2023 va exista un sprijin pentru seniorii din România.

Vedem asta în  donațiile care se fac, inclusiv prin SMS. Sunt oameni care cred în anumite cauze și realizează exact ceea ce am spus eu mai devreme că, din păcate, nu toți avem timp să ne implicăm să facem lucrurile direct și atunci o organizație neguvernamentală, una serioasă poate să fie acel intermediar între tine și acea cauză pe care tu vrei să o sprijini, acel om pe care tu vrei să-l ajuți. Cred că e până la urmă o problemă de încredere. Cred că ar exista mult mai mulți donatori.”, a precizat Mugurel Dumitru.

 Un ajutor făcut lunar va oferi posibilitatea acestor organizații să dezvolte și alte proiecte care să vină în sprijinul celor care au nevoie. Donațiile făcute pe termen mediu și lung oferă șansa unui senior de a primi îngrijirea necesară de-a lungul unui an întreg.

„Gândiți-vă la un ajutor care să fie cumva pe termen lung o donație făcută, de exemplu, cu regularitate, puteți să intrați pe site-ul nostru și să faceți o donație online care să presupună că în fiecare lună veți dona o sumă. 20,30, 50 de lei, dacă faceți asta, vă asigurați că, practic, un senior este îngrijit pe perioada unui an de zile, că există oameni cu care să vorbească la telefon, că există oameni care să-l viziteze, că există regularitate să mergem la el cu pachete, cu alimente, cu cele necesare.”

Crăciunul și sărbătorile de peste an sunt perioadele în care societatea devine mai sensibilă la nevoile celor din jur. Oamenii devin mai generoși și mai atenți cu cei de lângă ei. Dar, așa cum spune și invitatul emisiunii, Mugurel Mărgărit, „seniorii mănâncă și în alte perioade decât Crăciunul.”

„O să fiu foarte franc. Seniorii mănâncă și în alte perioade decât Crăciunul. Este adevărat că și noi încercăm să facem lucruri mai speciale de Crăciun. Acum, de exemplu, o să plec de la dumneavoastră și mă duc spre locul  unde avem o masă specială pentru seniori. Pe care o organizăm de Crăciun, de Paști și mai încercăm de Ziua seniorilor, nu reușim să o facem în fiecare lună, dar acum, fiind Crăciun, avem această masă specială cu muzică live, cu romanțe, cu tot ce trebuie pentru ei și e frumos să încercăm de Crăciun să fim mai buni așa cum am spus.”

Organizațiile creează proiectele prin care pot ajuta, sprijini și susține seniorii, copiii și tinerii care au nevoie. Implementarea acestora, însă, necesită mai mult de o mână de oameni. Sistemul de voluntariat din România este unul activ și, oricât de surprinzător ar putea să pară , seniorii sunt o parte importantă a voluntarilor.  Ei își aduc contribuția prin timpul pe care îl pot petrece cu copiii, timp pe care îl folosesc ajutându-i la teme sau învățându-i câte ceva din aria lor de expertiză. Asta îi ajută și pe ei să își regăsească bucuria că pot ajuta comunitatea.

„Suntem o mână de profesioniști care desfășoară, în acest moment,  aproximativ 10 proiecte, pentru că nu avem proiecte doar adresate doar seniorilor, avem și proiecte pentru copii și proiecte pentru tineri talentați. Dar nu am putea să facem mai nimic fără sutele de voluntari care sunt în proiectele noastre și, ca să vă faceți o idee, că tot vorbeam de seniori, avem în acest moment aproximativ 250 de voluntari seniori.”

Sunt 3,8 milioane de vârstnici în România, cum ai putea să îi consideri pe toți ca având nevoie de ajutor. Mulți dintre ei sunt pregătiți să ofere ajutor. Mulți dintre ei sunt la pensie și se regăsesc fără a mai avea un rol în comunitate. Unii au avut o meserie în care erau importanți, în care cineva depindea de ei,  unde aveau un rol în această comunitate. Dintr-o dată când se termină, când ajungi la pensie, nu mai ai niciun rol și te simți îngrozitor de inutil și îngrozitor de singur. Și atunci noi regăsim un rol pentru acești seniori în proiectele noastre, acești 250 de seniori de care vorbeam sunt voluntari în proiecte dedicate copiilor, merg la un centru pentru copii, sunt centre în toată țara, am dezvoltat peste 30 de astfel de centre în toată țara, unde ei merg și lucrează cu copiii, fie că fac teme, fie că învață diverse lucruri, cum ar fi croșetatul sau tâmplăria, ce știu ei din meseriile lor sau pur și simplu le sunt acolo, sprijin moral în dezvoltarea lor.”

„O extraordinară resursă de experiență.” Așa ar trebui considerați vârstnicii noștri.  Așa îi vede și Mugurel Mărgărit, directorul Fundației Regale Margareta a României,  pe seniorii care vin și vor să se implice și despre care vorbește cu mult respect și recunoștință.

„Trebuie să încercăm să ne schimbăm un pic viziunea asupra seniorilor, pentru că avem, pe de o parte, acei oameni de care trebuie să avem grijă, cum spuneam mai devreme, care sunt singuri, care sunt săraci. Pe de altă parte, îi avem și pe acești seniori care încă se pot implica și, de fapt, ăsta e binele pe care îl facem, să îi lăsăm să se implice. Trebuie să înțelegem că este bine ca acești oameni să rămână activi, că pot să aducă un plus comunității noastre, că pot să aducă un plus României.”

Singurătatea este greu de dus. Greu de suportat. Nevoia de comunicare nu se stinge pe măsură ce înaintezi în vârstă. Nevoia de a auzi o voce, un sfat , o vorbă care să îți aducă un zâmbet în suflet persistă. Crește, chiar. Telefonul Vârstnicului, proiect al Fundației Regale Margareta a României, cu o vechime de 7 ani, este răspunsul  oamenilor cu suflet pentru această nevoie.

„Aici am implementat un serviciu, oarecum inovativ la nivelul României și anume, acum 7 ani, am pornit Telefonul Vârstnicului. Un serviciu care este telefonic, gratuit, confidențial, unde noi răspundem cu suflet seniorilor care ne sună. În intervalul acesta de 7 ani am avut aproximativ 82.000 de apeluri, vreo 15.000 de seniori care ne-au sunat de-a lungul timpului. Și ce facem la acest serviciu este tot așa, împărțit în două direcții. Oferim informații importante pentru seniori, din comunitatea lor. Funcționăm undeva ca un internet pentru seniori. Nu mulți dintre ei știu să folosească tehnologia și noi avem o bază de date de peste 400 de furnizori de servicii sociale din comunități. Avem și un serviciu de reapelare în care au intrat peste 300 de seniori, pe care noi îi sunăm cu regularitate, astfel încât să luptăm împotriva acestei singurătăți de care spuneam și oricare senior ne poate suna și poate să intre în acest Serviciu de Reapelare. Am creat o rețea de psihologi voluntari care, atunci când este nevoie, pot să vorbească cu seniorul care se află în criză și în intervalul unui apel de jumătate de oră să îl liniștească.”, a precizat Mugurel Dumitru.

În final, România se poate schimba dacă adoptăm, așa cum a menționat invitatul de azi al emisiunii În Comunitate, „modelul dăinuirii peste ani”.

„Cred că noi, la Fundația Regală, am împrumutat un pic din modelul de regalitate, cel al dăinuirii peste ani. Noi știm că dacă ne facem treaba bine, suntem eficienți și suntem atenți, aici vom fi și peste un an și peste doi ani. Vom reuși până la urmă să impunem acele modele corecte pentru îngrijirea beneficiarilor noștri, pentru grija copiilor, a seniorilor, a tinerilor. Trebuie să o demonstrăm în timp și cum spuneam să creăm această masă critică. La un moment dat, când ai 30,40,50,100 de centre, câte ne-am propus noi să fie, practic se schimbă România.”

IGSU: 5.000 de pompieri cu peste 4.000 de mijloace tehnice, pregătiţi să intervină în contextul fenomenelor meteorologice periculoase
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 16:27

IGSU: 5.000 de pompieri cu peste 4.000 de mijloace tehnice, pregătiţi să intervină în contextul fenomenelor meteorologice periculoase

Aproape 5.000 de pompieri cu peste 4.000 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi autorităţilor locale din...

IGSU: 5.000 de pompieri cu peste 4.000 de mijloace tehnice, pregătiţi să intervină în contextul fenomenelor meteorologice periculoase
Incendiu la 3 imobile, pe strada 9 Mai, localitatea Tunari, județul Ilfov
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 15:42

Incendiu la 3 imobile, pe strada 9 Mai, localitatea Tunari, județul Ilfov

Pompierii intervin pentru stingerea unui incendiu care se manifesta la 3 imobile, aflate pe strada 9 Mai, localitatea Tunari, județul Ilfov. Au fost...

Incendiu la 3 imobile, pe strada 9 Mai, localitatea Tunari, județul Ilfov
Cinci persoane, audiate după ce ar fi obligat un bărbat să efectueze tranzacţii bancare de peste 40 de mii de lei
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 14:52

Cinci persoane, audiate după ce ar fi obligat un bărbat să efectueze tranzacţii bancare de peste 40 de mii de lei

Percheziții în Capitală într-un dosar privind constrângerea unui bărbat de către alte persoane să efectueze tranzacții bancare de 40.700 de...

Cinci persoane, audiate după ce ar fi obligat un bărbat să efectueze tranzacţii bancare de peste 40 de mii de lei
București: prima ediție a Târgului Meleti, dedicat autorilor debutanți
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 13:20

București: prima ediție a Târgului Meleti, dedicat autorilor debutanți

Târgul Meleti, un eveniment dedicat culturii, inspirației și cărților, organizat de către Andreea Halikias, antreprenor, trainer și...

București: prima ediție a Târgului Meleti, dedicat autorilor debutanți
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 13:04

Nicușor Dan, despre referendumul de duminică: “Pot vota inclusiv cei care și-au făcut viză de flotant acum două zile” 

Primarul General, Nicușor Dan, a prezentat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, ultimele detalii în legătură cu organizarea...

Nicușor Dan, despre referendumul de duminică: “Pot vota inclusiv cei care și-au făcut viză de flotant acum două zile” 
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:58

INSP: 93.605 de cazuri de infecţii respiratorii, în perioada 11 – 17 noiembrie

93.605 de cazuri de infecţii respiratorii – gripă clinică, IACRS şi pneumonii – s-au înregistrat în perioada 11 – 17...

INSP: 93.605 de cazuri de infecţii respiratorii, în perioada 11 – 17 noiembrie
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:26

Tîlvăr: Avioanele F-35 – un element central în strategia noastră de securitate naţională

Aeronavele F-35 vor reprezenta, nu doar un simbol al competitivităţii Forţelor Aeriene Române la Marea Neagră, ci şi un element central în...

Tîlvăr: Avioanele F-35 – un element central în strategia noastră de securitate naţională
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:08

VIDEO: E-an-na lansează albumul „Nomad” și pornește într-un turneu național

Roxana Amarandi, solista trupei E-an-na, a fost invitata matinalului București FM, unde a împărtășit detalii despre noul album al...

VIDEO: E-an-na lansează albumul „Nomad” și pornește într-un turneu național