VIDEO: Amedeea Enache – „Numărul persoanelor singure de sărbători este din ce în ce mai ridicat”!

Invitata emisiunii În Comunitate de astăzi a fost Amedeea Enache de la Fundația Estuar.

Sărbătorile sunt o perioadă în care toți ar trebui să fim fericiți și să nu fim singuri. Din păcate, nu toți suntem norocoși să avem oameni mulți în jurul nostru.

Situația nu e deloc roz mai ales după 60-65 de ani. Nici la capitolul tineret situația nu stă foarte bine.

Ce ne aduce la disperare, în prag de sărbători, ne explică Amedeea Enache de la Fundația Estuar.

„Oamenii trag linie și se gândesc la planuri și la ce au realizat și pun în prim plan părțile negative. Pun pe primul plan eșecul, mai degrabă. Încă din copilărie, ni se picură în ureche că trebuie să avem o viață de succes: fără copil, job …viața este cu mai puțin succes. În perioada aceasta, cei care nu au familie percep din ce în ce mai mult că nu au cu cine să petreacă sărbătorile. Important este să fim mai blânzi cu noi, să menținem relații frumoase și sănătoase”.

Singurătatea nu ne copleșește doar de sărbători. Ea se resimte și pe parcursul anului. Sărbătorile vin însă cu fericirea celorlalți peste tristețea noastră.

„La noi la fundație, lucrăm tot timpul anului pentru ca beneficiarii să simtă cât mai puțin singurătatea. Vedem peste tot imagini cu oameni fericiți și ne gândim că ar trebui să fie o perioadă în care cuvântul prosperitate să primeze. Statistica arată că, în special în marile orașe, numărul persoanelor singure de sărbători este din ce în ce mai ridicat. Cine are un puternic sentiment de singurătate de Crăciun, el persistă pe tot parcursul anului. Este o problemă globală în secolul nostru. În Scoția există un Minister al Sănătății Mintale, care are programe pentru populație”.

Dacă tinerii găsesc căi să nu mai fie singuri, în cazul seniorilor situația nu este la fel de ușoară. Autoritățile par că uită de existența acestei categorii.

„Lipsesc programele guvernamentale, orientate spre bătrâni. Persoanele de 60-65 de ani duc o lipsă de activitate, adaptate la vârsta și capacitatea fizică. Mulți ajung să fie prieteni doar cu televizorul. Există persoane care își umplu singurătatea având grijă de nepoți. Este foarte importantă menținerea relației între seniori și nepoți pentru că îi mențin activi pe seniori”.

Singurătatea, anxietatea, depresia sunt din ce în ce mai dese. Specialiștii spun că există un singur vinovat.

„Pandemia a schimbat regulile jocului și după o perioadă în care oamenii au stat foarte mult în casă, cu foarte puține contacte sociale, am avut o dată cu anul 2021 o cerere foarte mare de terapie și consiliere ca urmare a depresiei, cauzate de efectele pandemiei. Este clar un număr mai mare de beneficiari. A scăzut și vârsta. Ne-au cerut ajutorul și persoane de 20 de ani”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.