Casa Dimitrie Petrescu, monument istoric aflat în paragină, ar putea fi restaurată

Clădirea monument istoric de la intersecția Calea Griviței cu strada Berzei, lăsată în paragină de câțiva ani, ar putea fi salvată.

Primăria Sectorului 1 vrea să o cumpere, să o restaureze și să o transforme în centru educațional.

Consiliul Local Sector 1 a votat astăzi proiectul de hotărâre prin care se solicită Consiliulului General al Municipiului București împuternicirea Sectorului 1 în vederea achiziționării acestui imobil și realizarea acestei investiții.

Casa a fost construită în 1895 de către negustorul Dimitrie Petrescu (1853-1929), fost ucenic la Casa Capșa, an în care proprietarul și-a deschis la parterul ei celebrul magazin de coloniale “La Vapor”.

În timpul Primului Război Mondial, parterul clădirii a găzduit magazinul “Mercur”, apoi, în 1937, renumitul Magazin “Popp& Bunescu” (stofe, pânzeturi, lenjerie articole de galanterie, covoare, perdele.) și-a deschis aici o filială.

După naționalizare, în perioada comunistă și la începutul anilor ’90, în această clădire a fost un magazin „Alimentara” și o circă financiară. Imobilul a fost redobândit în baza Legii 10/2001 de moștenitorii proprietarilor inițiali. În prezent, clădirea este nefolosită și se află într-o stare deplorabilă, fiind scoasă la vânzare.

Casa Petrescu se află în aproprierea Gării de Nord, într-o zonă ușor accesibilă, iar prin reabilitare și reconvensie poate fi transformată într-un imobil de utilitate publică prin implicarea autorității publice care au competențe în domeniu și dețin fondurile necesare realizării unor intervenții de asemenea amploare, așa cum este Sectorul 1 al Capitalei,” a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, după aprobarea proiectului de hotărâre privind achiziționarea imobilului.

Dacă proiectul va fi aprobat de Consiliul General, Primăria Sectorului 1 va consolida și restaura imobilul.

Apoi vom face aici un centru educațional multifuncțional unde copiii care au domiciliul Sectorul 1 să-și poată pune în practică abilitățile și aptitudinile, unde să-și poată transpune în mod liber și creativ pasiunile artistice, culturale, sportive, tehnico-științifice, prin crearea de ateliere tematice. Vor fi create săli de studiu și practică în parteneriat cu unitățile de învățământ de pe raza teritorială a Sectorului 1. De asemenea, vor fi realizate spații comerciale/ expoziționale în concordanță cu istoricul comercial al imobilului și al întregii zone”, a mai precizat Clotilde Armand.

Proprietarii au făcut o ofertă de vânzare Primăriei Sectorului 1, în august 2022, prețul cerut pe casă fiind de 1,6 milioane de euro plus TVA. Casa are o suprafață construită de 2078 mp și teren de 682 mp.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.