„Otomanii: Mahomed vs Vlad Țepeș“ – serialul în care apar actori și istorici români

Producția Neflix în care apar actori și istorici români este pe primul loc în top 10 al celor mai vizionate seriale de la noi din țară.

Al doilea sezon al serialului „Ascensiunea imperiilor: Otomanii/ Rise of Empires: Ottoman“, lansat pe 29 decembrie, îl are în prim-plan pe domnitorul român Vlad Țepeș. La ani buni după ce a cucerit Constantinopolul, sultanul Mahomed al II-lea își consolidează puterea, dar Vlad, un voievod valah necruțător amenință să-i doboare imperiul.

Serialul turcesc este o docu-dramă istorică ce prezintă ascensiunea Imperiului Otoman. Primul sezon a avut premiera pe Netflix pe 24 ianuarie 2020, iar cel de-al doilea, pe 29 decembrie 2022.

În câteva zile, producția a ajuns pe locul 1 în top cele mai vizionate seriale din România, asta și pentru că în serial apar actori și istorici români.

În primul sezon, naratorul a fost celebrul actor turc Halit Ergenç, cel care a jucat în serialul „Suleyman Magnificul”, care a doborât recorduri de audiență în România.

Figura centrală a sezonului 2, Vlad Țepeș, este interpretat de Daniel Nuță, iar actorul Radu Micu apare în rolul lui Dimitrie, mâna dreaptă a lui Vlad Ţepeş.

De asemenea, istoricii români Andrei Pogăciaş şi Mihai Hasan au fost implicaţi în producţia serialului. Marcel Iureş este narator pentru versiunea în limba română.

Cem Yiğit Üzümoğlu este actorul turc care îl interpretează pe sultanul Mahomed al II-lea.

Daniel Nuță a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografie din București în 2015. A jucat în serialele de televiziune și în filme precum „Dragonheart Vengeance“, „High Strung Free Dance“ și „Eroii de la podul Jiului“.

Daniel Nuță nu este la prima „întâlnire“ cu Vlad Țepeș. El l-a mai interpretat pe domnitorul român în serialul „Egregora“.

Scenariul e foarte bine scris, lucrul cu regizorul a fost o încântare, colegii niște minunați – majoritatea, imaginea – briliantă, echipa din spate – am rămas prieteni cu aproape toți, ne scriem, ne dăm mesaje cu cât de dor ne e de perioada aia. Cred că asta e rețeta unui serial mare, cu buget mare, pentru a ieși un produs foarte bun. Oamenii reprezintă, de fapt, rețeta. Ei, ca întreg, pot face un lucru simplu să fie sau să nu fie extraordinar“, a spus actorul.

Radu Micu, celălalt actor român din serial, a absolvit UNATC în 2005. În prezent, este actor la Teatrul Excelsior din București, unde poate fi văzut în spectacole precum „Cenușăreasa“, „Iluzia comică“ sau „O noapte furtunoasă“.

A jucat și pe scenele altor teatre din București și din țară, dar și în seriale TV. A avut apariții în filme precum „The Last Enemy“ (2008), „Catacombs“ (2007), „Sweeney Todd“ (2006), „Blood Rayne“ (2005), „Madhouse“ (2004), „Gunpowder“, „Treason and Plot“ (2004).

Andrei Pogăciaș este istoric și autor în revista Historia.

Per ansamblu, serialul, după părerea mea, e cea mai bună variantă video a vieții lui Vlad, mult mai bun decât filmele românești «istorice» din perioada comunistă sau bălăriile filmate în ultimii ani de fanteziști. Se vede că producția e serioasă, s-au depus eforturi, s-a încercat crearea unei realități cît mai palpabile, scenariul e ok. Da, putea să iasă mult mai bine din punct de vedere istoric, dar e foarte bun așa cum e”, a scris Andrei Pogăciaș într-o postare pe Facebook.

Mihai-Florin Hasan e profesor de istorie și un cercetător pasionat de istoria medievală, mai precis de infracționalitatea Evului Mediu, temă pe care a scris mai multe studii.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.