Bine de citit: Întoarcerea de pe front
Articol de razvanursuleanu, 5 ianuarie 2023, 10:43
“Întoarcerea de pe front” a fost primul roman scris de Erich Marie Remarque pe care l-am citit, asta se întâmpla într-o perioadă în care îmi făceam siesta de după efectuarea stagiului militar și îmi amintesc că eram foarte entuziasmat la gândul că am în față o carte în care voi descoperi noi aventuri cazone. Nu mă gândeam defel la faptul că exista o diferență foarte mare între mine, cel care se întorcea acasă din armată fără să participat vreodată la o bătălie și cei din roman, soldații care se întorceau acasă de la război.
Toate lucrările scriitorului prusac vin însoțite de o tristețe profundă, dar pentru mine aceste nestemate literare aduc și un sentiment de ușurare și de recunoștință. Citindu-le, îmi dau seama de fiecare dată cât de norocos am fost pentru că întreg stagiul meu militar s-a petrecut pe timp de pace și la sfârșitul acestuia m-am întors la ai mei întreg și nevătămat.
“Întoarcerea de pe front”… Titlul unui roman remarcabil, dar și o figură de stil în același timp, pentru că de fapt nimeni nu se mai întoarce vreodată de pe front. În casele în care locuiau pe vremuri toți acei tineri care au plecat la război vor veni înapoi doar umbrele lor, apariții stranii cu zâmbete forțate care se străduiesc să-și amintească dacă și cum râdeau și glumeau cu cei dragi înainte de a pleca. Indivizi neadaptați unei vieți normale, care nu-și mai găsesc locul sau care își găsesc locul ocupat de altcineva.
Ei sunt eroii țării pentru care au luptat, cum altfel, și cei care se întorc acasă vii aduc cu ei o mulțime de povești militărești și fapte de arme, națiunea le va fi mereu recunoscătoare iar cei căzuți la datorie nu vor fi uitați niciodată. Doar că acest niciodată durează câteva zile, poate o săptămână, și după ce râurile de lacrimi oficiale și dezvelirea monumentelor încetează eroii vor fi degrabă uitați, pentru că evenimente noi apar mereu și viața trebuie să meargă înainte, iar familiile ce au fost nevoite să-și ducă zilele și să supraviețuiască fără toți acești eroi ce au lipsit cu anii la fel vor face și în continuare.
Romanele lui Erich Maria Remarque sunt însoțite de fiecare dată de o întrebare tacită… Oare ce-și dorește orice familie iubitoare? Un copil, un frate sau un tată pe care medaliile, gloria, și fanfarele să-l ocolească, sau un grup de militari cu chipuri sobre care bat la ușă și aduc acasă un erou fără părți sau doar părți dintr-un erou…