Ministrul Rafila: Vârful sezonului gripal, la final de ianuarie

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că vârful sezonului gripal ar putea fi în perioada 15 ianuarie – 10 februarie.

„Sezonul gripal în acest an este decalat cu câteva săptămâni. (…) Este posibil ca vârful să fie în perioada 15 ianuarie – 10 februarie, după care va urma o scădere a cazurilor de viroză respiratorie, inclusiv de gripă. Este a treia săptămână epidemică”, a explicat ministrul într-o conferinţă de presă, la care a participat şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Potrivit lui Rafila, rata de pozitivare pentru infecţia gripală înregistrată în săptămână 26 decembrie – 1 ianuarie este de 37%.
Cu o săptămână înainte, rata de pozitivare a fost de 32%.

Ministrul spune că nu se vor impune reguli și nu ne vom întoarce la restricții.
El a spus că preferă emiterea de recomandări în loc de restricţii.

„Eu sunt un om echilibrat şi încerc să găsesc cele mai bune soluţii pentru protejarea sănătăţii publice, dar nu vreau să ne reîntoarcem în niciun fel la alte discuţii legate de carantină şi izolare pe care ar trebui să le ia autorităţile în cazul în care Ministerul Sănătăţii emite un astfel de ordin. Prefer recomandări decât restricţii”, a susţinut ministrul Sănătăţii.

Printre recomandările ministrului Sănătății se numără evitarea aglomerației, purtarea măștii în spațiile închise aglomerate, igiena, consultarea medicului de familie la apariția simptomelor, consultarea centrelor de evaluare sau a centrelor de permanență și continuarea vaccinării antigripale.

Prezentă în aceeași conferință de presă, ministrul educației, Ligia Deca, a anunțat că scolile vor fi redeschise pe 9 ianuarie, potrivit programului.

„Procesul educaţional va reîncepe începând cu 9 ianuarie, lunea viitoare, aşa cum este prevăzut în structura anului şcolar. Nu încurajăm în niciun fel neparticiparea la cursuri. Considerăm că, după doi ani pandemici, este foarte important să păstrăm ritmul şi să avem un procent mare de participare la cursuri. Considerăm că accentul, aşa cum am discutat împreună cu domnul ministru al Sănătăţii, trebuie să fie pe prevenţie”, a spus Ligia Deca.

Ea a menţionat realizarea triajului zilnic atât de către familii, cât şi la intrarea la şcoală sau la grădiniţă.

Deca a adăugat că este recomandată purtarea măştii de protecţie pentru profesori şi elevi, subliniind importanţa respectării normelor de igienă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.