VIDEO: România sub presiunea valului de infecții respiratorii

Aflați încă sub spectrul COVID-19, românii încearcă să față avalanșei infecțiilor respiratorii. Virozele și gripele au umplut deja saloanele spitalelor cu pacienți și este abia începutul anului. Despre toate acestea, despre cum facem diferența între tipurile de afecțiuni, sfaturi și măsuri de prevenție am aflat de la invitata lui Răzvan Ursuleanu #InComunitate, doamna dr. Valeria Herdea – medic de familie.

„Ceea ce se întâmplă acum este și urmarea a faptului că foarte puțini oameni s-au vaccinat față de așteptări,  foarte puțini oameni au mai respectat regulile acelea, câteva, câteva de decență minimă în care, dacă ești răcit, rămâi acasă ca să nu îi îmbolnăvești pe ceilalți și nici tu să nu transformi o banală răceală într-o pneumonie și să ajungi cu insuficiență respiratorie la spital, pe de altă parte, o altă regulă decentă este aceea să ai o batistă de unică folosință pe care, după ce o utilizezi, s-o arunci la coș și nu pe jos, să ne spălăm pe mâini, să avem grijă unii față de alții, să păstrăm curățenia în casă, curățenia corporală și să nu administrăm antibiotice în mod abuziv. Lucrurile acestea intră la capitolul am uitat de regulile din pandemie.

Ce am ținut minte, totuși, din pandemie, este să apelăm la medicul de familie să întrebăm ce facem, dacă e nevoie să rămânem acasă, dacă e nevoie să luăm tratament, dacă medicul consideră că e nevoie să venim la un consult, deci sunt totuși câteva lucruri pe care le-am reținut și le-am aplicat. Cazurile severe, însă, nu au întârziat să apară și, uite că avem pacienți cronici decompensați, avem gravide cu viroze ceea ce nu ne face deloc mai fericiți și foarte mulți copii mici cu pneumonii interstițiale destul de serioase.”

În acest moment România trebuie să facă față unui val de viroze respiratorii, de gripă cu forme severe și peste toate tronează Covid-19. Este greu pentru oamenii obișnuiți să înțeleagă cu ce se confruntă. Informațiile se rostogolesc pe toate canalele media și românul a transformat sfântul Google în oracol uns cu alifiile medicinei. Primul la sport, primul la găsit soluții în online. Doamna doctor de medicina familiei, Valeria Herdea, ne-a prezentat un mic ghid care să ne ajute să identificăm tipul de afecțiune de care suferim, prin urmărirea simptomatologiei pe care o prezentăm.

„Din nefericire, semnele de boală seamănă foarte tare și atunci noi avem nevoie în primul și în primul rând, să le ierarhizăm. Adică, am început să nu mă simt bine, mă dor mușchii, mă dor oasele, mă doare capul, mă doare fruntea, tușesc, mă doare capul și mai tare.

Dacă avem un banal guturai, o să ne curgă puțin nasul, o să avem o ușoară jenă în gât și o temperatură până în 37 cu 8. Starea generală este modificată ușor, dacă stăm două-trei zile acasă, luăm paracetamol, brufen, un dezinfectant de gât și ne curățăm nasul cu apă de mare și vitamina C, ne trece foarte repede, durează 3-5 zile. Asta este banalul guturai.

 Pe de altă parte, o viroză precum este gripa se anunță zgomotos. Ne doare capul, tușim sec. Ne doare foarte tare gâtul, de multe ori ne doare în piept în momentul în care tușim.  Important de reținut este că gripa, din păcate, modifică starea generală foarte tare. Pacientul efectiv zace și cu cât este mai mic, cu atât mai mult refuză alimentația, refuză să se hidrateze și zace.  Este îngrijorător faptul că face temperaturi mari, este un semn de alarmă și atunci, în mod cert, oamenii și mai ales părinții care au în grijă copii mici apelează medicul mult mai repede, deci nu tratează cu indiferență, nu trec peste aceste simptome și este un punct esențial. E important să vedem ce simptome avem, să le trecem pe hârtie, să le citim medicului de familie la un telefon, pentru ca medicul să stea ierarhizeze în funcție de cum ne cunoaște ca pacient, ce simptome avem, ce posibilități de tratament la domiciliu avem.
Atunci când vorbim despre Covid, acolo este vorba despre o boală cu 1000 de fețe și la modul propriu spun asta, pentru că, din păcate, avem inclusiv gripă cu covid. Avem inclusiv situații în care covidul vine peste un pacient cronic care se decompensează, apare insuficiența respiratorie. Starea este mult mai proastă iar, din păcate, afectarea de lungă durată poate fi severă.”

Devine foarte importantă autoeducarea noastră, când vine vorba de reacțiile pe care le avem atunci când noi sau cei dragi nouă ne aflăm în fața unei astfel de afecțiuni. Fuga la spital nu este o soluție. Există pași pe care ar trebui să îi parcurgem înainte a apela la această decizie. Este esențial să reținem maniera în care trebuie să reacționăm și să acționăm, după ce am înțeles cu ce ne confruntăm.

„Să recunoaștem modificarea stării noastre generale, să notăm aceste observații, să vorbim măcar cu un membru al familiei care pare mai echilibrat și cu care putem vorbi, să mergem la următorul pas, să sunăm la cabinetul medicului nostru de familie și să ne sfătuim cu medicul de familie cum să facem, în funcție de simptomele pe care le avem. Acesta va vedea cum procedează: ne cheamă sau ne dă un tratament.

Dacă în mai puțin de 24-48 de ore simptomele nu se ameliorează cu tratament simptomatic, repetăm cu antitermice, adică medicamente care scad temperatura, cu antiinflamatoare, cele care sunt și pentru durere și pentru inflamație, cu un dezinfectant de gât și respectiv cu lavaj nazal cu apă de mare pentru nas, sigur vom merge la un consult la medicul de familie, cu programare prealabilă, astfel încât să nu creștem foarte mult timpul de așteptare și să îi respectăm și pe ceilalți pacienți care sunt programați.

Este esențial să facem un lucru acasă, pe care fiecare îl poate face. O testare simplă pentru gripă, respectiv COVID, cu toții o putem face, până și copiii au făcut-o la școală.” a precizat Valeria Herdea, medic de familie.

În cazul unei imunități scăzute, ca urmare a faptului că abia ai trecut printr-o infecție respiratorie, există riscul să o iei de la capăt în cazul unui contact cu o persoană infectată cu un alt tip de infecție respiratorie? Se pare că da. Ba chiar există riscul ca următoarea formă să fie și mai periculoasă. Asta înseamnă că trebuie să te asiguri că te-ai însănătoșit și că îți iei și toate măsurile de prevenție, ca să îți păstrezi sănătatea în parametri optimi.

„Noi avem nevoie să știm un lucru: Virozele care se deosebesc de bolile bacteriene fac un lucru foarte serios, afectează imunitatea organismului și, din păcate, rămâi cu anergie, cu o imunitate redusă. Și atunci orice fel de viroza ai face, de la banalul guturai, gripă sau COVID, organismul tău se resimte și în momentul în care vine în contact și cu a doua viroză lucrurile evoluează și se agravează, deci cele 2 viroze se potențează, spunem noi.” a mai spus Valeria Herdea

Vacanța s-a încheiat. Virușii se simt cel mai bine în comunitățile mari, iar asta transformă școlile și grădinițele într-un mediu ideal de înmulțire și transmitere a infecțiilor respiratorii. Totuși, nimeni nu mai vrea să-și izoleze copilul și pentru asta este nevoie de măsuri de precauție și de o colaborare foarte bună între părinte și școală, care să asigure un triaj reușit, capabil să ne  protejeze copiii, ne-a precizat Valeria Herdea – medic de familie.

„Avem nevoie să ni se ducă copiii în colectivitate, cu toții, nimeni nu mai vrea copii izolați. Nimeni nu mai vrea copii dependenți de calculator. Nimeni nu mai vrea copii anxioși, speriați sau depresivi. Nimeni nu mai vrea tulburări de somn, de alimentație, obezitate sau alte probleme, clar. Aici suntem toți de acord, mergem la școală. În momentul în care alegem să trimitem copilul la școală, există 3 tipuri de triaj.

 Unul pe care îl face părintele acasă, cu copilul lui, de dimineață, îl dezbracă de sus și până jos și se uită dacă are vreo erupție, dacă are febră, dacă are gâtul curat. Îl întreabă cum se simte. Comunicarea este prima modalitate de a face un triaj. Dacă acel copil se simte bine, dacă în familie nu avem alte persoane bolnave, dacă nu avem un contact infectant cunoscut, nu am fost la o petrecere unde cineva a avut varicelă, gripă sau alte viroze, în mod cert vom putea lăsa copilul la școală sau la grădiniță.

 Aici este preluat, în mod normal, de un cadru medical care îi verifică gâtul, vede dacă are temperatură, exact cum făceam și în perioada pandemică, verifică dacă are mască, dacă are apă, ce-i trebuie lui să aibă la școală. Înainte de începerea școlilor, scuze dau puțin filmul înapoi, se verifică dacă este curățenie în școală, dacă sunt aerisite clasele, dacă au fost dezinfectate.

Ultimul triaj se face atunci când ți-ai luat copilul de la școală, l-ai dus acasă și din nou îl verifici. Discuția cu copilul tău: sunt copii răciți în clasă la tine? Ați purtat mască? Ai băut din sticla ta de unică folosință doar pentru tine? Ai avut grijă să-ți ștergi mâinile cu șervețelele umede? Ai avut grijă să-ți mănânci sendvișul? Ați ieșit în pauză? S-a aerisit clasa?”

După o pandemie lungă, după atâtea și atâtea sfaturi primite, sfaturi menite să ne țină sănătoși și în siguranță, am rămas oare cu acele minime informații care să se transforme în obiceiuri salvatoare? Purtarea măștii în locurile aglomerate, spălatul mâinilor, dezinfectatul lor, folosirea de batiste de unică folosință sau strănutatul și tușitul în îndoitura cotului ar fi câteva dintre cele de bază. Mai sunt românii responsabili? Doamna doctor Valeria Herdea,medic de familie, ne-a răspuns, iar răspunsul nu este îmbucurător.

„Răspunsul meu va fi dual și nu îmi place că e așa, pentru că lucrurile sunt în general alb negru, dar avem următoarea situație, jumătate dintre părinți își educă foarte bine copiii și le spun uite, tușește cu cotul îndoit sau strănută cu cotul îndoit, pune-ți batista la nas când strănuți, aruncă batista la coș și spală-te pe mâini sau dezinfectează-te și în continuare.

Din păcate, sunt și oameni care spun, dar de ce trebuie să îmi pun mască? Nu vreau să îmi pun mască, mi se pare că îmi luați un drept. Și noi întâmpinăm asta la cabinet și să știți că de multe ori le spun pacienților că ar trebui să facă asta din respect față de noi, ca medic și ca asistent medical, pentru că toți am trecut și prin Covid și prin gripă. Pentru ca cineva să vă poată poată îngriji și mâine, de asta vă rog frumos să vă puneți mască. În momentul în care purtați masca, prima persoană care este protejată sunteți dumneavoastră, nu eu, dar dacă amândoi purtăm mască, riscul de a ne transmite boala este mult redus și veți avea și mâine medic și asistentă aici, ca să vă primească și să vă ajute.”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.