Zeci de ONG-uri cer municipalităţii să includă în buget bani pentru blocurile sociale din Prelungirea Ghencea

Peste 100 de organizații, grupuri de acţiune şi sindicate solicită primarului general al Capitalei şi consilierilor municipali să includă în bugetul pentru acest an fondurile necesare pentru continuarea lucrărilor la complexul de locuinţe sociale din Prelungirea Ghencea.

„Împreună cu peste 100 de organizaţii neguvernamentale, grupuri de acţiune şi sindicate – semnând individual şi/sau prin cele patru federaţii naţionale care le reprezintă – am transmis, azi, către primarul general şi consilierii generali, solicitarea de a include în bugetul pentru anul 2023 cheltuielile necesare pentru continuarea complexului de locuinţe sociale din Prelungirea Ghencea. Am solicitat şi participarea la lucrările comisiei de buget a Consiliului General”, a scris Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire, pe pagina sa de Facebook.

ONG-ul invocă hotărârea CGMB din 30 aprilie 2020, care prevede că acest complex ar urma să includă opt clădiri.

Locuirea este „principala problemă” pe care persoanele cu venituri mici şi medii o au în Bucureşti, în condiţiile în care costul chiriei „a devenit greu de suportat” din cauza inflaţiei, transmite organizaţia. Totodată, lipsa condiţiilor de locuire decentă afectează dreptul la educaţie pentru copii sau dreptul la sănătate.

„Cu toate acestea, de la începutul acestui mandat, actuala conducere a Primăriei Municipiului Bucureşti nu a făcut niciun demers pentru continuarea proiectului. De mai bine de doi ani demersurile instituţiei au fost strict pentru clădirea începută de fosta administraţie, ignorând complet restul proiectului”, menţionează sursa citată.

În petiţie se solicită analiza etapelor necesare pentru demararea construcţiei celorlalte clădiri prevăzute în proiectul de locuinţe sociale din Prelungirea Ghencea. Semnatarii cer şi analiza posibilităţii de a se aplica pentru finanţarea parţială a proiectului din fonduri de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei prin Programul de construcţii de locuinţe sociale sau prin Programul de construcţii de locuinţe sociale destinate chiriaşilor evacuaţi din casele naţionalizate.

„În opinia noastră, Consiliul General ar trebui să constituie o comisie specială (aşa cum deja există două în cadrul Consiliului General) destinată acestui proiect (care să monitorizeze implementarea proiectului). Facem această recomandare pentru a ne asigura că există un ritm constant de lucru şi că nu vor exista blocaje majore, cum a fost cazul până acum, cu posibilitatea de a primi în această comisie cetăţeni care se află pe listele de aşteptare pentru locuinţe sociale şi reprezentanţi ai ONG-urilor care adresează tema dreptului la locuire”, mai transmit semnatarii.

Printre aceştia se numără: Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire, ActiveWatch, Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS), E-Romnja – Asociaţia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome, Centrul de Resurse Juridice, Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România, Asociaţia Samusocial din România, CeRe: Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Federaţia Sindicatelor din Comerţ.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.