„Monopoliștii” – o carte în care istoria unui joc se întrepătrunde cu jocul istoriei!
Articol de cristina.toma, 13 ianuarie 2023, 18:03
Dacă vă plac jocurile online sau cele în format clasic, cu cărți, bețișoare sau tot felul de figurine, atunci cartea „Monopoliștii”, scrisă de Mary Pilon și apărută în traducere românească la editura Act și Politon, este lectura potrivită pentru dumneavoastră în acest weekend.
Istoria jocului Monopoly are aproape un secol, debutând la mijlocul anilor 1900 în Washington D.C., unde cititorii au prilejul să o cunoască pe Elisabeth Magie, strigată de obicei de cei apropiați Lizzie, fiica unui ziarist celebru, la rândul ei stenografă, scriitoare, actriță și inventatoare talentată.
Ea are o personalitate complexă și o fire rebelă și nu întotdeauna reușește să se facă bine înțeleasă de cei din jur. Deși nu se declară deschis o feministă reușește să realizeze multe lucruri față de femeile din generația ei, iar aceasta doar datorită curajului și îndrăznelii ei.
Astfel, în 1904, ea brevetează jocul „Landlord’s game”, un precursor a ceea ce oamenii din întreaga lume vor cunoaște cu numele de Monopoly. Unii spun că acest joc ar fi fost de fapt un protest la adresa capitalismului dar nimeni nu poate confirma aceasta.
La baza romanului „Monopoliștii” se află însă o investigație jurnalistică cât se poate de serioasă, la finalul căreia autoarea pune cap la cap piesele de puzzle pentru ca noi să ne alegem cu o istorie exactă a unuia dintre cele mai populare jocuri de societate din lume.
Romanul nu redă în ordine cronologică evenimentele, tocmai pentru ca cititorii să înțeleagă puternica încărcătură emoțională pe care o are fiecare dintre etapele prin care a trecut acest joc până a ajunge la varianta finală de care ne bucurăm cu toții astăzi.
Nu ar trebui să ne mire deoarece autoarea romanului, Mary Pilon, este o jurnalistă și scriitoare americană, autoarea romanelor „The Kevin Show” și „The Monopolists”, cel din urmă devenind bestseller New York.
Cartea lui Mary Pilon reprezintă și o scurtă trecere în revistă a jocurilor care îi fascinau pe oameni la mijloc de secol XIX și început de secol XX, jocuri pe care indivizii dornici să le joace, dar lipsiți de posibilități materiale pentru a le achiziționa, și le confecționau adesea artizanal.
Observăm astfel cum neliniștile, provocate de marile probleme ale secolului, sunt date uitării cu ajutorul unei lumi imaginare. Romanul surprinde totodată declanșarea Marii Crize Economice și modul în care afacerile se resimt pe urma ei, dar și începuturile timide ale reglementării din ce în ce mai stricte ale mărcilor comerciale prin intermediul unei legislații adecvate care consolidează protecția drepturilor de autor pentru corporații.
Romanul parcurge o perioadă bogată în evenimente din istoria Americii, pornind de la anii 1900 marcați de migrație, revolte ale muncitorilor, dar și de ideile progresiste ale lui Henry George, inițiatorul impozitului unic, la Primul Război Mondial, anii Marii Crize Economice, până la perioada interbelică, respectiv Al Doilea Război Mondial.
Jocul Monopoly nu numai că rezistă în toți acești ani grei pentru societate, dar migrează dintr-un loc în altul al Americii, îmbunătățindu-se permanent și ajungând în cele din urmă să cunoască un succes fulminant, în ciuda istoriei sale incerte. De la tablele artizanale confecționate de locuitorii din Arden, la variantele mai moderne cu grafică elegantă și ambalaje atrăgătoare comercializate de Parker Brothers, de la serile de Monopoly organizate de familii în anii `30, la mai recentele campionate mondiale de Monopoly, întreaga istorie a acestui joc este fascinantă.
Se pot spune multe despre romanul „Monopoliștii”, dar eu nu vă mai spun decât că nu veți lăsa cartea din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.