VIDEO: „Cultura nu e simplu de făcut” – Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu
Articol de Monica Liche, 15 ianuarie 2023, 19:46
Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a fost invitatul lui Tiberiu Păun în emisiunea City Break, pentru a ne vorbi despre 15 ianuarie, o dată importantă pentru noi toți, în care România serbează Ziua Culturii Naționale. O zi în care poezia strălucește mai mult ca oricând, iar manifestările culturale îmbie românii să iasă din case pentru a umple sălile care le găzduiesc.
„Nu suntem noi ca administrație cei mai importanți, cei care fac cultura sunt cei mai importanți și lor trebuie să le spunem astăzi: La mulți ani! Cultura nu e simplu de făcut și nici simplu de întreținut și sunt foarte mulți care trudesc pentru a țese la țesătura asta fină care se numește cultură.” , a spus Lucian Romașcanu, ministrul Culturii.
În sălile de teatru sau pe telefonul mobil, cultura este aceeași. O manifestare a creativității umane care caută să atingă sufletul. Cultura este definită de această capacitate de a transmite emoție. Un mesaj care nu trebuie să depindă de un loc anume pentru a fi transmis. „Cultura are diverse forme de manifestare, de la muzică populară până la pictură abstractă, tot înseamnă cultură, deci fiecare își găsește ceva care să-i miște sufletul”, a mai spus ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.
„Cultura are diverse forme de manifestare, de la muzică populară până la pictură abstractă, tot înseamnă cultură, deci fiecare își găsește ceva care să-i miște sufletul. Ceea ce se întâmplă este o bătaie pe timpul liber al oamenilor, pentru că în vremurile apuse nu prea aveai altceva de făcut și atunci cititul era, cum să spun eu, deliciul de bază intelectual. Acum sunt peste noi tot felul de platforme, sunt la tot pasul tentații de a-ți umple timpul și atunci să te dedici unei poezii, unei cărți de bune se întâmplă din ce în ce mai rar. Noi trebuie să facem și cei care pun cultura în circulație trebuie să se ducă acolo unde sunt oamenii și trebuie să ne deschidem către noile tehnologii, astfel încât mesajul cultural să ajungă acolo unde oamenii sunt și oamenii sunt acum pe device-uri mobile, oamenii sunt pe stream-uri, trebuie să facem ceea ce avem de făcut, ca să mergem după ei. Cultura pe canalele tradiționale funcționează, în schimb, la fel de bine ca totdeauna, pentru că dacă vă uitați pe programele operelor, teatrelor, toate spectacole sunt vândute în integralitate.”
Azi, 15 ianuarie, pe scena Operei Naționale din București, de la ora 19, va avea loc un spectacol organizat de Ministerul Culturii. Ziua Culturii Naționale va fi omagiată de invitați de renume, printr-un concert special și prin poezie.
„Este un eveniment mai altfel decât s-au făcut până acum la evenimentele de ziua culturii. Am zis să deschidem ușa, scena Operei și pentru doi mari interpreți ai muzicii folk, Vali Boghean de la Chișinău și Nicu Alifantis din România, ambii cântând piesele lor de succes, având în spate orchestra Operei Naționale din București. O să avem și Ansamblul Anton Pann cântând din muzica lui Cantemir, iar actori minunați de la Teatrul Național din București și de la Chișinău, de la Teatrul Național Mihai Eminescu din Chișinău vor recita poezii.”, a mai precizat Lucian Romașcanu, ministrul Culturii.
Între generații a avut mereu loc un conflict al ideilor, al percepției. Cultura nu face nici ea excepție. Poziția ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, este una care pledează pentru înțelegerea noii generații și, mai mult, pentru întâmpinarea tinerilor cu oferte culturale care să îi apropie de aceasta și care să le permită să se bucure de ceea ce are cultura mai bun de oferit.
„Noi am văzut că fiecare generație e nemulțumită. Generația în vârstă e nemulțumită de noua generație. Asta a fost întotdeauna și Eminescu scria aceste lucruri la 1870 – 1880, fiind nemulțumit de generația lui de atunci, pe care noi o vedem cu totul și cu totul extraordinar. Ăsta este mersul istoriei. Ăsta este mersul societății. Întotdeauna vom avea nostalgia trecutului, care a fost mai bun, dar nu trebuie să uităm că tinerii de astăzi sunt, la fel cum am fost și noi. Trebuie să-i înțelegem și trebuie să le livrăm produse culturale pe gustul lor și să-i apropiem dându-le bucuria de a se împărtăși cu cultură și nu obligându-i să meargă pe urmele pe care am mers noi.”
2023 este Anul cultural Dimitrie Cantemir și Ciprian Porumbescu. Este un care va avea o agendă bogată în aniversări și evenimente culturale. Printre aceste pot fi amintite Centenar ”Ion Voicu”, Centenar ”Ion Popescu Gopo”, 60 de ani de Madrigal. Acestora li se adaugă și cele deja cunoscute precum Festivalul George Enescu, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Festivalul Național de Teatru și Art Safari.
Oferta este generoasă și pentru toate gusturile. Important este să lăsăm cultura să ne bucure sufletele.