RĂZBOI în Ucraina! Serghei Şoigu a vizitat trupele ruse implicate în războiul din Ucraina!

arhiva BFM

Update 16:30: Ucraina a primit o primă tranşă de 3 miliarde de euro din pachetul de 18 miliarde prevăzute de Uniunea Europeană pentru anul 2023, a anunţat marţi preşedintele Volodimir Zelenski, transmite AFP.

„Ucraina a primit primele 3 miliarde de euro din noul program macro-financiar de 18 miliarde de euro” de sprijin pentru economia ucraineană, a scris Zelenski pe Twitter, mulţumindu-le preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi Celor 27 pentru „sprijinul solid” acordat Kievului, la aproape 11 luni de de debutul invaziei ruse.

…………………………………………………………………………………………………………

Update 15:00: Rusia ar trebui să-şi oprească eforturile de a recruta sârbi online pentru a lupta alături de grupul ei paramilitar Wagner în Ucraina, a declarat preşedintele sârb Aleksandar Vucic, citat marţi de Reuters.

…………………………………………………………………………………………………………….

Update 14:30: Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, s-a adresat liderilor politici şi oamenilor de afaceri prezenţi marţi în cadrul Forumului de la Davos, cu scopul de a obţine sprijin pentru ţara sa care va intra în curând în al doilea an de război, informează dpa.

……………………………………………………………………………………………………

Update 14:00: Europa va continua să sprijine Ucraina ”atât timp cât va fi necesar” în faţa Rusiei, a promis preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un discurs rostit marţi în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, transmit AFP şi DPA.

………………………………………………………………………………………………………

Update 13:00: Consilierul prezidenţial ucrainean Oleksii Arestovici şi-a înaintat demisia marţi, după criticile aspre stârnite de afirmaţiile sale în care sugera că racheta rusească ce a ucis cel puţin 41 de oameni în oraşul ucrainean Dnipro a fost doborâtă de Ucraina, informează Reuters.

Arestovici şi-a anunţat demisia pe Facebook, după ce şi-a cerut scuze public şi a revenit asupra afirmaţiilor sale într-o postare pe serviciul de mesagerie Telegram.

…………………………………………………………………………………………………………

Update 12:00: Preşedintele polonez Andrzej Duda a susţinut la forumul de la Davos cauza Ucrainei, insistând că aliaţii europeni trebuie să furnizeze mai rapid Kievului armament, inclusiv tancuri, transmite dpa.

El le-a reamintit participanţilor la secţiunea „În apărarea Europei” a Forumului Economic Mondial promisiunea recentă a Poloniei de a le trimite ucrainenilor „circa 14” tancuri Leopard, de fabricaţie germană.

„Sperăm şi încercăm să organizăm un sprijin mai amplu pentru Ucraina. Aşadar, sperăm că sunt câţiva parteneri, câţiva aliaţi care vor da Ucrainei tancuri. (…) Sperăm că va participa şi producătorul acestor tancuri”, a adăugat şeful statului polonez.

……………………………………………………………………………………………………….

Update 11:00: Primul punct de pe agenda viitorului ministru al apărării al Germaniei va fi dacă să fie livrate tancuri de luptă Ucrainei, a declarat marţi pentru postul de radio Deutschlandfunk ministrul german al economiei, Robert Habeck, transmite Reuters.

„Când va fi anunţată persoana, ministrul apărării, aceasta este prima problemă care va trebui decisă la modul concret”, a spus Habeck, în marja reuniunii Forumului economic mondial de la Davos, în Elveţia.

………………………………………………………………………………………………………

Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a vizitat trupele ruse implicate pe front în Ucraina, a anunţat marţi Ministerul Apărării de la Moscova, potrivit Reuters.

„Serghei Şoigu le-a mulţumit militarilor care au efectuat misiuni în mod curajos în zona operaţiunii militare speciale şi a acordat recompense de stat militarilor pentru devotamentul şi eroismul lor”, indică o declaraţie a Ministerului Apărării rus postată pe aplicaţia Telegram.

Pe 24 februarie anul trecut, Rusia a lansat o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că efectuează o „operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina.

Luni, 16 ianuarie, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a „condamnat” lovitura extrem de sângeroasă a forţelor ruse împotriva unui imobil rezidenţial din Dnipro, centrul administrativ al regiunii Dnepropetrovsk din estul Ucrainei, un alt exemplu de „suspiciune de încălcare a legilor războiului”, a declarat o purtătoare de cuvânt, Stéphanie Tremblay, citată de AFP.

„O lovitură a dărâmat sâmbătă seara un bloc de apartamente din Dnipro, într-unul dintre cele mai mortale atacuri din Ucraina de la începutul invaziei ruse”, a declarat presei Stéphanie Tremblay.

„Secretarul general a condamnat acest atac, spunând că este un nou exemplu de suspiciune de încălcare a legilor războiului”, a adăugat ea.

Coordonatorul umanitar al ONU în Ucraina, Denise Brown, a cerut „o anchetă reală pentru suspiciunea de crime de război şi urmărirea penală a suspecţilor”, a continuat purtătoarea de cuvânt.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.