10 tehnologii revoluționare în 2023 (partea I)
Articol de bucurestifm, 19 ianuarie 2023, 10:23
Flavia Durach, conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online, ne prezintă marca reportajelor de calitate: diversitatea surselor de informații!
La Break the Fake nu suntem preocupați doar de știrile false și efectele lor, ci și de impactul pe care îl are tehnologia în societate. De aceea, astăzi voi discuta despre 10 tehnologii revoluționare în 2023.
În fiecare an, editorii MIT Technology Review aleg cele 10 tehnologii care fac diferența în prezent. Ele sunt selectate în baza progresului pe care îl aduc și impactului asupra vieții noastre.
Poți să nu fii de acord cu beneficiile anumitor tehnologii care au intrat în acest top, însă toate au un caracter disruptiv pentru domeniul în care acționează.
Astăzi acoperim locurile 10-6!
Locul 10: Tehnologiile de reciclare a bateriilor
Reciclarea este vitală pentru a reduce volumul în creștere de baterii aruncate la gropile de gunoi și ar putea oferi, de asemenea, o sursă de metale extrem de necesară pentru alimentarea vehiculelor electrice de mâine. Companiile construiesc instalații care vor putea recupera elemente precum litiu, nichel și cobalt.
Locul 9: Tehnologiile de analiză a ADN-ul antic
Instrumentele de secvențiere a genomului ne permit acum să citim ADN-ul uman foarte vechi. Studierea urmelor oamenilor care au trăit cu mult timp în urmă dezvăluie multe despre cine suntem și de ce lumea modernă arată așa cum o știm.
Locul 8: Telescopul spațial James Webb
Primele imagini uluitoare ale cosmosului îndepărtat surprinse de cel mai puternic telescop spațial din lume au inspirat un sentiment colectiv de uimire. O nouă eră a astronomiei a început, iar descoperirile se vor produce accelerat.
Locul 7: Mașinile electrice
Vehiculele electrice încep să devină o opțiune realistă. Bateriile devin mai ieftine, iar guvernele au adoptat reguli mai stricte privind emisiile. Marii producători de automobile s-au angajat să facă trecerea la mașinile electrice, iar consumatorii vor avea în curând mai multe motive întemeiate pentru a cumpăra un vehicul electric.
Locul 6: Organe la cerere
În fiecare zi, doar în SUA mor în medie 17 persoane în așteptarea unui transplant de organe. Acești oameni ar putea fi salvați dacă ar avea acces la o sursă nelimitată de organe sănătoase, una care să nu presupună lunga așteptare a unui donator potențial. Oamenii de știință fac modificări genetice pe porci, pentru a putea transplanta organele acestora la oameni și folosesc tehnologia de imprimare 3D pentru a produce plămâni folosind celulele proprii ale pacientului.
Până la sfârșitul lunii februarie, poți intra pe site-ul MIT Technology Review pentru a vota, dintr-o listă de inovații care au ratat „la mustață” topul, pe cea care merită să fie pe locul 11.
Pentru a afla ce tehnologii se află pe locurile 5-1, ascultă Break the Fake și săptămâna viitoare!
Până atunci, rămâi cu sursa sigură de informații, București FM!
Pentru că suntem bombardați de informații contradictorii, senzaționale, uneori plauzibile, pentru că fiecare dintre noi s-a întâlnit cu fenomenul fake news în social media, pentru că nu știm pe cine să credem, ne-am gândit să o credem pe Flavia Durach, sursa noastră de încredere în ceea ce privește fenomenul dezinformării.
Ascultă-i rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 FM de la 09:15, 13:40 și 18:30! Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.