VIDEO: Incapacitatea autorităților de a colabora între ele a dus la moartea unui om!
Articol de Monica Liche, 22 ianuarie 2023, 20:13
Bucureștiul a fost zguduit de vestea că un om a fost ucis de câinii fără stăpân. Ana Oros Daraban, cetățean al metropolei, mamă și activist de mediu, ieșise la alergat pe digul de lângă Lacul Morii. La întoarcerea spre casă, în urma atacului unei haite de câini, și-a pierdut viața din cauza multiplelor mușcături.
În #CityBreak, Tiberiu Păun a avut-o invitată pe Cătălina Trănescu, purtător de cuvânt al ASPA, pentru a aduce mai multe lămuriri asupra activității ASPA și a măsurilor luate până acum, în vederea înlăturării câinilor fără stăpân de pe domeniul public, ca urmare a declarațiilor făcute de Ciprian Ciucu, primarul sectorului 6, pe pagina de facebook, cu privire la acest eveniment.
„În loc să adune câinii de pe străzi, ASPA face campanii de ‘conştientizare’. Nu se mai eutanasiază de ani buni ceea ce face ca adăposturile să fie arhipline, condiţiile în care sunt ţinute animalele sunt proaste. Şi de aceea, resursele lor nu se duc la capturare, ci pe condiţii de cazare şi campanii de ‘conştientizare’ pe bani mulţi. Un fel de PR pe bani publici. Până la o analiză mai detaliată, se vede clar din bugetul lor că investesc în adăposturi şi alte servicii şi nu în capturare! De exemplu, au un singur colaborator care are abilitatea de a tranchiliza animalele. Despre ce vorbim? Despre incompetenţă şi iresponsabilitate. Bucureştiul este enorm, resursele lor pentru capturare sunt inexistente!”, a spus primarul Ciprian Ciucu.
În 2023, Cătălina Trănescu, purtătorul de cuvânt al ASPA, consideră că societatea noastră poate gestiona, într-o manieră civilizată, problema animalelor fără stăpân. Eutanasierea ar trebui să fie chiar ultima soluție.
„Sunt foarte multe informații eronate care circulă acum în spațiul public. Este destul de multă dezinformare. Considerăm că am evoluat ca societate și că în anul 2023 putem să tratăm problema câinilor fără stăpân într-un mod civilizat. De altfel, este opinia noastră de câțiva ani, de când a fost instituită politică anti eutanasie. Putem să gestionăm problema câinilor fără stăpân din București, fără să fie nevoie să omorâm câini sănătoși, câini tineri, dacă aceștia nu sunt adoptați în 14 zile. De aceea, cu respectarea legislației în vigoare, care permite adăposturilor să prelungească termenul de cazare al câinilor, dacă există spațiu și resurse, am reușit să evităm eutanasierea. Evident că ne-am concentrat eforturile pe viața animalelor, promovarea adopțiilor, motiv pentru care am avut un număr mare de adopții și, în permanență, am avut locuri disponibile în adăpost pentru câinii noi capturați.”
Activitatea de bază a ASPA este capturarea câinilor. Ajunși în teren, angajații ASPA se lovesc, însă, de porțile de care nu pot trece. În câmp, jurisdicția lor funcționează, dar câinii se refugiază pe terenuri private, împrejmuite precar, sau dincolo de porțile deschise ale locuințelor private. În fața acestor porți se oprește orice acțiune. De aici, responsabilitatea se transferă către poliția locală. Sau așa ar trebui. Se pare că cele 3 sesizări ASPA, din această lună, precum și cele făcute în perioada de dinainte, către poliția locală – sector 6, au rămas fără răspuns.
„Cele 3 sesizări sunt doar cele trimise într-o singură lună, pentru această zonă, lacul Morii. Pe lângă acestea noi am trimis zeci de sesizări către poliția locală- sector 6, în care am cerut sprijin, pentru a putea interveni în anumite zone private, unde se adăpostesc câini fără stăpân. Fără permisiunea proprietarilor, noi nu putem intra să-i capturăm pe aceste proprietăți private. Când ies pe domeniul public, în căutare de hrană, sunt flămânzi și pot avea reacții agresive față de față de cetățeni.
Primim o sesizare de la un cetățean sau chiar de la poliție, ori suntem în teren și vedem niște câini pe domeniul public. Da, ne apropiem de ei, încercăm să-i capturăm, iar aceștia se retrag în curtea unei proprietăți private. La poarta acelei curți se opresc competențele noastre. Noi nu mai putem să intrăm și să-i capturăm.
Pentru ca cetățenii să rămână în siguranță, noi cerem sprijinul poliției pentru a identifica proprietarul acelui teren, administratorii acelor locuri, și a ne permite accesul în vederea capturării câinilor care se adăpostesc acolo.”, a precizat Cătălina Trănescu – ASPA
„În loc să adune câinii de pe străzi, ASPA face campanii de ‘conştientizare’. Nu se mai eutanasiază de ani buni ceea ce face ca adăposturile să fie arhipline”, scria Ciprian Ciucu, edilul sectorului 6, în declarația făcută pe facebook.
Reprezentanții ASPA spun că activitatea lor se desfășoară în condiții optime, dar că sprijinul celor abilitați să facă controale este esențial pentru reușita acțiunilor lor.
„Nu se pune problema să fi fost vreodată activitatea de capturare oprită sau restricționată. Este activitatea noastră de bază. Echipajele sunt în permanență în teren. Numai în săptămâna premergătoarea tragicului eveniment, de aici, de la Lacul Morii, au fost ridicați de pe raza Municipiului București, 57 de câini și cei mai mulți din sectorul 6 și, per total, dacă vorbim, și ne referim doar la anul 2022, cele mai multe capturi au fost făcute de pe raza sectorului 6, pentru că aici sunt cele mai multe probleme cu câinii fără stăpân, pentru că sunt cele mai puține controale la proprietarii de câini. Sunt aceste zone periferice învecinate cu Ilfovul, sunt multe case, șantiere, proprietăți private.
(…)Ce ar fi trebuit să facă? Ar fi trebuit să meargă din poartă în poartă, să verifice proprietarii de câini, dacă au câinii sterilizați, microcipați, dacă au proprietățile îngrădite corespunzător. Cel puțin aici, la limita acestui câmp, unde s-a întâmplat tragicul eveniment, există foarte multe locuințe care nu sunt îngrădite corespunzător. Există imagini care au ajuns în presă cu aceste locuințe cu porți deschise, fără garduri, câinii se înmulțesc, intră pe proprietatea privată, apoi ies înapoi pe câmp în căutare de hrană. De asemenea, există o stână aici, pe acest câmp, o stână care de asemenea are câini.” , a mai spus Cătălina Trănescu, purtătorul de cuvânt al ASPA.
”(…)sunt foarte importante aceste campanii de conștientizare, care nu se adresează numai cetățenilor, dar și autorităților.”, a mai spus reprezentanta ASPA.
Asta înseamnă că este nevoie de un efort comun ce presupune implicarea cetățenilor, care pot semnala prezența câinilor fără stăpân sau pot permite accesul angajaților ASPA pe proprietățile lor, pentru ridicarea acestor câini. Efortul comun mai presupune și implicarea poliției locale, care este liantul dintre aceștia.
„Apropo de campaniile de conștientizare, despre care spunea și domnul primar, de la sectorul 6, sunt foarte importante aceste campanii de conștientizare, care nu se adresează numai cetățenilor, dar și autorităților. În cadrul acestor campanii pe care noi le-am făcut, am încercat să explicăm, de-a lungul timpului, că această problemă a câinilor fără stăpân nu este doar responsabilitatea ASPA, și va putea fi rezolvată, vom avea mai puțini câini pe stradă, doar printr-un efort comun al tuturor autorităților implicate.
Fiecare trebuie să acționeze pe bucățica lui. Noi suntem în teren și facem ceea ce ține de noi. Capturăm, doar că această capturare nu rezolvă cauza, ci doar efectul. Noi ajungem pe stradă, găsim câini, i-am luat, mâine apar alții. Întrebarea este: de ce apar alții?
În momentul ăsta, câinii de pe stradă provin din proprietăți private. Fie ele, am spus, ale proprietarilor de câini care nu sterilizează animalele, fie ale proprietarilor de terenuri care nu își împrejmuiesc corespunzător proprietățile și permit câinilor să intre acolo, să se înmulțească, și apoi să iasă pe domeniul public, în căutare de hrană.”, a adăugat Cătălina Trănescu.
Câinii aflați pe străzi nu aparțin ASPA. Adopțiile de câini făcute sub tutela Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor sunt înregistrate, câinii sunt microcipați, astfel încât, în caz de abandon, cel care a făcut adopția poate fi rapid identificat, prin citirea microcipului.
„Adopțiile ASPA sunt monitorizate, noi rămânem în contact cu adoptatorii și doar în situația foarte rară în care aceștia nu mai pot avea grijă de câini, îi luăm înapoi. Abandonul este imposibil în cazul adopțiilor de la ASPA și am să vă explic de ce: orice câine care intră în adăposturile ASPA este microcipat imediat cum intră în adăpost. Odată microcipat, este înregistrat, în registrul de evidență al câinilor cu stăpân pe numele ASPA. La adopție se face transferul în recs și devine legal proprietar cel care l-a adoptat. așa că nu poate să îl abandoneze pe domeniul public, pentru că în momentul în care va fi găsit, și va fi citit microcipul, se va afla cine este proprietarul.”
În ultimele două zile, o echipă formată din 10 angajați ASPA și doi medici veterinari a capturat 4 câini adulți și câțiva pui, de pe câmpul aflat lângă Lacul Morii.