Evenimente dedicate Zilei Unirii Principatelor Române!
Articol de bucurestifm, 23 ianuarie 2023, 12:45
În mai multe orașe din România vor avea loc evenimente dedicate împlinirii a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859).
București
1. Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” organizează pe 24 ianuarie 2023 evenimentul intitulat „Hora Unirii”. Acesta va cuprinde o expoziție cu vânzare organizată de Asociația patronală „Planta Romanica”, vizionarea filmului documentar „Pelerinaj în Maramureș” (producție GETICA FILM, în regia lui Gabriel Boholț) și o masă rotundă sub titlul „Unirea dă puterea”, la care invitații vor discuta despre importanța momentului 24 ianuarie 1859.
De asemenea, copiii se vor putea înscrie la un atelier de bricolaj dedicat Unirii Principatelor Române, coordonat de profesoara Luminița Voica.
2. La Muzeul Național al Țăranului Român a avut loc duminică, 22 ianuarie, de la ora 17:45 (Cinema Muzeul Țăranului), vizionarea filmului „Capra cu trei iezi”, în regia lui Victor Canache, 2022. În România rurală a secolului al XIX-lea, izolată de lume, o văduvă și mamă a trei copii (actrița Maia Morgenstern) este nevoită să țină piept unui vechi prieten de familie care, văzându-i fără apărare, își dă-n vileag adevărata natură sadică (actorul Marius Bodochi).
Bazat pe una dintre cele mai cunoscute povești românești, filmul își propune să dezvăluie
adevărata natură a faimoasei povești pentru copii și să prezinte publicului o nouă perspectivă, una care oferă imaginea reală a tragediei, dincolo de personificări și cântece vesele.
Totodată, marți, 24 ianuarie, de la ora 18:00, la Cinema Muzeul Țăranului, se va proiecta filmul „Metronom”, în regia lui Alexandru Belc. Filmul „Metronom”, care a câștigat premiul pentru regie Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes 2022, spune povestea a doi liceeni care scriu, în timpul comunismului, scrisori la emisiunea Metronom de la Europa Liberă.
3. Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) marchează celebrarea a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), prezentând publicului, începând de vineri, 20 ianuarie, micro-expoziția „Maria Rosetti – simbol al României Moderne”.
Vizitatorii muzeului vor putea să admire o serie de piese inedite din colecțiile MNIR, expuse acum pentru prima dată: două cărți din biblioteca Mariei Rosetti („The english echo”, de Samuel Waddy și „Horace”, de Pierre Corneille), o călimară și o muștarieră din porţelan, cu monogramă.
De asemenea, este expusă și o copie a picturii „România Revoluționară”, realizată de pictorul Octavian Angheluță (1904–1979), artist emerit, profesor la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 20 ianuarie-5 februarie 2023, de miercuri până duminică.
De asemenea, marți, 24 ianuarie 2023, muzeul va fi deschis pentru public, conform programului obișnuit de vizitare (09:00-17:00, cu ultima intrare la 16:15), iar accesul va fi gratuit pentru toate categoriile de vizitatori.
4. Opera Națională București va fi luminată în culorile steagului românesc în ziua de 24 ianuarie pentru a marca acest moment istoric, deosebit de important pentru țara noastră.
5. Centrul Național de Artă „Tinerimea Română” va organiza, pe 24 ianuarie, un spectacol muzical coregrafic susținut de către Ansamblul Folcloric „Cununa Carpaților” al Centrului, la Terminalul Plecări al Aeroportului Internațional „Henri Coandă” Otopeni, în parteneriat cu Compania Națională Aeroporturi București.
Craiova
1. Teatrul Național „Marin Sorescu” va prezenta, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, recitalul domnului Emil Boroghină intitulat „De la OVIDIU la Mihai EMINESCU”, eveniment ce face parte din programul Teatrul POESIS.
Maestrul Emil Boroghină, societar de onoare al Naționalului craiovean și artist decorat de
Președinția României cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Ofițer, va aduce în fața publicului, la Sala I.D. Sîrbu, începănd cu ora 17:00, o selecție de texte din lirica universală.
Cluj-Napoca
1. Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei va marca ziua de 24 ianuarie prin a asigura tuturor categoriilor de vizitatori intrarea liberă, în cadrul programului de funcționare al muzeului: 10:00 – 17:00.
Deva
1. Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Consiliul Județean Hunedoara, anunță deschiderea expoziției itinerante „Jandarmeria Română 1850 – 2020″ la sediul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva. Vernisajul va avea loc luni, 23 ianuarie 2023, la ora 12:00, și va marca, în avans, Ziua Unirii Principatelor Române.
Timișoara
1. Teatrul Național din Timișoara a programat, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, pe 24 ianuarie 2023, de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Național, spectacolul „Conul Leonida față cu reacțiunea” de I.L. Caragiale, un spectacol semnat de Felix Alexa.
Caragiale, contemporan cu prima generație a României unite, pune lupa, cu inteligența și cu umorul său abraziv, asupra unei societăți încă foarte tinere, dar care – așa cum subliniază și regizorul spectacolului în demersul său – conține toate datele eternizării.
Spectacolul aduce pe scenă o distribuție de excepție: Claudia Ieremia și Ion Rizea în celebrele roluri ale Efimiței și Leonida, cărora li se alătură Matei Chioariu și Alina Ilea, într-o partitură metatextuală de mare virtuozitate. Scenografia spectacolului este semnată de Tudor Prodan.
Satu-Mare
1. Direcția Județeană pentru Cultură Satu Mare, împreună cu instituții de cultură din județ, Instituția Prefectului Satu Mare, consiliul Județean Satu Mare, Primăria Municipiului Satu Mare organizează Ziua Unirii, pe 24 ianuarie la ora 10:00.
Astfel, se vor depune coroane de flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, ulterior având loc un moment artistic și un recital de cântece patriotice. Evenimentul se va încheia cu tradiționala Horă a Unirii.
Iași
1. Complexul Muzeal Național „Molvoda” Iași, în colaborare cu Primăria Comunei Ruginoasa, va organiza la Biserica Domnească Ruginoasa, în data de 24 ianuarie, la ora 12:00 – TE DEUM, slujba susținută de sobor de preoți, urmată de alocuțiuni ale oficialităților locale și invitaților, depuneri de coroane. De la ora 13:00, are loc Hora Unirii, în fața Palatului „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
2. Ziua Unirii Principatelor Române este sărbătorită pe scena Sălii Mari a Teatrului Național din Chișinău. A devenit deja o tradiție ca, anual, Teatrul Național Iași să fie gazda îndrăgitei trupe de artiști a Naționalului din Chișinău.
În cadrul celei de-a noua ediții a turneului „Teatru Românesc la București, Iași și Chișinău”, vor fi oferite publicului ieșean două spectacole noi din repertoriul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, „Frunze de dor” după Ion Druță și „Capcana” după „Fuga” de Mihail Bulgakov, iar în deschiderea turneului, filmul documentar „O scenă a memoriei – 100 de ani de Teatru Național la Chișinău”.
Filmul documentar va rula pe 24 ianuarie, de la ora 17:00, la Teatru. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
- 24 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Mare – spectacolul „Frunze de dor” după Ion Druță, Regie și adaptare: Alexandru Cozub, Scenografie: Iurie Matei
- 25 ianuarie, ora 19:00, la Sala Mare – spectacolul „Capcana” după „Fuga” de Mihail Bulgakov, Scenariul și regie: Petru Hadârcă, Scenografie: Adrian Suruceanu