VIDEO: Filmul „Close”- cum a ajuns actorul din rolul principal pe covorul roșu de la Cannes

Monica Felea, co-fondator si Communication Manager pentru Bad Unicorn, a fost invitata din această dimineață, în matinalul „Bună dimineața, București!”. Ne povestește despre filmul „Close”, modul interesant în care a fost descoperit actorul care joacă în rolul principal și Premiile Oscar.

„Suntem pe piață de peste 5 ani și am reușit în fiecare an să alegem acele filme care apoi au crescut foarte mult. Cum este și cazul filmului „Close”, pe care noi l-am achiziționat anul acesta, la Cannes, înainte să ia Grand Prize. „Close” este al doilea film în regia lui Lukas Dhont, știam ce face regizorul și aveam noul copil-minune al cinematografiei europene.”

Este un film care nu a trecut neobservat, a ajuns până în lista scurtă a Premiilor Oscar, iar mâine o să aflăm dacă va fi nominalizat.

„În afară de premii și nominalizări, e un film foarte cald și foarte blând. E un film la care se plânge. E foarte intens din punct de vedere emoțional, reușind până la finalul filmului să fie foarte senin și optimist”, mărturisește Monica Felea.

Din păcate, filmul propus de România la Premiile Oscar, „Imaculat”, nu a fost selectat.

„România nu a fost selectată la „short list”-uri, în afară de „Colectiv”. „Colectiv” a trecut prin tot procesul de selectare, iar cu atât mai mult, a fost selectat și pentru „Cel mai bun documentar”. „432” ne-a mai apropiat de acel „short list” și de nominalizări. Atunci s-au și schimbat regulile la Oscar pentru film internațional, tocmai datorită acestui film care nu a trecut în nominalizări și a fost un scandal destul de mare, pentru că a câștigat un premiu și la Cannes, care contează foarte mult din punct de vedere artistic”, povestește Monica despre parcursul României la Premiile Oscar.

E foarte sănătos pentru o industrie cinematografică să aibă și filmul de entertainment și filmul de artă.

„Cred că greșeală este să judeci în cifre. Dacă tu judeci un film după numărul de spectatori este total incorect. Peste 15-20 de ani, „Teambuilding” nu va însemna nimic, pe când un film precum „Close” o să rămână în istorie, iar în ceea ce privește cinemaul asta va conta”, susține Monica Felea.

Filmul de autor înseamnă că regizorul din spate are ceva de spus, are un stil de cinema. Este un gen de film pe care să-l vezi în sala de cinema, pentru că filmul este gândit așa. Aceste filme vin să dezbată niște idei, niște teme, apelează foarte mult la psihologie și emoție. „Un bilet la cinema e mai ieftin decât un bilet la terapie”, glumește Monica Felea.

Cam așa este și filmul propus de cei de la Bad Unicorn, „Close”.

„E povestea unei prietenii dintre doi băieți de 13 ani, care cresc împreuna la ferma de flori a unuia dintre ei, într-un cadru natural absolut superb. Cei doi au o relație foarte apropiată, foarte intimă, iar în momentul în care ajung la școală, relația lor este criticată de niște norme ale societății, de colegi, care îi văd stând tot timpul împreună. La 13 ani, prietenia este un sentiment de neprețuit. Léo şi Rémi împart totul de când se știu, însă primele semne ale adolescenței le pune intimitatea relației la grea încercare. O legătură profundă care se rupe brusc și tragic, lăsându-l pe Léo să înțeleagă cu ce a greșit.”

O poveste interesantă din spatele acestui film este chiar modul în care actorul care joacă rolul personajului principal a fost descoperit.

„Regizorul l-a descoperit într-un tren în Belgia, pe când abia începuse scenariul, scrisese doar câteva paragrafe. L-a chemat la casting și cumva provocarea a fost să găsească partenerul cu care să lucreze. Regizorul povestea că în ultima fază a castingului i-au ținut o zi, pe toți la un loc, să vadă cum reacționează, cum e chimia, iar cei doi s-au împrietenit foarte repede. La final de casting aveau de completat un chestionar și una din întrebări era: „Care e cea mai importantă persoană pentru tine acum?”, iar cei doi și-au scris unul numele altuia. Cumva așa a ales”, ne povestește Monica despre procesul de selectare al actorilor.

Începând de astăzi, filmul intră în avanpremiere în cinematografe, în mall-uri și cinematografele de artă, iar de vineri va intra în premieră într-un număr mult mai mare de cinematografe.

„A merge la cinema e o experiență. Una e când trăiești o emoție singur acasă, între 4 pereți, în timp ce mai întrerupi de 3 ori vizionarea, și alta e o emoție comună, pe care o trăiești cu alți oameni. Cred că sunt filme pentru care merită în continuare sa te duci la cinema și oamenii vor face asta.” 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.