VIDEO: Profilul unui gentleman modern
Articol de Monica Liche, 23 ianuarie 2023, 17:31 / actualizat: 23 ianuarie 2023, 23:04
Gentlemen’s Club, singurul club pentru domni din România, a fost fondat cu scopul de a reuni valori comune și de a modela caractere. Invitatul Ioanei Brușten #InComunitate, a fost Cornel Istrate, fondatorul acestui club, care a deschis porțile Gentlemen’s Club pentru cei interesați să afle ce înseamnă să fii un gentleman și cum a apărut ideea înființării unui astfel de club.
„Eu mi-am dorit tot timpul să evoluez. De mic am început să lucrez, n-aș putea să zic că provin dintr-o familie foarte înstărită, însă ideea de bărbat puternic m-a cucerit de mic și atunci, lucrând în corporații, am reușit să am anumite, să zic așa, task-uri și lucruri care m-au dus către top management iar, la un moment dat, într-o noapte, pur și simplu, la 5 dimineața, am visat acest club. Probabil a venit din subconștient, pentru că eu vedeam în mediul de business românesc fel și fel de situații în care oamenii nu erau foarte integri, foarte onești, nu-și respectau termenele, nu făceau lucruri și atunci m-am gândit, mi-am spus mie, că ar trebui să existe un mediu, o comunitate unde bărbații să fie mai educați, mai onești, mai integri, mai manierați și pe lângă lucrul ăsta, să fie cumva diferiți față de ceea ce se promovează în societate.”, ne-a mărturisit Cornel Istrate.
Orice membru al clubului trebuie să aibă piloni morali de necontestat, valori comune cu ale celorlalți membri, o educație aleasă și capacitatea de a-și onora promisiunile. Fără aceste calități, nu poți fi considerat un domn, în adevăratul sens al cuvântului.
„Un domn trebuie să fie educat, trebuie să știe să se îmbrace, să se comporte, să vorbească, să asculte. E foarte important să știi și când să asculți, nu doar să vorbești. Caracterul tău trebuie să fie de neclintit, trebuie să dai totul și pleacă de la educație.
Cei care intră în acest mediu, trebuie să respecte ceea ce spun și să facă ceea ce spun, pentru că asta e foarte important. Puterea cuvântului, în primul rând.”
Sunt peste 380.000 de fani pe platforma facebook și peste 80.000 de followers pe Instagram. Totuși, clubul numără în jur de 1000 de membri. Cererile curg, dar sunt admiși doar cei care corespund criteriilor, nu puține la număr și nici foarte ușor de bifat. Dacă ai fost admis, știi că intri într-o societate în care te vei simți apreciat și susținut. „Eu îmi doresc oameni de calitate.”, ne-a mai spus Cornel Istrate, fondatorul Gentlemen’s Club.
„Nu doresc o mare extindere. Eu îmi doresc oameni de calitate. Cei care rezonează cu valorile și principiile clubului vin către club, susțin un interviu și noi vedem dacă într-adevăr sunt oameni integri. Verificăm un pic, verificăm și dacă sunt oameni de business, le verificăm cifrele de afaceri. Verificăm dacă ceea ce spun este în oglindă cu realitatea.
Partea financiară filtrează foarte mult calitatea unui bărbat. Am văzut lucrul acesta în cei 12 ani, mi-am dat seama că cei care câștigă bani foarte puțini se limitează, iar cei care cresc în venituri, de la an la an, fac lucruri chiar și în dezvoltarea personală, pentru că învață și investesc în ei, ca să aibă venituri mai mari.
Oamenii care intră în club știu că intră pe termen lung și, într-un fel sau altul, se ajută. Suntem ca o frăție, ne ajutăm între noi, ne sprijinim între noi.”
Acest club social are și o structură internă a valorii. Astfel, cele două categorii de membri au fost create pentru a distinge între cei care deja au un nivel înalt și cei care se află în acel punct al vieții în care au decis că vor să acceadă la tot ce le poate oferi viața mai bun, iar pentru asta depun toate eforturile necesare.
„Avem două categorii de membri, Senior și Privilege . Seniors sunt oameni middle management sau, să zic așa, liber profesioniști care sunt undeva la mijlocul carierei și au aceste întrebări dificile, care îi aduc către răspuns, ok, trebuie să mă schimb și trebuie să încep cu educația. Trebuie să încep cu vestimentația. Trebuie să încep cu modul în care mă comport cu ceilalți. Trebuie să încep cu modul în care îmi onorez, să spun așa, promisiunile și cam de acolo pleacă.
În Privilege, sunt cei care dețin companii foarte mari și care au trecut prin etapa asta de scalare și de dezvoltare, atât personală cât și profesională și înțeleg foarte bine unde vin, iar scopul lor nu mai este acela de a discuta despre șlefuirea personală sau despre modul în care își scalează business-ul, sau modul în care fac lucruri. Scopul lor este de a găsi un mediu relaxant de networking, de socializare, de a găsi un mediu relaxant în care pur și simplu să nu discute de bussiness.”, a precizat fondatorul clubului, Cornel Istrate.
Deși posibilă, extinderea clubului nu este o prioritate pentru Cornel Istrate. Valoarea nu înseamnă cantitate. Calitatea serviciilor oferite de Gentlemen’s Club trebuie să ofere valoare. Evoluția personală te poate duce la statutul dorit, acela de membru Privilege. Asta înseamnă multă muncă, precum și înțelegerea și aplicarea codului de maniere elegante, deopotrivă.
„Extinderea clubului este foarte fezabilă, dar eu nu-mi doresc lucrul acesta. Eu îmi doresc să vină oameni care, într-adevăr, se regăsesc în valorile și principiile clubului, iar eu le ofer un cadru prin evenimentele pe care le fac.
Nu-mi doresc un club mai mare pentru că nu voi putea să livrez valoare, iar eu vreau să livrez valoare și atunci cel care vrea să fie membru, poate fi membru, dar va fi doar în categoria de seniori. În aplicația noastră va învăța lucruri, iar când va ajunge la un anumit nivel și va înțelege ce înseamnă calitatea de membru privilege, va putea veni la evenimente și se va bucura pe deplin de statutul de membru.”
Există și o aplicație pentru membri. Una menită să educe, să ajute și să faciliteze întâlniri între domni cu valori și preocupări comune. Platforma conține articolele care vor putea fi răsfoite în aplicație și care susțin dezvoltarea personală și șlefuirea ideilor.
„Aplicația mea facilitează comunicarea între membrii clubului. Încă facem teste. Cred că prin martie o voi lansa. Va facilita, practic, întâlnirile între membri, pe lângă lucrul acesta va facilita educația, pentru că toți partenerii mei, inclusiv oamenii noștri de la birouri, scriu articole educative, care să ne ajute să fim mai informați, mai educați, mai puternici, să spun așa. Va fi o platformă care va aduna toate aceste articole.
În clubul nostru, Gentlemen’s Club, oamenii au principii și valori comune și tocmai de asta aplicația va facilita întâlnirile între ei, pentru că oamenii aceștia își găsesc foarte, foarte greu prieteni cu care să rezoneze, pentru că valorile lor sunt așa, iar dacă eu am valori puternice, vreau să mă văd cu oameni cu valori puternice, dar care să nu fie neapărat din aria mea de activitate.”, a precizat Cornel Istrate de la Clubul de Gentlemeni.
Puterea exemplului setează noile direcții. Societatea se poate schimba, dacă exemplele sunt bune. Informarea este primul pas către educație. De educat, însă, te educi singur.
„Societatea se schimbă prin puterea exemplului, iar dacă liderii din ziua de astăzi sunt domni, liderii ce vin din urmă ne vor urma, adică, e simplu, noi putem să fim exemple pentru societate și, dacă suntem exemple frumoase, societatea se poate schimba.”