10 tehnologii revoluționare în 2023 (partea II)

Flavia Durach, conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online, ne prezintă marca reportajelor de calitate: diversitatea surselor de informații!

La Break the Fake nu suntem preocupați doar de știrile false și efectele lor, ci și de impactul pe care îl are tehnologia în societate. De aceea, astăzi voi discuta despre 10 tehnologii revoluționare în 2023. În fiecare an, editorii MIT Technology Review aleg cele 10 tehnologii care fac diferența în prezent. Ele sunt selectate în baza progresului pe care îl aduc și impactului asupra vieții noastre.

Poți să nu fii de acord cu beneficiile anumitor tehnologii care au intrat în acest top, însă toate au un caracter disruptiv pentru domeniul în care acționează.

Săptămâna trecută am discutat despre locurile 10-6. Astăzi, vom afla marii câștigători din top!

Locul 5: Pastile pentru avort prin telemedicină

Avortul a încetat să mai fie un drept constituțional în SUA în 2022, iar interdicțiile de la nivelul diverselor state împiedică acum mulți oameni să le acceseze. Așadar, furnizorii de asistență medicală și start up-urile au apelat la telemedicină pentru a prescrie și a livra pastile care le permit oamenilor să inducă în siguranță avorturile acasă.

Locul 4: Drone militare la costuri mai mici

Dronele militare nu au fost până acum accesibile națiunilor mai mici din cauza costurilor și limitărilor la export. Dar progresele privind componentele de consum și tehnologia de comunicare au ajutat producătorii de drone să construiască aparate complexe la prețuri mult mai mici.

Locul 3: Un nou cip care schimbă totul

Industria cipurilor trece printr-o schimbare profundă. Producătorii au recurs mult timp la modele de cipuri licențiate de la câteva firme mari. Acum, un standard numit RISC-V este accesibil tuturor și schimbă această dinamică de putere, făcând mai ușor pentru oricine să creeze un cip. Multe startup-uri explorează posibilitățile asociate acestei oportunități.

Locul 2: Inteligență Artificială care creează imagini

Acesta este anul artiștilor AI. Modelele software dezvoltate de Google, OpenAI și alții pot genera acum lucrări de artă uimitoare pe baza mesajelor text. Putem introduce o descriere a ceea ce ne dorim și vom obține o imagine a ceea ce am cerut în scurt timp. Chiar dacă implicațiile etice și legale sunt complicate, putem cădea de acord că această tehnologie va schimba totul.

Locul 1: Terapie CRISPR pentru colesterol ridicat

În ultimul deceniu, instrumentul de editare genetică CRISPR a evoluat rapid de la stadiul de laborator, la studii clinice. A început cu tratamente experimentale pentru tulburări genetice rare și s-a extins recent în studii clinice pentru afecțiuni comune, inclusiv colesterolul ridicat.

Nu uita, până la sfârșitul lui februarie poți intra pe site-ul MIT Technology Review pentru a vota dintr-o listă de inovații care au ratat „la mustață” topul pe cea care merită să fie pe locul 11.

Până data viitoare, rămâi cu sursa sigură de informații, BucureștiFM!

Sursa: Facebook.com

Pentru că suntem bombardați de informații contradictorii, senzaționale, uneori plauzibile, pentru că fiecare dintre noi s-a întâlnit cu fenomenul fake news în social media, pentru că nu știm pe cine să credem, ne-am gândit să o credem pe Flavia Durach, sursa noastră de încredere în ceea ce privește fenomenul dezinformării.

Ascultă-i rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 FM de la 09:15, 13:40 și 18:30! Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.

Flavia Durach este conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.