RĂZBOI în Ucraina! Zelenski: „Avem nevoie de mai multe arme”!

arhiva

Update 15:00: Autoritatea rusă de reglementare a comunicaţiilor Roskomnadzor a anunţat vineri că a blocat accesul din Rusia la site-urile de internet ale CIA (Agenţia Centrală de Informaţii) şi FBI (Biroul Federal de Investigaţii) din Statele Unite, pe motiv că acestea răspândesc informaţii false, transmite agenţia TASS, preluată de Reuters.

……………………………………………………………………………………………………………..

Update 14:00: Fostul preşedinte prorus al Republicii Moldova Igor Dodon a criticat vineri decizia guvernului proeuropean al preşedintei Maia Sandu de a creşte cheltuielile militare în contextul invaziei ruse în Ucraina într-un moment în care Republica Moldova trece printr-o gravă criză economică şi politică, relatează EFE.

…………………………………………………………………………………………………………..

Update 13:30: Preşedintele rus Vladimir Putin i-a acuzat vineri pe „neonaziştii din Ucraina” de comiterea de crime împotriva civililor. Acuzaţia este făcută chiar de Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului, dar este o retorică la care şeful statului rus recurge adesea pentru a-şi justifica ofensiva militară în ţara vecină, notează AFP.

„A uita lecţiile istoriei duce la repetarea unor tragedii îngrozitoare. Dovada o reprezintă crimele împotriva civililor, epurarea etnică (şi) acţiunile punitive organizate de neonaziştii din Ucraina”, a susţinut Putin, citat într-un comunicat de presă. „Tocmai împotriva acestui rău militarii noştri se luptă cu curaj” în Ucraina, a adăugat preşedintele rus.

………………………………………………………………………………………………………….

Update 13:00: Germania şi Franţa susţin că nici ele şi nici partenerii lor nu sunt într-un război împotriva Rusiei, respingând acuzaţii ale Moscovei după decizia Occidentului de a trimite tancuri grele Kievului pentru ca acesta să se apere în faţa invaziei ruse.

Kremlinul a denunţat „angajamentul direct” al Occidentului în conflict prin promisiunea de a livra Ucrainei tancuri germane şi americane.

…………………………………………………………………………………………………………

Update 12:00: Rusia a negat vineri că trupele sale care participă la campania militară în Ucraina s-ar confrunta cu o penurie de muniţie şi rachete, susţinând că şi-a mărit producţia de material militar de mai multe ori, relatează EFE.

„Ceea ce spun inamicii noştri că Rusia a rămas fără rachete, muniţie şi alte lucruri este un nonsens complet”, a afirmat Serghei Cemezov, director general al consorţiului de stat Rostec, într-un interviu pentru agenţia de presă oficială rusă RIA Novosti.

……………………………………………………………………………………………………

Update 11:00: Ungaria se va opune prin veto sancţiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei care vizează energia nucleară, a declarat vineri premierul Viktor Orban într-un interviu pentru radioul public, potrivit Reuters.

Ucraina a făcut apel la UE să includă compania rusă de stat pentru energie nucleară Rosatom în sancţiunile sale, însă Ungaria, care are o centrală nucleară construită de Rusia şi pe care intenţionează să o extindă cu ajutorul Rosatom, blochează o astfel de decizie.

………………………………………………………………………………………………………

Update 10:00: Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), organism de supraveghere nucleară al ONU, a informat joi despre producerea de noi explozii puternice în apropierea centralei nucleare Zaporojie (în sudul Ucrainei), ocupată de aproape un an de Rusia, reînnoindu-şi apelurile la crearea unei zone de securitate în jurul uzinei, relatează Reuters.

„Opt detonări puternice au fost auzite ieri (joi – n.r.), în jurul orei locale 10:00, făcând să vibreze geamurile birourilor uzinei, iar astăzi se aud şi mai multe”, a afirmat într-un comunicat şeful AIEA, Rafaelo Grossi, care săptămâna trecută a efectuat o vizită în Ucraina.

………………………………………………………………………………………………………….

Ucraina a fost joi ţinta unor noi bombardamente grele din partea forţelor ruse, soldate cu cel puţin 11 morţi şi 11 răniţi, care au cauzat, de asemenea, pene de curent, transmite AFP.

Conform comandantului şef al forţelor armate, generalul Valeri Zalujnîi, Rusia a tras joi 55 de rachete, dintre care „47 au fost distruse, inclusiv 20” la periferia Kievului. De asemenea, au fost doborâte peste noapte 24 de drone Shahed.

Întreruperi de curent s-au produs la Kiev şi în alte regiuni, după ce câteva centrale energetice au fost „atinse”, Rusia încercând să provoace „un colaps sistemic” al reţelei naţionale de electricitate, a declarat ministrul Energiei, Gherman Galuşcenko.

În discursul său zilnic, joi seară, preşedintele Zelenski a recunoscut că „există restricţii de energie electrică în majoritatea regiunilor noastre”, dar a asigurat că se fac eforturi pentru a repara reţeaua cât mai curând posibil.

„Fiecare rachetă rusească împotriva oraşelor noastre, fiecare dronă iraniană folosită de terorişti este un argument pentru care avem nevoie de mai multe arme”, a declarat joi seara preşedintele Volodimir Zelenski, subliniind că Ucraina are nevoie de arme „adecvate” şi anunţând că deja sunt 12 state care participă la „coaliţia tancurilor”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.