VIDEO: Nu te certa! Află secretele comunicării nonviolente!

Să critici sau să folosești un limbaj bazat pe emoție și nevoie umană? Să judeci acțiunile celuilalt sau să observi și să exprimi ceea ce simți, într-o manieră care nu critică și nu învinovățește?Am aflat ce este și care sunt pașii către o comunicare nonviolentă, de la invitata Ioanei Brușten #InComunitate, Lăcrămioara Ocunschi – trainer și coach, în cadrul Asociației pentru Comunicare Nonviolentă (ACNV).

„Conceptul de comunicare nonviolentă a fost dezvoltat de psihologul american Marshall Rosenberg și pornește de la ideea că nu numai atunci când cineva țipă la noi sau ne agresează fizic, dar și atunci când cineva ne critică, emite anumite judecăți sau ne duce într-o zonă în care nu avem de ales, trebuie să facem, merităm sau nu merităm anumite lucruri, deci, când nu putem să venim într-o zonă în care să acționăm din toată inima, atunci ne simțim iritați și percepem totul ca pe un lucru violent”

 Relațiile sunt supuse turbulențelor, în permanență. E un spectru larg al relațiilor, de la cele personale sau cele politice și pâna la cele de muncă ori la cele de comunicare internațională, cu o caracteristică specială: fragilitatea. Astfel, comunicarea nonviolentă devine elementul cheie în oricare dintre aceste relații.

„Comunicarea nonviolentă și-a demonstrat toate beneficiile și a arătat că duce la o conectare autentică în orice relații, atât în familii, în comunitate, la serviciu, în absolut orice contexte, cât și în situații conflictuale sau chiar în zone cu război.”, a spus Lăcrămioara Ocunschi – trainer și coach ACNV.

Învățarea comunicării nonviolente este un proces de durată, care nu se termină după o participare la un curs. Abia aici începe drumul către ceea ce vrei să obții. Și nu, nu o faci singur. Este important să aplici ceea ce ai învățat într-un grup de studiu, cu prietenii sau în familie. Este necesar să îți faci cunoscute intențiile. Autenticitatea se câștigă în timp, iar începutul poate suna, de cele mai multe ori, mecanic.

 „De foarte multe ori, oamenii, după ce participă la curs, spun, OK, am înțeles ce înseamnă și acum ce facem, cum fac să trec la următorul pas?

Și în procesul de învățare sunt mai multe etape. Una e când afli și cunoști ce înseamnă și după aceea urmează partea în care experimentezi, pui în practică, îți găsești un grup cu care înveți și poți să începi asta și cu un grup de prieteni, cu familia.

Comunicarea nonviolentă este și un proces, și un limbaj, dar este mai mult decât atât, pentru că dacă o facem mecanic, ea poate mai mult să dăuneze și să nu pară autentic ceea ce facem. Atunci când începem să  practicăm comunicarea nonviolentă este bine să-i anunțăm pe ceilalți.” ”, a mai adăugat Lăcrămioara Ocunschi – trainer ACNV.

Și pentru că vorbeam despre autenticitatea actului de comunicare nonviolentă, primul lucru pe care trebuie să îl facem este să ne cunoaștem emoțiile, nevoile, dorințele și să învățăm să ținem cont de ele. Procesul comunicării este unul care implică cel puțin încă o parte, iar asta înseamnă că trebuie să ținem cont și de nevoile și dorințele celuilalt. Așa putem construi punți de comunicare nonviolentă, bazate pe un proces sensibil de cunoaștere.

„Comunicarea nonviolentă ne invită să fim în contact cu emoțiile și nevoile noastre, de fapt, atât ale noastre, cât și ale celorlalți și să avem grijă atât de nevoile noastre, cât și de nevoile celuilalt. Adică, nu este doar despre mine sau doar despre tine. Este despre mine și despre tine.”, a precizat Lăcrămioara Ocunschi – trainer ACNV.

Să spui ce gândești, ce simți, dar să o faci cu puterea celui care își folosește empatia pentru a filtra mesajul celuilalt. Nu lăsa acel mesaj să te transforme și nu face din mesajul tău o armă care să rănească. Așa se construiește premisa unei comunicări nonviolente.

Ascultarea empatică, cel de-al doilea element al comunicării nonviolente poate să ne ajute să nu luăm personal mesajele grele pe care, eventual, ni le trimite cineva”, a mai spus Lăcrămioara Ocunschi – trainer ACNV.

 „Cele două elemente importante în comunicarea nonviolentă sunt exprimarea cu sinceritate a ceea ce trăiești și ascultarea empatică. Una dintre premisele comunicării nonviolente este că emoțiile și sentimentele au la bază nevoi neîmplinite, și tot ceea ce facem noi, ființele umane, este pentru a ne împlini una sau mai multe nevoi. Ascultarea empatică, cel de-al doilea element al comunicării nonviolente poate să ne ajute să nu luăm personal mesajele grele pe care, eventual, ni le trimite cineva.”

Între 10 -12 februarie, va avea loc Festivalul Online de Comunicare Nonviolentă. Este cel mai bun prilej de a lua contact cu această modalitate de comunicare, mai ales că sunt puse la dispoziția celor care vor să învețe, în jur de 28 de workshop-uri ale facilitatorilor cu expertiză în domenii variate. Totul pe o platformă dedicată.

„Festivalul online de comunicare nonviolentă este organizat de către Asociația pentru Comunicare Nonviolentă, împreună cu 25 de colegi din România și din alte țări, din Marea Britanie, din Statele Unite, din Suedia, care vor veni și împreună vom oferi în jur de 28 de workshopuri, unde vor putea alege teme despre educația în școli, cum aplicăm comunicarea nonviolentă în școli, cum o aplicăm în parenting, în educația copiilor, cum o putem folosi în cadrul profesiilor noastre.  Va veni și directorul executiv al Centrului  Internațional pentru Comunicare Nonviolentă, care va face o prezentare despre comunicarea nonviolentă în grupuri și organizații.”, a precizat Lăcrămioara Ocunschi – trainer și coach ACNV, care a mai adăugat:

„În comunicare cuvintele ne ajută doar puțin, în proporție de 7%. Și totuși, ce impact pot avea asupra noastră! Comunicăm prin tot ceea ce se suntem, prin glasul nostru, prin poziția corpului și prin cuvinte. Eu și colegii mei, din Asociația pentru Comunicare Nonviolentă, oferim celor interesați contexte în care pot veni și să intre într-un grup de studiu, într-un grup de practică ori să-și găsească parteneri de empatie cu care să discute.

Învățăm că nimic nu trebuie, în permanență alegem.”

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.