Alimentaţia oamenilor este mai puţin diversă ca oricând
Articol de , 31 ianuarie 2023, 16:16
Din cele 6.000 de specii de plante pe care oamenii le-au mâncat de-a lungul timpului, populația consumă acum doar nouă, dintre care doar trei – orez, grâu și porumb – asigură aproximativ 50% din toate caloriile pe care oamenii le consumă. Dacă luăm în considerare cartofii, orzul, uleiul de palmier, soia și zahărul, avem deja 75% din toate caloriile, ne arată The Guardian.
„Aparent avem o gamă incredibilă de varietăți, poate mai mult ca oricând, când vine vorba de numărul produselor disponibile pentru consumatori. Însă diversitatea recoltelor, la nivel global, a scăzut. Marea majoritate a produselor pe care le vedem în magazine sunt făcute cu un număr limitat de ingrediente, precum grâul, porumbul, uleiul de palmier și soia”, spune Polly Russell, specializată în istoria alimentației.
Deși avem o gamă incredibil de variată când vine vorba de numărul produselor disponibile pentru consumatori, diversitatea recoltelor, la nivel global, a scăzut. „Marea majoritate a produselor pe care le vedem în magazine sunt făcute cu un număr limitat de ingrediente, precum grâul, porumbul, uleiul de palmier şi soia”, ne spune în continuare Polly Russell.
Tendința este clară, oamenii preferă alimente cu un gust mai dulce, după cum afirmă și Dan Saladino, jurnalist specializat pe alimentație: „Gusturile, la nivel global, s-au uniformizat, iar diversitatea a dispărut. Tendința este de a consuma cât mai multe alimente dulci.”
De ce ar putea să fie asta o problemă? În primul rând, la nivel de nutriție. Lipsa diversității ar putea duce la probleme de sănătate grave, precum obezitatea. În prezent, obezitatea este a cincea cea mai frecventă cauză de deces, la nivel mondial, ne arată statisticile. Iar cazurile s-au triplat în ultimii 50 de ani.