O cometă care a trecut ultima dată pe lângă Terra acum 50.000 de ani va putea fi văzută cu ochiul liber

Cometa ”C/2022 E3 (ZTF)”, recent descoperită, care a trecut ultima dată pe lângă Terra acum 50.000 de ani şi provine din regiuni îndepărtate ale sistemului solar, se apropie de Pământ suficient de mult încât să fie vizibilă cu ochiul liber.

Perioada cea mai bună pentru observații vine în primele zile din februarie, când cometa se va afla la cea mai mică distanță de Pământ (40 de milioane de km).
Pe cer va trece prin preajma stelei Polare, a stelei Capella, a planetei Marte și a stelei Aldebaran.

Micul corp pietros şi îngheţat, cu un diametru estimat la circa 1 kilometru, a fost descoperit în martie 2022 în cadrul programului de observare a cerului Zwicky Transient Facility (ZTF), care foloseşte telescopul Samuel-Oschin de la Observatorul Palomar din California.

Când o cometă se apropie de Soare, gheaţa din nucleul cometei sublimează şi lasă în urmă o dâră lungă de praf în care se reflectă lumina Soarelui.
Coama strălucitoare va putea fi observată de pe Terra pe măsură ce ”C/2022 E3 (ZTF)” se îndreaptă înspre noi.

Astrul va fi putea fi uşor de reperat cu un binoclu performant sau chiar cu ochiul liber pentru o parte din noapte, pe un cer fără prea multă lumină provenită de la Lună şi de la poluarea luminoasă.

Potrivit informaţiilor de până acum, cometele provin din două rezervoare: Centura Kuiper, situată dincolo de orbita lui Neptun, sau Norul Oort, o vastă zonă teoretică care se întinde până la o distanţa de un an-lumină faţă de Soare, la limita câmpului gravitaţional al acestuia.

Cometa nu se află la prima sa trecere prin apropierea Soarelui: a mai existat o călătorie, care a propulsat-o spre tărâmurile noastre în urmă cu circa 50.000 de ani.
Cometa s-a deplasat apoi în sensul opus, dar fără să ajungă până la Norul Oort. De data aceasta, va sfârşi probabil prin a fi ”definitiv ejectată din sistemul solar”.

Ultima sa vizită va reprezenta o ocazie pentru oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai multe despre compoziţia cometelor, în special graţie observaţiilor realizate cu telescopul spaţial James Webb.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.