Bugetul Capitalei, aprobat. ”Începem anul fără datorii curente” (Nicușor Dan)

Primăria Capitalei are, în 2023, cu tot cu subordonate, un buget estimat la aproximativ 11,4 miliarde lei.

Bugetul este împărțit astfel: bugetul local estimat la circa 8 miliarde lei, fonduri nerambursabile de 1,6 miliarde lei și venituri de la subordonate de circa 2,6 miliarde lei.

Subvențiile pentru cele două servicii esențiale ale Capitalei sunt de 2,4 miliarde de lei. Pentru termoficare sunt prevăzuți 1,1 miliarde lei, iar pentru transport public au fost alocate 1,33 miliarde de lei.

Cheltuielile de personal ale Primăriei Capitalei și subordonate vor fi de aproximativ 2 miliarde de lei. Strict, cheltuielile de personal ale Primăriei Capitalei sunt de 150 milioane lei. Restul sunt subordonatele și spitalele aflate în administrarea Municipalității.

În suma totală sunt incluse și salariile de la spitalele din administrarea Primăriei, care sunt plătite de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Pentru rambursarea împrumuturilor locale sunt propuși aproximativ 900 de milioane de lei. Restul banilor, adică mai mult de jumătate din bugetul general sunt dedicați cheltuielilor curente.

Conform proiectului de buget, 2,4 miliarde de lei sunt prevăzute pentru următoarele proiecte:

Modernizarea sistemului de termoficare – 800 milioane lei;

Transport public – 700 milioane lei. Aici intră sumeld pentru tramvaie, autobuze electrice și troleibuze, proiectele mari de infrastructură. Astfel, 65 milioane lei sunt prevăzuți pentru lărgirea străzii Prelungirea Ghencea, 55 milioane lei pentru Pasajul Doamna Ghica, 14 milioane lei pentru etapa II din străpungerea Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu, lărgirea străzii Iuliu Hațieganu, circa 65 milioane pentru reabilitarea liniilor de tramvai; 1,8 milioane lei pentru managementul traficului.
Pentru amenajarea de piste pentru biciclete – 33,4 milioane lei; Pentru masterplanul pentru piste de biciclete este alocat 1 milion lei.

Pentru Patinoarul „Flamaropol” sunt prevăzute 10 milioane lei propuse din 122 cele milioane lei cât este valoarea totală a investiției.

Pentru utilitățile din  Cartierul Henri Coandă sunt alocate  37 milioane lei.

Bugetul prevede 27 milioane lei pentru revizuirea Planului de Urbanism General (PUG).

Și stația de epurare de la Glina și reabilitarea casetei Râului Dâmbovița primesc anul acesta 357 milioane lei din cei 779 milioane lei necesari pentru finalizarea proiectului.

Reabilitarea canalelor colectoare Ghidigeni, Olteniţei, Cheile Turzii și Henri Coandă este bugetata cu 62 milioane lei din cele 251 milioane lei necesari pentru finalizarea proiectului.

Grupul PSD a propus mai multe amendamente vizând alocarea de bani pentru blocul de locuințe sociale din Prelungirea Ghencea 322-326, pentru acordarea de stimulente pentru persoanele cu dizabilități, dar și pentru investiții în spitalele aflate în administrarea Municipalității, pentru Pinacoteca și pentru banca de alimente ale Municipiului București.
Amendamentele au fost respinse, iar grupul PSD a părăsit sala de ședințe a CGMB, în semn de protest.

Primarul  Nicușor Dan a declarat că bugetul Capitalei pe anul în curs va fi de 8 miliarde de lei.
Din aceștia, 5,5 miliarde vor fi veniturile Municipalității, iar 2,5 miliarde de lei ar fi valoarea totală a fondurilor europene atrase.
Primăria trebuie să includă în buget toți banii europeni, deși nu îi poate cheltui în acest an, susține Nicușor Dan.

„Este un buget care rezultă din estimările de venituri pe care le-a făcut fiecare dintre direcții”.

București FM: Vom avea 8 miliarde încasări la Primăria Capitalei, anul acesta?

„Există bugetul real, care este undeva la 5,5 miliarde de lei, foarte aproape de execuția de anul trecut. Peste begetul acesta, sunt bani care vin din fonduri europene, pe care, dacă le iei, le cheltuiești. Eu, tot timpul, mă refer la acela care ține de veniturile mai puțin fondurile europene. Suntem obligați să punem toate fondurile, ceea ce n-o să se întâmple, dar așa ne obligă reglementările care țin de buget. De exemplu, pentru termoficare, suntem nevoiți să punem tot bugetul pe POIM, deși știm că n-o să facem într-un an ceea ce trebuie să facem pe patru ani”, a recunoscut Nicușor Dan.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.