Pentru ce sunt bune fetele – o carte despre o femeie care a schimbat lumea

Dacă vă plac poveștile adevărate despre oameni temerari care au reusit să schimbe lumea atunci cartea ”Pentru ce sunt bune fetele. Incredibila poveste a lui Nellie Bly” scrisă de David Blixt și apărută la editura Lebăda Neagră este lectura potrivită pentru dumneavoastră în acest week-end.

Personajul principal al cărtii este Nellie Bly, una dintre primele femei jurnalist care a dat dovadă de un curaj si o inventivitate ieșite din comun pentru a-și face meseria, într-o vreme când se considera că singura preocupare serioasă a unei domnișoare este aceea de a-și căuța un soț potrivit pentru ea iar apoi după căsătorie familia și casa trebuiau să fie singurele ei puncte de interes.

Romanul lui David Blixt se deschide cu o scenă ce descrie reactia de furie a domnișoarei Elisabeth Cochrane la un articol ce purta titlul ”La ce sunt bune fetele”. Astfel că ea va scrie o scrisoare înverșunată către Pittsburgh Dispatch fără să bănuiască măcar că un ziar victorian ar angaja vreodată o femeie ca reporter. De fapt, chiar si redactorul șef al ziarului va fi uimit pentru că și el crezuse că era vorba de un pseudonim și nicidecum de o domnișoară în carne și oase care mai era și atât de tânără.

Va fi angajată și își va semna articolele cu pseudonimul Nellie Bly, începând astfel lupta cu industria dominată de bărbați dar și corupție la cel mai înalt nivel, relatând subiecte inedite. I se va da de altfel, rubrica de sfaturi pentru gospodine, cum să își aranjezi casa ori grădina și multe alte sfaturi legate de casă, bucătărie ori frumusețe, rubrici pe care, de obicei le scriau femeile din redactiile ziarelor. Va refuza si va propune lucruri mult mai îndrăznețe. Astfel va pleca în Mexic și de acolo va scrie o rubrică despre viața mexicanilor va face de două ori înconjurul lumii asemenea lui Phileas Fogg, eroul lui Jules Verne dar va aborda și teme sociale spinoase ale acelor vremuri.

Astfel ea se va preface bolnavă, cu halucinatii si amnezie pentru a se interna sub pseudonim într-un spital de boli psihice. Iar acest jurnalism de investigație sub acoperire o vor ajuta să scoată la iveală lucrurile groaznice care se petreceau acolo, mâncarea proastă dată pacienților dar și abuzurile la care erau supuși aceștia chiar de către cei care trebuiau să îi ajute. Articolele ei vor face valuri dar vor produce și schimbări chiar în lumea medicală a New York-ului. Dorind să afle doar adevărul Nellie Bly va lansa un nou tip de jurnalism de investigație.

De altfel, romanul redă multe fapte din viața personală și profesională a lui Nellie Bly, o femeie iute la mânie din Pennsylvania care a refuzat să lase lumea să îi spună cum să își trăiască viața și care până la urmă a schimbat ea lumea. Iar când o asemenea carte este scrisă de un scriitor ca David Blixt care este în acelați timp și dramaturg și regizor și actor dar și un mare non-conformist cititorul va avea senzatia mai degrabă că vede un film decât că citește o carte.

Se pot spune multe despre romanul ”Pentru ce sunt bune fetele” dar eu nu vă mai spun decât că nu veți lăsa cartea din mână până când nu veți întoarce si ultima pagină.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.