PUZ Zone protejate, atacat în instanță de către Prefect?
Articol de Mircea Apostolescu, 5 februarie 2023, 14:56 / actualizat: 5 februarie 2023, 16:43
În urma acțiunii în instanță a Instituției Prefectului, PUZ Zone Protejate ar urma să fie suspendat pe durata procesului, ceea ce ar da liber la construcția de blocuri între case, în tot centrul Bucureștiului. Proprietarii ar putea solicita la Primăria Capitalei autorizații de construire, în zonele protejate, iar primarul general nu ar mai putea să refuze eliberarea unor astfel de autorizații, susține Nicușor Dan.
Edilul mai susține că prefectul Capitalei Toni Greblă și Inspectoratul de Stat în Construcții ar fi pârghiile prin care „speculatorii imobiliari” ar încerca să lupte împotriva Primăriei Capitalei care ar fi blocat, în ultimii doi ani, construirea nelegală, în București.
Nicușor Dan a cerut instituțiilor statului să intervină pentru a-l opri pe prefectul Toni Greblă să atace în instanță PUZ Zone Protejate.
PUZ Zone Protejate datează din anul 2000, iar Instituția Prefectului ar urma să îl atace în instanță pe temeiul lipsei unor avize obligatorii pentru o asemenea documentație de urbanism, conform prevederilor legale.
De cealaltă parte, Prefectul Capitalei, Toni Greblă a declarat pentru București fm că nu poate ataca în instanță documentație de urbanism care reglementează construirea în zonele protejate, deoarece nu știe dacă acestea există.
El mai spune că ar ataca în contencios administrativ aceste documentații de urbanism doar dacă ele ar fi fost adoptate fără respectarea prevederilor legale.
Mai mult decât atât, dacă respectivele documentații de urbanism ar fi suspendate de către instanță, nu ar rămâne un vid de reglementare în domeniul urbanismului, deoarece există Planul de Urbanism General (PUG), care este încă în vigoare.
„Acelea nu sunt acuzații sunt alegații. Dacă ar fi citit bine, adresa mea, i-am solicitat ca, până luni, să-mi trimită copia certificată a cor 86 de PUZ-uri pentru zonele protejate, tocmai pentru a elucida zvonul care circulă în spațiul public de vreo zece zile cum ca acele PUZ-uri nu ar exista, că nu ar fi fost adoptate niciodată de către Consiliul General al Municipiului București. (…) În loc să îmi răspundă,, să îmi dea, eventual, în telefon, să mă fi invitat să văd acele documente sau să îmi spună că nu poate să le trimită pe toate până luni, că sunt multe, Nicușor Dan iese intempestiv, astăzi, în conferința de presă, spunând că eu o să atac mâine aceste documente. Nu le pot ataca în instanța de contencios, pentru că nu le-am văzut, nu le-am examinat. Nu am de gând să le atac în instanță decât dacă ele ar fi fost adoptate cu nerespectarea legii sau, și mai grav, dacă ele n-ar exista. Dacă n-ar exista, trebuie să fac o acțiune în constatarea inexistentei actelor, pentru că nu pot să cer anularea lor, de vreme ce ele nu există „, a declarat prefectul Capitalei, Toni Greblă, pentru București FM.
În context trebuie amintit că însuși primarul general Nicușor Dan afirma că PUG-ul este o reglementare de urbanism care își menține utilitatea și valabilitatea.
„În mare parte din teritoriu, PUG-ul este de actualitate pentru că el permite o… El a fost gândit cu o coerență urbană, în sensul de coerență între diversele facilități, transport public, zonă de Locuire, zonă de birouri, școli și așa mai departe. Deci, PUG-ul din 2000 a fost un instrument foarte serios”, afirma Nicușor Dan.