VIDEO: Sclavia „modernă”- tragedia ascunsă a traficului de persoane!
Articol de Monica Liche, 6 februarie 2023, 19:20
„HG – Noul #Mecanism de Identificare și Referire a Victimelor Traficului de Persoane este #APROBAT și pleacă spre Monitorul Oficial!Am promis. Am livrat.”, anunța pe pagina de Facebook, pe 31 ianuarie 2023, invitata lui Răzvan Ursuleanu #ÎnComunitate, Maria Mădălina Turza, consilier de Stat – Cancelaria Prim-ministrului la Guvernul României, de la care am aflat, azi, ce presupune această hotărâre de guvern, precum și detalii despre cum acționează Mecanismul de Identificare și Referire a Victimelor Traficului de Persoane în combaterea sclaviei moderne.
„Însă el este extrem de important și o să vă spun de ce? Pentru că duce partea de luptă împotriva traficului de persoane la un alt nivel.
Ce am făcut prin acest nou mecanism? În primul și în primul rând, el este o hotărâre de guvern, care are altă forță juridică. În al doilea rând, am extins categoria specialiștilor sau a oamenilor care pot participa la identificarea victimelor sau potențialelor victime ale traficului de persoane. Adică, nu trebuie neapărat să fii polițist, polițist de frontieră sau jandarm, ca să-ți dai seama sau să trebuiască să faci ceva, dacă vezi ceva suspect la o fată, la o femeie sau la o persoană posibil traficată, poți face parte și din alte categorii profesionale, să spunem, de exemplu, medicii. Medicii de medicină de urgență și nu numai. Mai sunt și cei care lucrează în diferite tipuri de servicii, de exemplu, în zona asta hotelieră și de servicii de ospitalitate. Da, există niște indicatori prin care poți să îți dai seama că ceva este în neregulă cu o persoană și, de asemenea, niște pași cu ce trebuie să faci. Prin acest mecanism responsabilizăm o serie întreagă de oameni care pot pune umărul la identificarea și sprijinirea acestor victime, inclusiv organizațiile neguvernamental al căror rol este, evident, foarte important.”
Traficul de persoane reprezintă o problemă serioasă la nivel global, una care afectează un număr mare de oameni în fiecare an. Formă de sclavie modernă, traficul de persoane atrage în capcanele sale persoane vulnerabile și marginalizate, și o face prin promisiuni pentru o viață mai bună sau prin iluzia unei iubiri perfecte și salvatoare.
În Europa și Statele Unite, metoda „Loverboy” este una dintre cele mai insidioase forme de trafic. Prin această metodă, fetele vulnerabile, cele care au o acută lipsă de încredere în sine sunt cucerite, atât în mediul real, cât și în zona celui virtual, de bărbați antrenați să le facă să se îndrăgostească. Sunt cucerite prin diverse metode, de la cadouri scumpe, până la atenție continuă, iar odată scoase din mediul lor sunt traficate sexual, prin constrângere fizică ori de natură psihologică, prin șantaj emoțional ori prin crearea unei relații de dependență excesivă.
„În primul și în primul rând, trebuie să știți că există două categorii de recrutare sau de racolare a victimelor, cea mai prevalentă la noi în țară este metoda LOVERBOY. Adică apare un prinț, pe un cal alb cu foarte mulți cai putere, care vine și se îndrăgostește brusc de o fată, de o tânără dintr-o comunitate vulnerabilă sau cu o situație despre care se știe că este delicată, în care unul dintre părinții este plecat din țară sau are probleme materiale și așa mai departe, și i se promite marea cu sarea, străinătate, se poate oficia și o logodnă sau chiar o căsătorie, și fața este luată peste hotare, unde este transformată efectiv în obiect al unor servicii sexuale pe bani. Spunându-i că face asta pentru că s-a întâmplat o criză, ei au rămas fără bani și așa își salvează relația și familia și, apoi, la un moment dat, se va opri, iar fata ajunge să creadă ani de zile că este real și că, de fapt, iubitul ei o iubește și că, de fapt, pentru a se salva pe ei, îi face acest lucru. De asta, multe dintre victime nici nu se auto-identifică. Nu-și dau seama că sunt victime. Asta e principala metodă, deci prin înșelarea să spunem încrederii, a sentimentelor și așa mai departe, deci se apelează la această metodă prin care tinerele, să spunem, vulnerabile emoțional, financiar sau social sunt manipulate.”, a spus Maria Mădălina Turza, consilier de Stat – Cancelaria Prim-ministrului la Guvernul României.
Sărăcia joacă și un rol important în facilitarea unui alt tip de trafic de ființe umane. Cel al sclaviei de tip modern. Traficul de persoane este o afacere profitabilă, care generează anual miliarde de dolari pentru traficanți. Victimele traficului de persoane sunt adesea persoane vulnerabile din punct de vedere social și financiar, astfel sunt atrase cu promisiuni false de angajare și cu iluzia unei vieți mai bune. De aici până la noul tip de sclavie nu mai e decât un pas.
„O altă variantă, care este o sursă a traficului de persoane, este în zona de muncă, unde atât bărbații, cât și femeile sunt păcăliți, sunt recrutați în vederea prestării unor anume tipuri de joburi în străinătate și li se promite un anumit tip de salariu, li se promit anumite condiții de muncă și așa mai departe, iar când ajung acolo, evident, acele lucruri nu sunt reale. Niciodată nu dați actele de identitate. Pașaportul dumneavoastră, buletinul, orice fel de alt act de identitate, nu le dați recrutorului sau angajatorului. Aceste acte trebuie să rămână întotdeauna la dumneavoastră.”, a mai adăugat Maria Mădălina Turza, consilier de Stat – Cancelaria Prim-ministrului la Guvernul României.
Traficul de persoane nu poate exista în absența cererii. Oferta apare în funcție de cerere, iar asta înseamnă că există persoane care sunt gata să plătească sume mari de bani, pentru ceea ce vor. Și asta îi face în egală măsură vinovați cu traficanții de ființe umane.
„Traficul de persoane există pentru că există cerere. Este o piață care presupune și cerere. Și ofertă. De amar de ani de zile, România este arătată cu degetul. Ca, țară de origine a multor victime ale traficului de persoane. Dar foarte puțină lume s-a întrebat, dar cine plătește și consumă aceste servicii? Consumatorii și plătitorii sunt de regulă în vestul Europei. Iar acum, după niște ani, în care România a luptat la Comisia Europeană să fie incriminată cererea, avem un nou proiect de directivă europeană, în care și consumatorii serviciilor victimelor să fie trași la răspundere. Eu personal sunt direct implicată alături de reprezentanții Comisiei să convingem statele membre că această problemă pleacă de la cauză. Oricâte măsuri ar lua România, dacă am avea 5 milioane de polițiști pe stradă care să urmărească doar traficul de persoane și un milion de procurori, atât timp cât cineva la capătul celălalt e dispus să plătească o sumă mare de bani, traficanții vor găsi metode noi.” , a precizat Maria Mădălina Turza, consilier de Stat – Cancelaria Prim-ministrului la Guvernul României.
Traficul de persoane se desfășoară, așa cum am mai spus, atât in planul fizic al existenței noastre, cât și în online., Platformele de socializare oferă informațiile necesare racolării și, mai apoi, a exploatării. Iar dark web oferă spațiul ideal pentru tranzacționările online. Pentru a identifica traficanții și cumpărătorii din acest spațiu e nevoie de o tehnologie de ultimă generație, pe care, din fericire, au primit-o și românii.
„Noi am făcut un pas foarte mare în 2022 și anume, prin Programul Național din Grijă pentru Copii, prin care a fost operaționalizat și numărul 119, am dotat poliția română cu cel mai avansat sistem de criminalistică informatică, prin care colegii de la Departamentul de Combatere a Criminalității Organizate, pot să verifice pe internet, să identifice și să facă o serie de operațiuni de criminalistică informatică, să-i depisteze pe acești netrebnici care fac aceste lucruri online. În sfârșit, România are acel tip de sistem fără de care polițiștii noștri erau legați la mâini de mâini și de picioare. Nu poți să îi urmărești și să-i găsești dacă tu ai Windows 95. Mă bucur tare mult că acum pot, într-adevăr, să lucreze la nivelul la care e nevoie, pentru că într-adevăr a crescut riscul la zona de online”, a mai menționat Maria Mădălina Turza, consilier de Stat – Cancelaria Prim-ministrului la Guvernul României.
Combaterea traficului necesită un efort colectiv din partea societății, a autorităților și a organizațiilor care lucrează în domeniu, de cooperare continuă, de punere sub acuzare a traficanților și a celor care asigură cererea. Și mai e nevoie de conștientizare a fenomenului, precum și de educație.
Pentru a afla mai multe informații cu privire la traficul de persoane, urmărește aici!