Copii și vârstnici bolnavi sinistrați într-un bloc din București fără curent electric și căldură!

Situație disperată! Generatorul de curent s-a stricat de trei zile!

Generatorul care le dădea curent electric „cu porția” oamenilor din blocul fără curent electric de pe Aleea Nicolae Drăgan din Sectorul 5 s-a defectat de trei zile.

Cele aproximativ 60 de persoane, inclusiv copii, vârstnici, bolnavi dependenți de dializă sau de oxigen care mai locuiesc în cele 90 de apartamente din bloc au rămas nu doar complet fără lumină, ci și fără căldură.

Singura sursă de căldură, în aceste nopți și zile geroase de februarie a rămas flacăra de la aragaz, a declarat pentru București FM Doinița Mihai, proprietar în blocul de pe Aleea Nicolae Drăgan.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

În plin București, oamenii din Sectorul 5 trăiesc ca în timp de război sau de catastrofă naturală. Dimineața, se face prezența pe grupul de WhatsApp al blocului, ca nu cumva cineva să fi pățit ceva.

Dacă unul dintre sinistrați nu răspunde la apel, ceilalți îi bat la ușă ca să se asigure că nu a murit de frig sau asfixiat de la gaze, mai povestește Doinița Mihai.

În ultimii doi ani, doi dintre locatarii blocului au decedat, iar alții au suferit atacuri vasculare cerebrale, din cauza condițiilor grele de viață și din cauza supărării.

„Chiar acuma suntem foarte supărați că s-a stricat generatorul. După ce că era cu porția, acum, s-a stricat de tot. De vreo trei zile, încearcă lucrătorii de la AS să își dea seama de la ce este. Pentru că săracii oameni nu au mai avut deloc, pic de căldură, zilele astea. Și a fost un frig și un ger și aseară…
(…) Este clar că (… primarul general Nicușor Dan n.r.) nu o să emită niciun certificat de urbanism, chiar dacă e obligat de instanță.
(…) Dar așa sunt, în jur de 54, până în 60 de persoane, cu tot cu copii (… care locuiesc în prezent în bloc n.r.).
(…) Cu gaz, de la aragaz, așa s-au încălzit în zilele astea, în care s-a stins, s-a oprit de tot generatorul. Au dat drumul la cuptor, au făcut cât au făcut acolo căldură și s-au băgat în plapumă și așa au stat până dimineață.
(…) Foarte greu, să știți, foarte greu! Când stai și te uiți pe grup (… de WhatsApp al locatarilor n.r.) că dimineața dau cu bună dimineața, că să știi că n-au murit, n-au înghețat și sunt bine.
Unii, săracii, când vezi că nu mai dau niciun semn, începi să le bați la ușă, să vezi ce s-a întâmplat, de ce nu răspund. Sunt persoane care au făcut AVC-uri, chiar acum două săptămâni, băiat tânăr, de 47 de ani”, a relatat pentru București FM Doinița Mihai.

Copii, bătrâni și bolnavi fără curent electric și căldură!

În blocul fără curent electric locuiesc – după cum puteți vedea din fotografii, inclusiv o bătrână care face dializă și un bărbat dependent de oxigen, care folosește o baterie de mașină, pentru a-și alimenta instalația care îl ține în viață.

Primăria Capitalei refuză să emită certificatul de urbanism care ar permite branșarea blocului la rețeaua Enel!

Oamenii din bloc au intentat proces și instanța l-a obligat pe primarul general al Capitalei să emită certificatul de urbanism.
Inspectoratul de Stat în Construcții l-a amendat pe Nicușor Dan pentru că nu a emis certificatul.

Pentru a scăpa de amenzi, edilul șef a emis un certificat de urbanism ce nu putea fi folosit în scopul în care a fost solicitat, blocând pe cale administrativă demersul oamenilor din blocul fără curent electric, ceea ce este nelegal și abuziv, a explicat pentru București FM arhitectul și urbanistul Alexandru Pânișoară, de la Asociația pentru Dreptul Urbanismului (ADU) .

ADU a mers alături de proprietarii din bloc în procesul prin care solicită instanței să îl oblige pe Nicușor Dan să emită certificatul de urbanism.

„( Nicușor Dan n.r….) emite certificate de urbanism tăiate, care nu pot fi folosite în scopul declarat. Și, în instanță, sunt anulate.
Cum s-a întâmplat în cazul celor cu branșamentul, de la Aleea Nicolae Drăgan, din Sectorul 5, care au nevoie de branșament la curent electric de doi ani de zile.
Instanța i-a anulat certificatul, ca fiind nelegal, pentru că l-a emis pentru a nu putea fi folosit în scopul declarat, și l-a obligat să emită certificat de urbanism, conform legii.
Asta este dovada vie și clară că el (… primarul general Nicușor Dan n.r.) blochează. Nu are instrumentele, pentru că nu și le-a pregătit.
El (… primarul general Nicușor Dan n.r.), doi ani de zile, nu a făcut nimic, din perspectiva reglementarilor urbanistice. N-a făcut absolut nimic care ar fi putut să-l ajute pe el să aibă, în final, niște documentații opozabile.
Adică, dacă eu o să vin să vreau să fac un P+20, undeva, el să aibă, în drept, să îmi opună și să spună: nu ai voie.
Și ar fi putut să obțină din Consiliul General tot sprijinul.
Nu a făcut lucrurile astea și, atunci, blochează pe cale administrativă. Care e abuziv, evident. E abuziv. E nelegal. El (… primarul general Nicușor Dan n.r.) nu are un temei”, susține arhitectul și urbanistul Alexandru Pânișoară, de la Asociația pentru Dreptul Urbanismului.

Care e poziția PMB?

Acum, oamenii așteaptă ca Primăria Capitalei să depună recurs în procesul pentru certificatul de urbanism, fiind convinși că primarul general Nicușor Dan va refuza, în continuare, să elibereze acest act necesar branșării blocului la rețeaua de curent electric.

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan și-a exprimat clar poziția, adică refuzul de a semna certificatul de urbanism pentru blocul de pe Aleea Nicolae Drăgan, din Sectorul 5.

„Ar fi ilegal pentru mine să semnez un certificat de urbanism prin care să se branșeze la energie electrică acel imobil. Pentru că acel imobil este flagrant ilegal. Ăsta este răspunsul oficial al Primăriei Municipiului București”, a declarat Nicușor Dan.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.